Σάββατο 2 Μάρτη 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΓΥΨΟΣΑΝΙΔΩΝ «RIGIPS» - ΑΙΤΩΛΙΚΟ
Κορυφώνεται η πολύχρονη επίθεση

Συνολική περικοπή των μισθών τους ίση περίπου με τις απολαβές ενός ολόκληρου χρόνου (!) έχουν υποστεί την τελευταία 4ετία οι εργαζόμενοι στην εταιρεία παραγωγής γυψοσανίδων «RIGIPS», στο Αιτωλικό. Η εργοδοσία τούς ζητούσε συνεχή παραίτηση από τα δικαιώματά τους, ισχυριζόμενη ότι έτσι θα αποφευχθούν οι απολύσεις, αλλά αυτό δεν τηρήθηκε ποτέ. Το 2009 προχώρησε σε διαθεσιμότητες και παρά την «υπόσχεσή» της ακολούθησαν και απολύσεις. Το ίδιο έγινε και το 2010 και το 2011. Το 2012 η εταιρεία, πάλι με το επιχείρημα της αποφυγής των απολύσεων, οι εργαζόμενοι δούλεψαν με εκ περιτροπής απασχόληση: πέντε μήνες με μειωμένους μισθούς και μέρες εργασίας κατά 40%, τέσσερις μήνες με μειωμένους μισθούς και μέρες εργασίας κατά 20% και τρεις μήνες δούλεψαν κανονικά.

Φέτος, έγινε το εξής: οι εργάτες δέχτηκαν να κάνουν «προσφορά» στην εταιρεία το 20% των αποδοχών τους και η εργοδοσία να δεσμευτεί ότι δε θα βάλει «λουκέτο». Εκείνη αρνήθηκε και ζήτησε να μειωθούν οι μισθοί κατά 40% για 12 μήνες. Το Φλεβάρη επέβαλε μονομερώς εκ περιτροπής απασχόληση με αποτέλεσμα οι εργάτες να δουλέψουν μόνο 8 μέρες και να πάρουν μισθό μειωμένο κατά 60%.

Στην εταιρεία έχουν απομείνει περίπου 25 άτομα, το 2009 ήταν διπλάσια. Από τη μεριά τους οι εργαζόμενοι δηλώνουν ενωμένοι και αποφασισμένοι σήμερα να προχωρήσουν σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Στις 13 Μάρτη θα εκδικαστούν στην Αθήνα τα ασφαλιστικά μέτρα που έχουν καταθέσει ενάντια στη μονομερή επιβολή της εκ περιτροπής απασχόλησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ