Πέμπτη 28 Μάρτη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 52
24ωρο
«Εφυγε» ο σ. Λευτέρης Παπάζογλου

Η κηδεία του γίνεται το Σάββατο 30.3.2013 στην Ποτιδάνεια Δωρίδας

Στα 98 του χρόνια έφυγε από τη ζωή ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης (ΕΑΜ-ΕΛΑΣ) και του ΔΣΕ σ. Λευτέρης Παπάζογλου. Ο σ. Λευτέρης γεννήθηκε το 1915. Προσφυγόπουλο από τη Μ. Ασία, μεγάλωσε στη Μυτιλήνη όπου τέλειωσε και τη μέση εκπαίδευση. Εντάχθηκε από νωρίς στην αθάνατη Εθνική Αντίσταση και αμέσως μετά την απελευθέρωση έζησε και ο ίδιος τους ατέλειωτους διωγμούς του δωσιλογικού κράτους που επέβαλε η αγγλική επέμβαση. Διωκόμενος για την ιδεολογία του πήρε πάλι το όπλο και αγωνίστηκε από τις γραμμές του ΔΣΕ.

Η μουσική του παιδεία, βοήθησε στη διασκευή της μουσικής επένδυσης του Υμνου του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας: «Βροντάει ο Ολυμπος και πάλι, στη Γκιόνα πέφτουν κεραυνοί, σιώντ' οι στεργιές και τα πελάγη, όπλων ακούγεται κλαγγή. Νέο αντάρτικο γεννιέται...». Με την ήττα του ΔΣΕ, βρέθηκε στα κάτεργα, για πολλά χρόνια στη Γιούρα σε πάνινες σκηνές χειμώνα καλοκαίρι, σε καθεστώς πείνας και βασανιστηρίων. Οι διωγμοί δεν τον λύγισαν. Στάθηκε παλικάρι. Και, πάλι, η μουσική του παιδεία (σε ώρες αναλαμπής, στο τρομοκρατικό όργιο) τον βοήθησε στη διεύθυνση της μεγάλης χορωδίας του πρώτου (μεγαλύτερου) όρμου, στο κάτεργο της Γιούρας. Η προσφορά του εκτιμήθηκε απ' όλους τους συντρόφους του. Ασχολήθηκε, ακόμα, με την κατασκευή μουσικών οργάνων και έγραψε βιβλία για τη μουσική επιμόρφωση, εκτός από τα βιβλία για την Εθνική μας Αντίσταση και το ΔΣΕ.

Ο σ. Λευτέρης Παπάζογλου, μετά την αποφυλάκισή του, παντρεύτηκε την Αικ. Παπαχαραλάμπους με την οποία έζησαν αρμονικά ως το τέλος της ζωής της. Επιθυμία του ήταν να ταφεί πλάι της στην Ποτιδάνεια Δωρίδας, όπου γίνεται η κηδεία του, το Σάββατο 30.3.2013, ώρα 11 το πρωί. Η μνήμη του θα είναι για πάντα ζωντανή

Στη μνήμη του σ. ΛΕΥΤΕΡΗ ΠΑΠΑΖΟΓΛΟΥ, ο κουνιάδος του Αριστείδης Παπαχαραλάμπους και άλλοι συγγενείς κατέθεσαν προς ενίσχυση του ΚΚΕ 100 ευρώ και για το Σπίτι του Αγωνιστή ακόμα 100 ευρώ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ