Παρασκευή 15 Φλεβάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΚΤΑΚΤΟΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΙ
Αγώνας για αξιοπρέπεια και δικαιώματα

Πραγματοποιήθηκαν η χτεσινή, 24ωρη απεργία του Συλλόγου Εκτάκτων Αρχαιολόγων και οι συγκεντρώσεις σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα. Οι έκτακτοι αρχαιολόγοι διεκδικούν: 1) Οι κατασκευαστές να υπογράψουν τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας των αρχαιολόγων. 2) Οι εργοδότες του Μετρό Θεσσαλονίκης να μην πραγματοποιήσουν τις αναγγελθείσες μαζικές απολύσεις αρχαιολόγων. 3) Η πολιτική ηγεσία της Γ. Γ. Πολιτισμού να χορηγήσει το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας, να αναγνωρίσει όλη την προϋπηρεσία στις προκηρύξεις και να καλύψει τις ανάγκες του υπουργείου με προσλήψεις, με πλήρη εργασιακά δικαιώματα, διακόπτοντας άμεσα τις προσλήψεις μέσω ΜΚΟ.

Μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή τους αναφέρουν: «Για μας τους αρχαιολόγους εδραιώνονται όλα αυτά που μεθοδεύονταν εδώ και χρόνια και με την κάλυψη του νόμου μπορούν πια να εφαρμοστούν. Οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στις υπηρεσίες του ΥΠΠΟ γίνονταν σπάνια. Με τα μνημόνια η Αρχαιολογική Υπηρεσία αποδεκατίστηκε εξαιτίας μαζικών αποχωρήσεων προσωπικού, με το μέτρο της εφεδρείας και πρόωρων συνταξιοδοτήσεων. Προσωπικό που δεν αντικαταστάθηκε, καθώς δεν έγινε καμία νέα πρόσληψη, ούτε θα γίνει στο άμεσο μέλλον. Το νέο οργανόγραμμα του υπουργείου προβλέπει συγχωνεύσεις υπηρεσιών και μείωση των οργανικών θέσεων. Τα μόνα έργα σε εξέλιξη είναι τα έργα ΕΣΠΑ, όπου εργάζονται έκτακτοι αρχαιολόγοι, οι οποίοι υφίστανται άνιση μεταχείριση. Πληρώνονται με καθυστέρηση αρκετών μηνών, αναγκάζονται να μετακινούνται καθημερινά αρκετά χιλιόμετρα μακριά από τις υπηρεσίες και παρότι απασχολούνται αποκλειστικά σε έργα ανασκαφικά και αναστηλωτικά δεν λαμβάνουν επίδομα ανθυγιεινής εργασίας αν και το δικαιούνται».

Για να καλύψει κενές θέσεις «η κυβέρνηση προχωρά στην πρόσληψη προσωπικού σε υπηρεσίες, αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία μέσω ΜΚΟ. Μια νέα καταστρατήγηση των εργασιακών μας δικαιωμάτων θεσμοθετείται. Στα νέα stage οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να υπερβαίνουν το 35ο έτος της ηλικίας τους, ο μισθός δεν μπορεί να ξεπερνάει τα 625 ευρώ, ανεξαρτήτως ειδικότητας, ενώ παρέχεται μόνον ιατροφαρμακευτική ασφάλιση. Οι εργαζόμενοι αυτοί θα καλύπτουν πάγιες ανάγκες και θα υπενοικιάζονται για μικρά χρονικά διαστήματα, ευρισκόμενοι συνεχώς σε ένα καθεστώς ομηρίας. Στα μεγάλα δημόσια και ιδιωτικά έργα, το νέο καθεστώς που προωθείται για τους έκτακτους αρχαιολόγους, πολύ πριν την κατάργηση των ΣΣΕ, είναι της μη εξαρτημένης σχέσης εργασίας, της αυτοασφάλισης».

Για το Μετρό της Θεσσαλονίκης, σημειώνουν ότι «χωρίς να έχει ολοκληρωθεί διακόπτει κάθε αρχαιολογική εργασία, προφασιζόμενο έλλειψη αντικειμένου τη στιγμή που πολλά αρχαιολογικά μέτωπα παραμένουν ανοιχτά. Σε όλους τους εργαζόμενους του αρχαιολογικού τμήματος στο Μετρό Θεσσαλονίκης είναι καταφανές ότι οι απολύσεις ως μόνο σκοπό έχουν την αλλαγή των συμβάσεων και τη συρρίκνωση των μισθών καθώς και τη μείωση του προσωπικού».

Απαιτούν από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟ «να πάρει θέση και να επιλύσει τα αιτήματά μας» και διεκδικούν «την επιλογή και διασφάλιση του προσωπικού στα αρχαιολογικά έργα μέσω της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, την προάσπιση και διατήρηση των εργασιακών δικαιωμάτων και την άμεση υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ