Τετάρτη 10 Απρίλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Προσφυγή στο Συνταγματικό Δικαστήριο για τον ΠΟΕ

Οπως ανακοίνωσε ο Ιβάν Μέλνικοφ, αντιπρόεδρος του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ), στις 4 Απρίλη, 101 βουλευτές της Κρατικής Δούμας της Ρωσίας (86 βουλευτές του ΚΚΡΟ και 15 βουλευτές του κεντροαριστερού κόμματος «Δίκαιη Ρωσία») κατέθεσαν προσφυγή στο Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας, ζητώντας να ελεγχθεί η συνταγματικότητα του ομοσπονδιακού νόμου, που αφορά την ένταξη της Ρωσίας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ).

Να σημειωθεί πως τα δύο παραπάνω κόμματα είχαν ταχθεί κατά της ένταξης της Ρωσίας στον ΠΟΕ, υποστηρίζοντας πως αυτή η ένταξη θα οδηγήσει στην καταστροφή ολόκληρους κλάδους της ρωσικής οικονομίας, θα συρρικνώσει την παραγωγική βάση της Ρωσίας, θα εμποδίσει τον εκσυγχρονισμό της και επιπλέον θα πλήξει τα εργατικά δικαιώματα.

Ο Μέλνικοφ υπογράμμισε ότι από την αρχή το ΚΚΡΟ τάχτηκε κατά της ένταξης της Ρωσίας στον ΠΟΕ και τόνισε πως «η παραμονή στη συγκεκριμένη οργάνωση αποτελεί άσχημη εξέλιξη για τη χώρα, για την οικονομία της, την ανταγωνιστικότητά της, τη βιομηχανία της, την επισιτιστική ασφάλεια, καθώς και την κυριαρχία της».

Οπως διευκρίνισε το στέλεχος του ΚΚΡΟ, οι βουλευτές που κατέθεσαν την προσφυγή, έχουν «πολύ συγκεκριμένες, καθαρά νομικές απαιτήσεις». Κατά τη γνώμη τους παραβιάστηκε κατάφωρα μια σειρά συνταγματικών διατάξεων. Το νομοσχέδιο της ένταξης της Ρωσίας στον ΠΟΕ δεν συζητήθηκε καν στα αρμόδια όργανα των περιφερειών και των Αυτόνομων Δημοκρατικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, τα οποία δεν εξέδωσαν τα πορίσματά τους. Εκτός αυτού, μέχρι τώρα ακόμα δεν έχουν μεταφραστεί μια σειρά σημαντικών πορισμάτων και παραθέσεων στα ρώσικα (συνολικά 47 χιλιάδες σελίδες), που αφορούν τους λεπτομερείς όρους και τις υποχρεώσεις που αναλαμβάνει η Ρωσία στα πλαίσια του ΠΟΕ.

Η ένταξη της Ρωσίας στον ΠΟΕ εξακολουθεί να διχάζει διάφορα τμήματα της αστικής τάξης της Ρωσίας, αφού αναμένεται να λειτουργήσει πρώτα απ' όλα σε όφελος των ισχυρών καπιταλιστών, ενώ θα οδηγήσει στη συρρίκνωση ορισμένων κλάδων. Αυτό όμως δε συμβαίνει εξαιτίας της απώλειας της «εθνικής κυριαρχίας» της Ρωσίας, αλλά γιατί σ' αυτούς τους κλάδους, που θα συρρικνωθούν, εξαιτίας του ανταγωνισμού που υπάρχει στα πλαίσια της καπιταλιστικής αγοράς, θα υπάρχει για τους καπιταλιστές χαμηλότερο ποσοστό κέρδους σε σχέση με άλλους. Αυτό συμβαίνει γιατί το κεφάλαιο επενδύει και αναπτύσσει κλάδους όχι με βάση τις λαϊκές ανάγκες, αλλά για το γρήγορο και μέγιστο κέρδος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ