Παρασκευή 15 Μάρτη 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΝΕΟΛΑΙΑ
Η εξάρτηση είναι δουλεία, η απεξάρτηση είναι απελευθέρωση

Συγκινητική τελετή αποφοίτησης 18 νέων από το θεραπευτικό πρόγραμμα «ΑΡΓΩ» στη Θεσσαλονίκη

Μέσα σε συγκινητική και συνάμα γιορτινή ατμόσφαιρα, το βράδυ της Τετάρτης πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, η τελετή αποφοίτησης 18 νέων ανθρώπων από το Πρόγραμμα Εναλλακτικής Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων «ΑΡΓΩ». Οι 18 απόφοιτοι είναι η ζωντανή απόδειξη ότι η εξάρτηση μπορεί να θεραπευτεί και οι μέχρι πριν εξαρτημένοι να ενταχθούν και πάλι στην κοινωνία και να συνεχίσουν να παλεύουν για να αντιμετωπίσουν πια τις νέες δυσκολίες που ορθώνει μπροστά τους, όπως και σε όλο το λαό το σύστημα.

Η εκδήλωση αποφοίτησης που διοργάνωσε το ΠΕΘΕΑ «ΑΡΓΩ» για τους 18 που τερμάτισαν νικητές στο ταξίδι ελπίδας και αισιοδοξίας, επιστρέφοντας στα μονοπάτια της ζωής, πραγματοποιήθηκε στο πολιτιστικό κέντρο «Χρήστος Τσακίρης» του Δήμου Παύλου Μελά. Την εκδήλωση πλαισίωσαν οι ομάδες κρουστών, «Μαύρου Θεάτρου», χορού, κινηματογράφου και ραδιοφωνίας του προγράμματος, που παρουσίασαν μέρος της δουλειάς τους.

Ο Παναγιώτης Γεωργάκας, Ψυχίατρος επιστημονικά υπεύθυνος του ΠΕΘΕΑ «ΑΡΓΩ», σημείωσε μεταξύ άλλων πως «η εξάρτηση είναι δουλεία, μια σκλαβιά του συναισθήματος, της λογικής, της σκέψης, της κρίσης. Η απεξάρτηση είναι μια δύσκολη συλλογική προσπάθεια που οδηγεί στην απελευθέρωση αυτών των ανθρώπων, στην απελευθέρωση του συναισθήματος της βούλησης, της κριτικής τους. Οι άνθρωποι που προς τιμήν τους γίνεται αυτή η εκδήλωση είναι άνθρωποι που πέτυχαν αυτό που πιθανώς θεωρείται ακατόρθωτο, θεωρείται αδύνατο». Πρόσθεσε, ότι «για εμάς είναι μια ιδιαίτερη στιγμή όχι γιατί εκπληρώνεται ένας δικός μας στόχος αλλά γιατί βλέπουμε ανθρώπους που πραγματικά είναι ευαίσθητοι, έχουν φαντασία οξυδέρκεια, να ξαναγυρίζουν στον κοινωνικό ιστό». Δεν παρέλειψε όμως να σημειώσει πως «η απεξάρτηση ολοκληρώνεται με την κοινωνική επανένταξη και την επαγγελματική αποκατάσταση των ανθρώπων αυτών και δυστυχώς πλέον η επαγγελματική αποκατάσταση είναι ένα όνειρο δύσκολο». Οπως επίσης και να τονίσει την ανάγκη οικονομικής ενίσχυσης και στήριξης από τον κρατικό προϋπολογισμό των προγραμμάτων απεξάρτησης, ιδιαίτερα σήμερα, σε συνθήκες κρίσης που «οι εξαρτήσεις συνεχώς πολλαπλασιάζονται, συνεχώς ενισχύονται, συνεχώς αλλάζουν πρόσωπο, βάθος και ένταση».

  • Εκδήλωση με θέμα «Η πολιτική στο πεδίο των εξαρτήσεων στην εποχή της κρίσης» διοργανώνει το παράρτημα Θεσσαλονίκης του ΕΣΥΝ, την Τετάρτη 20 Μάρτη, στις 7 μ.μ., στα γραφεία του Συλλόγου Οικογένειας και φίλων ΚΕΘΕΑ - ΙΘΑΚΗ (Συγγρού 4). Θα μιλήσουν ο Παναγιώτης Γεωργάκας, συντονιστής διευθυντής των προγραμμάτων «Αργώ» και «Ιανός» του ΨΝΘ, και ο Φαίδωνας Καλοτεράκης, διευθυντής του ΚΕΘΕΑ στη Βόρεια Ελλάδα.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ