Σάββατο 2 Μάρτη 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Προωθούν «βραχιόλι» για τους κρατούμενους

Την καθιέρωση του «ηλεκτρονικού βραχιολιού» για υπόδικους, κατάδικους και για κρατούμενους εν αδεία, προωθεί η ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης. Χτες, το υπουργείο Δικαιοσύνης έδωσε στη δημοσιότητα το σχετικό σχέδιο νόμου, ενώ η διαβούλευση θα διαρκέσει μέχρι τις 11 Μάρτη. Κρατούμενοι θα μπορούν να αποφυλακιστούν υπό όρους και κατ' οίκον περιορισμούς με ηλεκτρονική επιτήρηση. Το συγκεκριμένο μέτρο της ηλεκτρονικής παρακολούθησης έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις.

Πιο συγκεκριμένα, η ηλεκτρονική παρακολούθηση αφορά αποφυλάκιση υπό τον όρο του κατ' οίκον περιορισμού ατόμων που έχουν καταδικαστεί σε ποινές κάθειρξης. Επίσης, εφαρμόζεται στην απόλυση ανηλίκων υπό τον όρο του κατ' οίκον περιορισμού με ηλεκτρονική παρακολούθηση, καθώς και σε άδειες κρατουμένων.

Πάντως, αν η αποδιδόμενη στον κατηγορούμενο πράξη απειλείται στο νόμο με ισόβια κάθειρξη ή πρόσκαιρη κάθειρξη με ανώτατο όριο τα είκοσι χρόνια ή αν το έγκλημα τελέσθηκε στο πλαίσιο εγκληματικής ή τρομοκρατικής οργάνωσης δεν μπορεί να διαταχθεί ο κατ' οίκον περιορισμός του με ηλεκτρονική επιτήρηση.

Στο μεγάλο θέμα των προσωπικών δεδομένων η ηγεσία του υπουργείου ισχυρίζεται ότι θα συλλέγονται και θα υπόκεινται σε επεξεργασία μόνο εκείνα τα δεδομένα που είναι αναγκαία για την επίτευξη της ηλεκτρονικής παρακολούθησης. Στην περίπτωση αυτή υπάρχει πρόβλημα για το πώς θα γίνεται η συλλογή, η αποθήκευση, η χρήση, οι διαβιβάσεις και οι αποδέκτες των δεδομένων αυτών, το χρονικό διάστημα της τήρησής τους, τα οργανωτικά και τεχνικά μέτρα για την ασφάλεια της επεξεργασίας των δεδομένων, η διαδικασία της καταστροφής τους κ.λπ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προωθούν «βραχιόλι» για τους κρατούμενους (2013-03-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ