Σάββατο 2 Μάρτη 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ 5»
Στη δίνη επιχειρηματικών ανταγωνισμών

Παγώνει προσωρινά η υπογραφή της σύμβασης, ύψους περίπου 1,5 δισ. ευρώ, για την κατασκευή της νέας λιγνιτικής μονάδας «Πτολεμαΐδα 5» μετά από την εισαγγελική παρέμβαση με την οποία παραγγέλθηκε εξέταση των όρων της σύμβασης. Οπως ήταν γνωστό, η σύμβαση ανάμεσα στη ΔΕΗ ΑΕ και τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ αναμενόταν να υπογραφεί στις 9 Μάρτη. Η εισαγγελική παρέμβαση προχώρησε με βάση δημοσίευμα κυριακάτικης εφημερίδας, όπου αναφέρεται ότι η ΔΕΗ δρομολογεί περίεργες μεθοδεύσεις, ικανές να αποφέρουν «δωράκι» ύψους 140 εκατομμυρίων ευρώ στα ταμεία του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Με ανοιχτή επιστολή του προς τον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των κομμάτων, το σωματείο «ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ» καταγγέλλει επιχειρηματικά συμφέροντα πίσω από τις εξελίξεις και ζητά να υπογραφεί το ταχύτερο δυνατό η σχετική σύμβαση.

Επιβεβαιώθηκε πολύ γρήγορα η εκτίμηση του ΚΚΕ, που μιλούσε για ένταση των ανταγωνισμών και των συγκρούσεων των επιχειρηματικών ομίλων και στον τομέα της Ενέργειας, στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης της πολιτικής απελευθέρωσης. Στη διάρκεια της ημερίδας για την Ενέργεια, που διοργάνωσε η ΝΟ ΔΕΗ, στις αρχές του Φλεβάρη στην Πτολεμαΐδα, είχε σημειωθεί πως αναμένεται σκληρή σύγκρουση των επιχειρηματικών ομίλων για το ποιος θα αρπάξει ποια μερίδια από τα λιγνιτικά αποθέματα, τις παραγωγικές μονάδες, τα δίκτυα κλπ. Επίσης τονίζονταν πως αυτή η σκληρή σύγκρουση αναπαράγεται σε επίπεδο κυβέρνησης και των άλλων κομμάτων, των συνδικαλιστικών παρατάξεων, της τοπικής διοίκησης και των παραγόντων μέσα σε όλους αυτούς τους μηχανισμούς. Και φυσικά ξεκαθαριζόταν πως αυτοί οι ανταγωνισμοί στο πλαίσιο της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ και συνολικότερα της πορείας ολοκλήρωσης της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, καμία σχέση δεν έχουν με τις ανάγκες του λαού. Η ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών μπορεί να προκύψει μόνο στο πλαίσιο ενός ενιαίου αποκλειστικά κρατικού φορέα ενέργειας, που θα λειτουργεί ως μηχανισμός της εργατικής εξουσίας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Θησαυρίζουν τα μονοπώλια στον τομέα της Ενέργειας (2013-10-05 00:00:00.0)
Στη δίνη επιχειρηματικών ανταγωνισμών (2013-03-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ