Παρασκευή 1 Μάρτη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΝΟΜΟΣ
Επικίνδυνος, αντεργατικός και αντιλαϊκός!

ΚΚΕ: Διασφαλίζει κέρδη στο κεφάλαιο, αλλά εξαθλιώνει το λαό

«Γην και ύδωρ» στους κεφαλαιοκράτες, ντόπιους και ξένους, δίνει ο αναπτυξιακός νόμος της τρικομματικής κυβέρνησης που από χτες συζητείται στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

Ο αρμόδιος υπουργός Ανάπτυξης, Κ. Χατζηδάκης, υπερασπιζόμενος το νομοσχέδιο το χαρακτήρισε σημαντικό βήμα για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, με το οποίο επιχειρείται η συμφιλίωση της χώρας με «ένα πνεύμα κοινής λογικής αναμορφώνοντας το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τις στρατηγικές και ιδιωτικές επενδύσεις».

Αναφερόμενος στο προωθούμενο ξεπούλημα του λεγόμενου «παραλιακού μετώπου» ισχυρίστηκε ότι αυτό αποτελεί ευκαιρία για την ανάπτυξη της περιοχής και την προσέλκυση επενδύσεων και προκλητικά είπε ότι εάν η πολιτεία μείνει αδιάφορη (δηλαδή, εάν δεν το ξεπουλήσει), τότε θα υπάρξει περιβαλλοντική υποβάθμιση του «παραλιακού μετώπου». Οπως είπε, το ενδιαφέρον για την περιοχή δεν εξαντλείται σε ταμειακούς λόγους αλλά αφορά κυρίως στις επενδύσεις και τις θέσεις εργασίας.

Επικίνδυνο, αντεργατικό και αντιλαϊκό χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ο εισηγητής του ΚΚΕ, Ν. Καραθανασόπουλος, τονίζοντας ότι δίνει «γην και ύδωρ» στους κεφαλαιοκράτες, διασφαλίζει τα κέρδη των μονοπωλιακών ομίλων και από την άλλη φέρνει φτώχεια στο λαό. Στο όνομα, είπε, της προσέλκυσης επενδύσεων η κυβέρνηση αφού τσάκισε τα εργατικά δικαιώματα δίνει προκλητικά προνόμια και φοροελαφρύνσεις στους «επενδυτές», την ώρα που προχωράει ακάθεκτη σε φοροεπιδρομή ενάντια στα λαϊκά στρώματα.

Εκτός των άλλων, ανέφερε, με το νομοσχέδιο διευκολύνεται η παραχώρηση δημόσιας γης, παραλιών και αιγιαλού και καταργούνται ακόμα και οι υποτυπώδεις περιορισμοί για την προστασία του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Για τον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Σταθάκη, στο νομοσχέδιο απλώς υπάρχει απουσία στρατηγικής στόχευσης αφού, όπως είπε, αντί να ιεραρχήσει και να επιδιώξει αναπτυξιακές αιχμές θέλει να ενσωματώσει τα πάντα χωρίς κανένα κριτήριο.

ΚΚΕ: «Οχι» στην παράδοση των πετρελαίων

Καταψήφισε, χτες, στη Βουλή το ΚΚΕ την κύρωση σύμβασης με τις ανάδοχες εταιρείες KABALA OIL και ENERGEAN OIL GAZ για την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στις περιοχές Πρίνου και νότια της Καβάλας.

Ο βουλευτής του Κόμματος Γ. Λαμπρούλης τόνισε ότι το κριτήριο με το οποίο το ΚΚΕ αξιολογεί την κάθε πολιτική και στον τομέα της Ενέργειας είναι εάν υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες και λειτουργεί ως κοινωνικό αγαθό. Η συγκεκριμένη σύμβαση, είπε, αποτελεί μια ακόμα απόδειξη των ζημιογόνων και ληστρικών συμβάσεων που υπογράφουν οι ελληνικές κυβερνήσεις και μάλιστα στα μοναδικά μέχρι τώρα εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα στη Θάσο.

Οι ισχυρισμοί ότι θα βοηθηθεί η ανάπτυξη της περιοχής είναι «προπέτασμα καπνού», συνέχισε, αφού όλες οι προβλέψεις οδηγούν στην αύξηση του βαθμού εκμετάλλευσης των εργαζομένων και πρόσθεσε ότι όσο ο έλεγχος των πηγών ενέργειας θα είναι στα χέρια των μονοπωλίων η πλειοψηφία του λαού δε θα έχει το παραμικρό όφελος.

Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων κατήγγειλαν ότι οι δύο εταιρείες έχουν μεταξύ τους διαμάχη και έχουν μάλιστα εκδοθεί και ασφαλιστικά μέτρα και ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ε. Λιβιεράτος, απάντησε ότι η σύμβαση δεν συναρτάται με «όψιμες ενδοεταιρικές διενέξεις» που δεν αφορούν τη Βουλή.

Η κύρωση της σύμβασης θα γίνει την ερχόμενη Τρίτη μετά από ονομαστική ψηφοφορία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ