Πέμπτη 4 Απρίλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΕΓΑΛΟΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ
Αξιώνουν περισσότερες «αναδιαρθρώσεις»!

Επιζητούν επιμέρους προσαρμογές της εφαρμοζόμενης πολιτικής, ώστε από τα μέτρα εξαθλίωσης του λαού να ευνοείται περισσότερο το ντόπιο κεφάλαιο

«Αλματα» στην εφαρμογή των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων επιμένουν να ζητούν οι μεγαλοεπιχειρηματίες επικαλούμενοι, μάλιστα, τα... όρια αντοχής του λαού. Ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλος, πρόσθεσε χτες στη γνωστή συλλογιστική των μεγαλοεπιχειρηματιών και την «κυπριακή κρίση», σε συνέντευξη στην Ενωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου. Μιλώντας για άμεσες και έμμεσες συνέπειες από τις εξελίξεις στην Κύπρο, εκτίμησε ότι η ελληνική οικονομία απειλείται με μεγαλύτερη ύφεση, ότι κλονίζεται και το ευρωπαϊκό οικοδόμημα και ότι «η ανάκαμψη το 2014 δεν θα έρθει. Τα νούμερα δεν βγαίνουν και η κοινωνία δεν έχει άλλες αντοχές».

Φυσικά δεν τον έπιασε τον ΣΕΒ το «παράπονο» για τα βάσανα του λαού ή για την ανάκαμψη γενικά και αόριστα. Οσα λέει υπηρετούν μία βασική επιδίωξη των μεγαλοεπιχειρηματιών: Την κατάρτιση ενός υποτιθέμενου «εθνικού σχεδίου» ανάπτυξης, που θα «πατάει» πάνω στα μνημόνια, πηγαίνοντας ακόμη πιο μακριά από αυτά και θα υπακούει στις δημοσιονομικές επιταγές, έχοντας ως στόχευση την ακόμα μεγαλύτερη ενίσχυση των εγχώριων καπιταλιστών. Με δυο λόγια, εκείνο που ζητάει ο ΣΕΒ είναι αυστηρή τήρηση των πολιτικών λιτότητας σε βάρος των εργαζομένων, με την εισαγωγή ωστόσο κάποιων ρυθμίσεων - προσαρμογών, που το ντόπιο κεφάλαιο κρίνει ότι μπορεί να το ευνοήσουν στα πλαίσια του λυσσαλέου ανταγωνισμού, ανάμεσα στις διάφορες ομάδες του κεφαλαίου. Σ' αυτό το πλαίσιο ο ΣΕΒ απαιτεί επιτάχυνση των αντιδραστικών «αναδιαρθρώσεων» παρότι αυτές χειροτερεύουν τη θέση των εργαζομένων και περικόπτουν δραματικά την κατάσταση του λαού. Ουσιαστικά διεκδικείται μεγαλύτερη συμμετοχή του ντόπιου κεφαλαίου στο μοίρασμα της λείας.

Η θέση δεν είναι καινούργια και μάλιστα ο πρόεδρος του ΣΕΒ αναφέρθηκε στη διαβόητη μελέτη της εταιρείας McKinsey για την ανάπτυξη τα επόμενα 10 χρόνια, ως βάση συζήτησης για τους οικονομικούς τομείς που πρέπει να ενισχυθούν. Εκφράζοντας τη θέση μερίδας του κεφαλαίου για τη ρότα της οικονομίας στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια, αλλά και τη συνολική ευρωπαϊκή πορεία, ο Δ. Δασκαλόπουλος: Χαρακτήρισε το ευρώ «κατ' ευφημισμό κοινό νόμισμα», αν και δήλωσε ότι «δεν πρέπει να διανοούμαστε» έξοδο από το ευρώ. Εκανε λόγο για πιθανότητα ακόμη και διάσπασης της ΕΕ ή διαχωρισμό της σε Βορρά και Νότο. Απέδωσε τις επιλογές που επιβλήθηκαν στην Κύπρο και σε «ιδεολοψίες και στενά εθνικές σκοπιμότητες». Μίλησε για πιθανότητα επίδρασης των εξελίξεων στην Κύπρο στην Ελλάδα με αφαίρεση 1 ποσοστιαίας μονάδας από το ΑΕΠ, αν και στη συνέχεια υποβάθμισε τις συνέπειες λέγοντας ότι άμεσα δε γνωρίζει εταιρείες που θα υποστούν ζημιές. Μεγαλύτερες θα είναι οι έμμεσες συνέπειες λόγω των εμπορικών σχέσεων, καθώς στην Κύπρο κατευθύνεται το 9% των ελληνικών εξαγωγών.

Επιμένοντας ότι τώρα οι συνθήκες επιτρέπουν αναθεώρηση του προγράμματος για την ελληνική οικονομία, ώστε «να μην αναλωνόμαστε στα επιμέρους», ο πρόεδρος του ΣΕΒ τόνισε ξανά ότι «η χώρα μας οφείλει να επιδείξει έμπρακτα, χωρίς άλλη ολιγωρία, τη βούλησή της να εκτελέσει ένα μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα εντός, αλλά και πέραν του πλαισίου των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει έναντι των δανειστών της». Σ' αυτό το πλαίσιο άσκησε κριτική για τον «υπέρ πάντων αγώνα για να μην απολυθούν λίγες χιλιάδες επίορκοι ή πλαστογράφοι του Δημοσίου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ