Παρασκευή 22 Φλεβάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ
Νέα παραπομπή για τις παράνομες χωματερές

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απειλεί με πρόστιμα πιέζοντας προφανώς για την επίσπευση της ιδιωτικοποίησης της διαχείρισης αποβλήτων

Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο παραπέμπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για δεύτερη φορά την Ελλάδα για το θέμα των παράνομων χωματερών, ζητώντας μάλιστα την επιβολή προστίμων, βάζοντας και αυτή με τον τρόπο αυτό πλάτη για την επίσπευση της πλήρους ιδιωτικοποίησης του τομέα διαχείρισης των απορριμμάτων που έχει δρομολογήσει η συγκυβέρνηση. Θυμίζουμε ότι το Δικαστήριο είχε κρίνει το 2005 πως η Ελλάδα δεν είχε λάβει επαρκή μέτρα για την παύση λειτουργίας και την αποκατάσταση των παράνομων χωματερών, οι οποίες τότε ήταν εκατοντάδες σε όλη τη χώρα.

Σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην προσφυγή της αναφέρει πως δεν σημειώθηκε επαρκής πρόοδος μετά την έκδοση της απόφασης του 2005, παραπέμπει την υπόθεση στο Δικαστήριο και προτείνει την επιβολή χρηματικής ποινής ύψους 71.193 ευρώ για κάθε μέρα που μεσολαβεί από τη δεύτερη απόφαση του Δικαστηρίου έως ότου η Ελλάδα συμμορφωθεί με την απόφαση. Επίσης, προτείνει και κατ' αποκοπή πρόστιμο 7.786 ευρώ ανά μέρα για το διάστημα που μεσολαβεί από την πρώτη απόφαση έως τη μέρα συμμόρφωσης ή τη μέρα έκδοσης της δεύτερης απόφασης του Δικαστηρίου. Αυτό σημαίνει ότι σε περίπτωση καταδίκης η Ελλάδα θα πρέπει να καταβάλει από 23.000.000 έως 28.000.000 ευρώ εφάπαξ (ανάλογα με το πότε θα εκδοθεί η δεύτερη απόφαση του Δικαστηρίου) καθώς και 71.193 ευρώ για κάθε μέρα που δε συμμορφώνεται, μετρώντας από τη μέρα που θα εκδοθεί η δεύτερη απόφαση του Δικαστηρίου. Οι οικονομικές κυρώσεις θα μειώνονται με την παύση λειτουργίας και την αποκατάσταση κάθε χώρου υγειονομικής ταφής, υπό τον όρο ότι δε δημιουργούνται νέοι.

Σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία που διαθέτει η Επιτροπή, εξακολουθούν να λειτουργούν περίπου 78 παράνομοι ΧΥΤΑ κατά παράβαση της κοινοτικής νομοθεσίας περί αποβλήτων, ενώ άλλες 318 χωματερές δεν έχουν ακόμη αποκατασταθεί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ