Παρασκευή 12 Απρίλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 35
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Εικαστική «αντίδραση»...

thanos_kavadias_2013

Η έκθεση του Κυριάκου Ρόκου, με τίτλο «99% Σχέδια και 1 Γλυπτό, ζητούν ΑΠΟΤΟΞΙΝΩΣΗ ΤΩΡΑ», θα παρουσιάσει (18/4-18/5) η γκαλερί «έκφραση - γιάννα γραμματοπούλου» (Βαλαωρίτου 9Α, στον πεζόδρομο μεταξύ Βουκουρεστίου και Αμερικής).

Ο βραβευμένος γλύπτης, αναφέρει γι' αυτήν την έκθεσή του: «Πέρασαν 40 χρόνια, απ' την πρώτη μου ατομική έκθεση, στον ίδιο χώρο.... Ηταν ο χουντικός Οκτώβρης του 1972... Τώρα, ξανά, περιτριγυρισμένοι από γνωστά και άγνωστα σπαθιά, προσπαθούμε να αποδράσουμε - ο καθένας με τον τρόπο του - απ' τη μανία των ηθικών και φυσικών εξολοθρευτών μας... Δικός μου τρόπος το σχέδιο, σαν άμεση αντίδραση αυτοπροστασίας. Γιατί όχι και εξορκισμού του κακού, που επιμένει να μας φορτώνει τύψεις... Αλλά και η γλυπτική σαν μια κιβωτός καταστάσεων μιας εποχής, χρήσιμης για τους μελλοντικούς μελετητές της.... " 99% Σχέδια και 1 Γλυπτό , ζητούν ΑΠΟΤΟΞΙΝΩΣΗ ΤΩΡΑ " ... κι όχι βέβαια, απ' τους ίδιους που μας έφτασαν εδώ...».

«Ο Κυριάκος Ρόκος παραμένει πιστός στη λάξευση και την πλαστική, με την ανώτατη χειρωνακτική έννοια της γονιδιακής γλυπτικής πράξης, μιας πράξης κομψής και ευγενικής. Είναι συνειδητά αντίθετος σε κάθε συμβιβασμό, σε κάθε ευκολία, όχι μόνο στην τέχνη αλλά και στη ζωή. Η ευκολία στην τέχνη σήμερα συχνά οδηγεί στην καταξίωση ανύπαρκτων καλλιτεχνικά ατόμων, οδηγεί στην αναξιοκρατία και στην παρακμή. Η προσπάθεια για ερμηνεία, η ένταξη σε κάποιο στιλ, ή σχολή, των έργων του Κ. Ρόκου απλώς οδηγεί σε "επίσημο αδιέξοδο", όπως οδηγεί κάθε προσπάθεια ανάγνωσης του Δίσκου της Φαιστού. Κάθε ομοιότητα με τις στιλιστικές αναζητήσεις της σύγχρονης τέχνης είναι εντελώς τυχαία. Ο καλλιτέχνης γνωρίζει ότι το "ταξίδι" δεν πρέπει να έχει τέλος». (Κ. Ν. Καζαμιάκης, ιστορικός Τέχνης- αρχιτέκτονας).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ