Τετάρτη 4 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
Τηλεόραση
Προκαταρκτική έρευνα για τους «οκτώ»

Προκαταρκτική έρευνα διέταξε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Αθηνών με αφορμή την επιστολή-παραίτηση του μέλους του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης Αριστείδη Οικονομίδη, η οποία δημοσιεύτηκε στον Τύπο. Η επιστολή-παραίτηση προς τον πρόεδρο του ΕΣΡ, Βασίλη Λαμπρίδη, αναφερόταν στον τρόπο που επιλέχτηκαν από την πλειοψηφία του ΕΣΡ οι «οκτώ» ραδιοφωνικοί σταθμοί, που θα πάρουν προσωρινή άδεια για το μεταβατικό στάδιο.

Ο Αριστείδης Οικονομίδης ενώ ήταν ένα από τα μέλη του ΕΣΡ που παραβρέθηκαν στην επίμαχη συνεδρίαση του ΕΣΡ και ψήφισαν υπέρ της «υπόδειξης» των ραδιοσταθμών, εντούτοις στην επιστολή του αναφέρει ότι η επιλογή «είναι μη σύννομη». Σκοπός της προκαταρκτικής έρευνας, την οποία θα διενεργήσει εισαγγελικός λειτουργός, είναι να διακριβωθεί η βασιμότητα ή μη των καταγγελιών του μέλους του ΕΣΡ. Να εξακριβωθεί, επίσης, εάν στον τρόπο που υποδείχτηκαν από το ΕΣΡ οι ραδιοφωνικοί σταθμοί έχουν διαπραχθεί αυτεπαγγέλτως διωκόμενα αδικήματα.

Ο Α. Οικονομίδης, τουλάχιστον όπως υποστηρίζει στην επιστολή του, ζήτησε να τηρηθεί η σειρά προτεραιότητας του πίνακα μοριοδότησης των ραδιοφωνικών σταθμών, διαφορετικά θα υπήρχε παραβίαση του νόμου. Από τη συζήτηση που επακολούθησε, σύμφωνα με τον Α. Οικονομίδη, προέκυψε το συμπέρασμα ότι δεν επρόκειτο περί νέας μοριοδότησης και αδειοδότησης, αλλά «περί απλής παρατάσεως λειτουργίας, για λίγο χρονικό διάστημα, ορισμένων σταθμών που δε θα παρεμπόδιζαν την ασφαλή λειτουργία των αερογραμμών». Επικαλείται επίσης το θέμα των τεχνολογικών κριτηρίων, τονίζοντας ότι δεν τέθηκαν υπόψη του τα πρακτικά του κλιμακίου του ΕΣΡ, ώστε να γνωρίζει εάν και κατά πόσο η επιλογή των 8 έγινε με αυτό το κριτήριο. Μέχρι προχτές που υπέβαλε την παραίτησή του υποστηρίζει ότι δεν του δόθηκε για το θέμα αυτό «πειστική και σαφής εξήγηση».

Το ερώτημα όμως που τίθεται στα θέματα που επικαλείται το πρώην μέλος του ΕΣΡ είναι πώς ψήφισε την πρόταση του κλιμακίου για τους ραδιοσταθμούς που επιλέχθηκαν, από τη στιγμή που δεν του είχαν δοθεί «εξηγήσεις» για τα θέματα που έθεσε.

Η ουσία, όμως, είναι ότι μετά από πιεστικές παρεμβάσεις του υπουργού Τύπου στο ΕΣΡ, προκειμένου να εκπέμψουν ορισμένοι ραδιοφωνικοί σταθμοί, με πολιτικές σκοπιμότητες, το ΕΣΡ βρίσκεται σε δεινή θέση. Αντί να προχωρήσει με νόμιμες διαδικασίες στην εξυγίανση του ραδιοφωνικού τοπίου της Αττικής, βρέθηκε με ευθύνη και ορισμένων μελών του μπλεγμένο στο παιχνίδι του «μοιράσματος» των συχνοτήτων σε διάφορους «ημετέρους». Οσο για τον υπουργό Τύπου, Δ. Ρέππα, δε χάνει την ευκαιρία, όπως και χτες, να ρίχνει ουσιαστικά την ευθύνη της επιλογής στο ΕΣΡ, λέγοντας ότι «εγώ είχα δεσμευτεί εκ των προτέρων» να «υιοθετήσω κάθε επιλογή του»! Σε σχέση με τα όσα αναφέρει ο Α. Οικονομίδης, που ας σημειωθεί είχε υποδειχτεί από το ΠΑΣΟΚ, ο υπουργός Τύπου δήλωσε χτες ότι «είχε την ευθύνη της ψήφου του, ψήφισε συμμετέχοντας σε αυτή τη διαδικασία».

Με αφορμή την παραίτηση του Αριστείδη Οικονομίδη, το ΔΗΚΚΙ σε ανακοίνωσή του καταγγέλλει τον υπουργό Τύπου και την κυβέρνηση για την «αήθη και αντιδημοκρατική πολιτική» τους. Θεωρεί, επίσης, ότι οι καταγγελίες του Α. Οικονομίδη δημιουργούν ένα «πελώριο ηθικό και πολιτικό θέμα για την κυβέρνηση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ