Σάββατο 23 Μάρτη 2013 - Κυριακή 24 Μάρτη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 34
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΜΕ
Πολύμορφος διάλογος με εργάτες

Πλούσιο άνοιγμα σε εργοστάσια και πόλεις, με αφορμή το συνέδριο της ΓΣΕΕ

Σύσκεψη με σπουδαστές του ΟΑΕΔ, στην Καβάλα
Σύσκεψη με σπουδαστές του ΟΑΕΔ, στην Καβάλα
Πολύμορφο άνοιγμα σε χώρους δουλειάς και πόλεις της ευρύτερης περιοχής πραγματοποιούν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ με αφορμή το συνέδριο της ΓΣΕΕ που διεξάγεται στη Θράκη.

Την περασμένη Πέμπτη, στην Καβάλα, έγινε μαζική σύσκεψη με μαθητές και διοικητικούς υπαλλήλους της σχολής μαθητείας του ΟΑΕΔ. Το απόγευμα, έγινε εκδήλωση στην πόλη με θέμα «Ανεργία και Νεολαία», μετά από πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ και της Επιτροπής Ανέργων του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων.

«Τι μπορούμε να κάνουμε για να αντιπαλέψουμε αυτή την κατάσταση; Αρκεί μόνο η αλληλεγγύη; Πώς προκαλείται η ανεργία; Φταίει μόνο η κρίση; Και πριν την κρίση δεν είχαμε δουλειές ή ψευτοδουλεύαμε, έκλειναν τα μαγαζιά, τα μεροκάματα ήταν χαμηλά. Μας λένε να κάνουμε λίγο υπομονή και θα φτιάξουν τα πράγματα. Πόσο καλύτερα θα είναι μετά; Αν προηγούμενα κάναμε υποχωρήσεις, τώρα πόσο ακόμα θα ρίξουμε τις απαιτήσεις μας; Μέχρι πού θα φτάσει αυτό;». Γύρω από αυτά τα ζητήματα κινήθηκε ο προβληματισμός των νέων που παρακολούθησαν με έντονο ενδιαφέρον την εκδήλωση.

Η προσέλευση νέων εργαζομένων, ανέργων, αυτοαπασχολούμενων που έκλεισαν τα μαγαζιά τους ήταν μεγάλη, όπως και η διάθεση για ουσιαστική κουβέντα για τις ανάγκες της νεολαίας και κυρίως για το δικαίωμα στη δουλειά με ανθρώπινες συνθήκες και δικαιώματα.

«Δεν είναι λύση το μοίρασμα της φτώχειας»

Από την εκδήλωση για την ανεργία που έγινε στην Καβάλα
Από την εκδήλωση για την ανεργία που έγινε στην Καβάλα
Στην κατάμεστη αίθουσα από ανέργους, νέους και εργαζόμενους ο Αναγνώστης Καραμπατζάκης εκ μέρους της Γραμματείας Καβάλας του ΠΑΜΕ «άνοιξε» την εκδήλωση. Στη συνέχεια η πρόεδρος του σωματείου, Αναστασία Καραγεώργη, σημείωσε εισηγητικά: «Οι άνεργοι θα γίνουν πολύ περισσότεροι το 2013 και η λύση δεν είναι το μοίρασμα της φτώχειας και η ανακύκλωση της ανεργίας. Δεν πρέπει να συνηθίζουμε στην ανέχεια, να περιμένουμε μοιρολατρικά τα διάφορα δίκτυα, αλληλεγγύης και φιλανθρωπίας που ξεπηδούν σαν μανιτάρια, να μη συμβιβαστούμε με τη διαχείριση της φτώχειας. Το μέλλον μας δεν είναι να δουλεύουμε και να ζούμε σαν σκλάβοι. Είναι καθήκον όλων μας να αναπτυχθεί η αλληλεγγύη, η γνήσια ταξική αλληλεγγύη. Δεν πρέπει να μείνει κανένας μόνος του στα νύχια της εφορίας και άλλων μηχανισμών του κράτους, χωρίς στέγη, τροφή, φάρμακα, με παιδιά να οδηγούνται στον υποσιτισμό».

Ταυτόχρονα, είπε, οι εργαζόμενοι πρέπει να παλέψουν για άμεσα μέτρα προστασίας και ανακούφισης των ανέργων. «Οι άνεργοι, οι σπουδαστές, οι νέοι στις σχολές μαθητείας και κατάρτισης να μην αποδεχτούν το μέλλον που μας ετοιμάζουν. Πρέπει και μπορούν να αποτελέσουν τη μάχιμη δύναμη των σωματείων», συνέχισε και έκλεισε τονίζοντας πως από τη μια είναι ο δρόμος που εξαθλιώνει, σπέρνει φτώχεια, αποκλείει από τη γνώση και μαζεύει τον πλούτο που παράγουμε στα χέρια των λίγων κι από την άλλη ο δύσκολος δρόμος του αποφασιστικού και ανυποχώρητου αγώνα, που κάνει το λαό αφέντη του πλούτου που παράγει.

Παρεμβαίνοντας ο Νίκος Παπαγεωργίου, πρόεδρος του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής τόνισε ανάμεσα σε άλλα πως η κρίση που βιώνουμε είναι κομμάτι του συστήματος και πως ο λαός δε θα ανακτήσει ό,τι έχασε όταν ξεπεραστεί. Τόνισε πως υπάρχει λύση κι αυτή βρίσκεται στην αλληλεγγύη ώστε ο λαός να επιβιώσει και να αντεπιτεθεί, να περάσουν τα κλειδιά της οικονομίας -που τώρα κρατάνε τα μονοπώλια και οι κυβερνήσεις τους- στα χέρια των εργατών και των λαϊκών στρωμάτων, όσων δηλαδή παράγουν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ