Κυριακή 14 Απρίλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΣΚΑΚΙ
Μικρά μυστικά των συνδυασμών

Από προπόνηση στον ΑΣΑΕ με τον ΙΜ και προπονητή Ηλία Κουρκουνάκη (2006) το σημερινό μας θέμα και η θέση του διαγράμματος έχει προκύψει από παλαιά παρτίδα και βασίζεται στο θέμα «απομάκρυνση». Ουσιαστικά οι συνδυασμοί αυτοί προσθέτουν επιπλέον εργασία σ' ένα σημαντικό αμυντικό κομμάτι, ώστε αυτό καταλήγει να είναι υπερφορτωμένο και να μην μπορεί να ανταποκριθεί επαρκώς στα αυξημένα καθήκοντά του.

Εδώ τα λευκά υπερέχουν σε υλικό αριθμητικά («διαφορά» και 2 πιόνια), αλλά υστερούν εμφανώς από στρατηγικές θέσεις, καθώς έχασαν το 0-0 και συνακόλουθα οι Π θα αργήσουν να δραστηριοποιηθούν.

Βέβαια, αυτό δε σημαίνει ότι επιτρέπεται στα μαύρα να ολιγωρήσουν - αντίθετα, μια και όλα ανεξαιρέτως τα κομμάτια τους έχουν αναπτυχθεί έφτασε η στιγμή να δημιουργήσουν άμεσες απειλές. 1... Βα5 το μοναδικό κομμάτι που δεν ελέγχει άμεσα κάποια γραμμή ή σημαντικά τετράγωνα γύρω από τον αντίπαλο Ρ θυσιάζεται, μάλιστα σε κενό τετράγωνο, προκειμένου να στερήσει από τα λευκά τον έλεγχο του κρίσιμου σημείου «β3». Πράγματι, στη βασική βαριάντα 2. Βα5 Ιβ3 ματ, αναδεικνύεται η εξαιρετική συνεργασία των υπόλοιπων μαύρων κομματιών. Οπως στους περισσότερους συνδυασμούς με στόχο το ματ είναι χαρακτηριστικό ότι το τακτικό κτύπημα πραγματοποιείται από κομμάτι που δε συμμετέχει στη βασική εικόνα, δηλαδή «περισσεύει».

Από την άλλη, έχει μεγάλη σημασία ότι η μαύρη Β έρχεται κι αυτή σε επαφή με ένα τετράγωνο δίπλα στο λευκό Ρ, δηλαδή στο δ2. Αν τα λευκά επιχειρήσουν να μην αποδεχθούν τη θυσία με 2. Β1 τότε ακολουθεί 2... Ιβ3+ 3. Ββ3 Βδ2 + ματ, ενώ κάτι παρόμοιο συμβαίνει μετά από 2. Αδ1 Ιε2+ 3. Αε2 Βδ2 + ματ, ή 2. β3 Ιε2+ και τώρα είτε 3. Αε2 Βδ2 + ματ είτε 3. Ρβ2 Ββ2 ματ. Τέλος στις συνέχειες 2. εδ4 Βα4 ή 2. Ββ4 Ββ4, τα λευκά πετυχαίνουν μόνο να καθυστερήσουν το ματ για λίγο.

Συνεχίζεται.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ