Κυριακή 10 Μάρτη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κίνα επιμένει

Η Κίνα έχει θέσει ως στόχο για το 2013, ανάπτυξη 7,5%, σύμφωνα με την έκθεση του απερχόμενου πρωθυπουργού, Γουέν Τζιαμπάο, που θα παρουσιαστεί την Τρίτη στο άνοιγμα των εργασιών της Εθνοσυνέλευσης, ανέφερε το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο «Νέα Κίνα». Η έκθεση του απερχόμενου επικεφαλής της κυβέρνησης, προβλέπει επίσης αύξηση του αμυντικού προϋπολογισμού κατά 10,7% σε μια οικονομία όπου ο πληθωρισμός αναμένεται να ανέλθει στο 3,5%. Οι στρατιωτικές δαπάνες αναμένεται να φθάσουν στο ύψος των 720,2 δισεκατομμυρίων γουάν (115,7 δισ. αμερικανικά δολάρια) το 2013.

Η ανάπτυξη στην Κίνα υποχώρησε πέρυσι στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 13 ετών κινούμενη σε ποσοστό 7,8%. Ο απερχόμενος πρωθυπουργός Γουέν Τζιαμπάο, ο οποίος τάχθηκε υπέρ μιας «συνετής νομισματικής πολιτικής», θα αντικατασταθεί από τον Λι Κεγιάγκ στις 17 Μάρτη.

Εν τω μεταξύ ένα κορυφαίο στέλεχος της Κεντρικής Τράπεζας της Κίνας δήλωσε ότι το Πεκίνο έχει «προετοιμαστεί πλήρως για τον προδιαγραφόμενο νομισματικό πόλεμο», όπως μετέδωσαν κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Η σύγκρουση αυτή θα μπορούσε πάντως να αποφευχθεί εάν οι σημαντικότερες χώρες τηρήσουν τις συναινετικές αποφάσεις οι οποίες είχαν ληφθεί στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των Είκοσι (G20) και επικεντρώσουν τη νομισματική πολιτική τους στην εγχώρια οικονομία της καθεμιάς, τόνισε ο Γι Γκανγκ, αντιπρόεδρος της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας -του κεντρικού πιστωτικού ιδρύματος της χώρας- σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.

Οι δηλώσεις αυτές είναι προειδοποίηση προς τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία και την Ευρωπαϊκή Ενωση για μια πιθανή υποτίμηση του γουάν με στόχο την ενίσχυση των κινέζικων εξαγωγών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ