Παρασκευή 8 Μάρτη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Διάταξη - «χαλί» για απολύσεις στο Δημόσιο

Για καρότο η «εξαίρεση αναστολής από τη σύνταξη» για όσους βρουν δουλειά στον ιδιωτικό τομέα...

Χαλί για τις απολύσεις εργαζομένων στο στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα στρώνει διάταξη υπό κατάθεση νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών. Προκειμένου να διαχειριστούν τις αναμενόμενες αντιδράσεις, πετούν το καρότο στους υποψήφιους για απόλυση. Οσοι από αυτούς καταφέρουν να βρουν δουλειά στον ιδιωτικό τομέα, είτε ως μισθωτοί είτε ως αυτοαπασχολούμενοι, και εφόσον συγκεντρώνουν τις προϋποθέσεις χορήγησης «εξαιρούνται από την αναστολή της σύνταξης», με την προϋπόθεση ότι «απολύθηκαν ή αποστρατεύτηκαν αυτεπάγγελτα χωρίς υπαιτιότητά τους», δηλαδή με την υπαιτιότητα και με τις αποφάσεις που δρομολογεί η συγκυβέρνηση.

Το υπό κατάθεση νομοσχέδιο «Ρυθμίσεις για την τροποποίηση και τη βελτίωση συνταξιοδοτικών, δημοσιονομικών, διοικητικών και λοιπών διατάξεων», προβλέπει:

- Τραπεζικοί λογαριασμοί, οι οποίοι παραμένουν αδρανείς τα τελευταία 20 χρόνια θα κατάσχονται από το Δημόσιο, με τον ισχυρισμό ότι θα αποδοθούν σε «ειδικούς σκοπούς στήριξης ευάλωτων κοινωνικών ομάδων». Να σημειωθεί ότι οι ίδιοι οι τραπεζίτες εδώ και πολλά χρόνια έχουν βάλει χέρι σε σημείο μέχρι και να εξαφανίσουν τις «καταθέσεις σε ακινησία». Αλλωστε, η πρόβλεψη κατάσχεσης υπέρ του Δημοσίου ισχύει εδώ και πολλές δεκαετίες αλλά παραμένει ανενεργή. Σύμφωνα με τη νέα διάταξη, οι τράπεζες υποχρεώνονται να αποστείλουν προειδοποιητικές επιστολές στους δικαιούχους των τραπεζικών λογαριασμών.

-- Μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες αναλαμβάνουν ρόλο και πόστα στη διενέργεια των κάθε είδους δημοσιονομικών ελέγχων, που αφορούν στις δαπάνες και τα έσοδα φορέων του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα, όπως υπουργείων, ΟΤΑ, νοσοκομείων κ.ά. μετά από «δημόσια πρόσκληση και διαδικασίες αξιολόγησης που καθορίζονται με απόφαση του υπουργείου Οικονομικών». Οι ιδιώτες θα έχουν τη δυνατότητα «ελέγχων» και για τα κονδύλια και τις επιδοτήσεις που παίρνουν οι μεγαλοεπιχειρηματίες από τα ταμεία της ΕΕ (προγράμματα ΕΣΠΑ κ.ά.).

-- Αυστηροποιούνται οι όροι και προϋποθέσεις, ταυτόχρονα και το προβλεπόμενο ποσό, που αφορούν στην απονομή τιμητικής σύνταξης καλλιτέχνη και λογοτέχνη. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, η «προσαρμογή στις τρέχουσες δημοσιονομικές συνθήκες κρίνεται επιβεβλημένη, αλλά και δίκαιη, καθώς αφορά στη μόνη κατηγορία συνταξιούχων του Δημοσίου που δεν υπέστη καμία μείωση στη σύνταξη...». Η μηνιάτικη σύνταξη δεν μπορεί να ξεπερνάει τα 720 ευρώ. Σε περίπτωση που ο δικαιούχος έχει και άλλη σύνταξη, το ποσό περιορίζεται έτσι ώστε το άθροισμα των συντάξεων να μην ξεπερνά τα 720 ευρώ το μήνα.

-- Για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο που θα βγουν στη σύνταξη προβλέπεται η απονομή προσωρινής σύνταξης στο 50% του βασικού μισθού που ίσχυε στις 30 Οκτώβρη του 2011 και για διάστημα 6 μηνών μέχρις ότου ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για την κανονική απονομή της. Τα ποσά αυτά θα συμψηφίζονται με τα οριστικά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ