Παρασκευή 29 Μάρτη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 45
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Πρότεινε μετεγκατάσταση ναυτικού οχυρού!

Απέρριψε σχετικό σχέδιο ΠΔ το ΣτΕ

Η συγκυβέρνηση πρότεινε τη μετεγκατάσταση ναυτικού οχυρού στην περιοχή Κασσιώπης στην Κέρκυρα, προκειμένου να προχωρήσει καλύτερα το deal με την εταιρεία «NCH Capital»...! Η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο σοβαρή, καθώς η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ναυτικού Συμβουλίου του υπουργείου Εθνικής Αμυνας πρότεινε τη μετεγκατάσταση του επίμαχου οχυρού που ελέγχει τα στενά Κέρκυρας - Αλβανίας -όπως τονίζουν οι δικαστές του ΣτΕ- χωρίς καν να γνωρίζει πού ακριβώς είναι η νέα θέση, αφού θα την προσδιόριζε το ΤΑΙΠΕΔ.

Ειδικότερα, για λόγους εθνικής ασφάλειας που ανάγονται στη διασφάλιση της ανεξαρτησίας της χώρας μας, το Ε' Τμήμα του ΣτΕ έκρινε μη νόμιμο το σχέδιο ΠΔ για την κατάργηση του ναυτικού οχυρού στην περιοχή της Κασσιώπης και τον ανακαθορισμό των νέων ορίων του οχυρού σε νέα θέση.

Στο ΣτΕ είχε κατατεθεί για νομοπαρασκευαστική επεξεργασία το σχέδιο ΠΔ για την κατάργηση του ναυτικού οχυρού στην περιοχή Αγίου Στεφάνου (πρώην Δήμου Κασσιωπαίων) της Κέρκυρας και τον ανακαθορισμό των ορίων του οχυρού σε νέα θέση στην ίδια περιοχή.

Στο σχέδιο ΠΔ που κατατέθηκε στο ΣτΕ σημειώνεται ότι έκταση 489 στρεμμάτων θα αξιοποιηθεί για τουριστική εκμετάλλευση (Ν. 3985/2011). Ακολούθησε το Μνημόνιο ΙΙ (Ν. 4046/2012) όπου στο κεφάλαιο για τις «αποκρατικοποιήσεις» περιλαμβάνεται το ναυτικό οχυρό Αγ. Στεφάνου έκτασης 11.500 τ.μ. Εντός της απαγορευμένης ζώνης του επίμαχου οχυρού, έχει ανεγερθεί και λειτουργεί παρατηρητήριο στο οποίο υπάρχουν ραντάρ και ραντάρ του Πολεμικού Ναυτικού και του Λιμενικού Σώματος, ενώ από τις 12/12/2012 έχει υπογραφεί «μνημόνιο συνεργασίας» μεταξύ ΓΕΝ και ΤΑΙΠΕΔ για αποχαρακτηρισμό του υφιστάμενου οχυρού και τον ταυτόχρονο χαρακτηρισμό ως ναυτικού οχυρού άλλου σημείου του ακινήτου, που ήδη υπεδείχθη από το ΓΕΝ ως κατάλληλο για τη μεταφορά του παρατηρητηρίου - ραντάρ (το «Νέο Οχυρό»). Οπως υπογραμμίζουν οι δικαστές, η γνωμοδότηση εκδόθηκε χωρίς τα μέλη του ΑΝΣ να γνωρίζουν την ακριβή νέα θέση (συντεταγμένες) του οχυρού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ