Παρασκευή 12 Απρίλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΕΕ
Πεδίο νέας έντασης οι ανταγωνισμοί για τις τράπεζες

Το νέο πλαίσιο για τον επιμερισμό της ζημιάς από τη «διάσωσή» τους θα συζητήσουν σήμερα και αύριο το Γιούρογκρουπ και το Εκοφίν

Η κρίση βαθαίνει, μαζί και οι ανταγωνισμοί για τον επιμερισμό της χασούρας που προκαλεί η καταστροφή κεφαλαίου
Η κρίση βαθαίνει, μαζί και οι ανταγωνισμοί για τον επιμερισμό της χασούρας που προκαλεί η καταστροφή κεφαλαίου
Πεδίο αντιθέσεων και ανταγωνισμών αναμένεται να αποτελέσει η σημερινή άτυπη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ (υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης) στο Δουβλίνο και η αυριανή του Εκοφίν (υπουργοί Οικονομικών των 27 κρατών - μελών της ΕΕ), με επίκεντρο τις σχεδιαζόμενες αναδιατάξεις στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της λυκοσυμμαχίας.

Οι υπουργοί των Οικονομικών της ΕΕ αναμένεται να εξετάσουν πρόταση για την επιβολή τέλους («κούρεμα») στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ στις περιπτώσεις «αναδιάρθρωσης» προβληματικών τραπεζών, καθώς και την επιβολή ρήτρας για κάλυψη ζημιών στις τοποθετήσεις τραπεζών σε άλλες τράπεζες που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα.

Οι συνεδριάσεις των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ, που θα ασχοληθούν με το ζήτημα της τραπεζικής ενοποίησης της ΕΕ, πραγματοποιούνται στο φόντο των νέων δεδομένων που προέκυψαν από τη συμφωνία για τη «διάσωση» των τραπεζών της Κύπρου, που οδήγησε στο «κούρεμα» των καταθέσεων. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει συντάξει ήδη προσχέδιο νόμου για το κούρεμα των καταθέσεων, αλλά τις τελικές αποφάσεις θα τις λάβουν τα κράτη μέλη και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Βάσει αυτού, στο μέλλον θα καλούνται οι καταθέτες να συνεισφέρουν στις «διαδικασίες διάσωσης ή εκκαθάρισης τραπεζών».

Στο σημερινό Γιούρογκρουπ θα οριστικοποιηθούν επίσης οι όροι της δανειακής σύμβασης και του μνημονίου που θα συνάψει η κυβέρνηση της Κύπρου με την τρόικα (ΕΕ - ΔΝΤ - ΕΚΤ). Χτες, η κυβέρνηση της Κύπρου επιβεβαίωσε ότι οι κεφαλαιακές της ανάγκες για τα επόμενα τρία χρόνια ανέρχονται στα 23 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 5,5 δισ. ευρώ από το αρχικά συζητούμενο ποσό των 17,5 δισ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, ενώ βάσει της δανειακής σύμβασης και του μνημονίου με την τρόικα η κυπριακή κυβέρνηση προβλεπόταν να συνεισφέρει με 7 δισ. ευρώ και η ΕΕ μαζί με το ΔΝΤ 10 δισ. ευρώ, το συνολικό πακέτο εκτινάσσεται πλέον στα 23 δισ. ευρώ, με την κυβέρνηση της Κύπρου να πρέπει να εξασφαλίσει 13 δισ. ευρώ, τα οποία, σύμφωνα με έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς το Γιούρογκρουπ, θα προέλθουν από το «κούρεμα» των καταθέσεων, τη συγχώνευση της Τράπεζας Κύπρου με τη Λαϊκή Τράπεζα, περικοπές σε μισθούς και συντάξεις και την αύξηση των φόρων.

Από κυπριακής πλευράς επιβεβαιώθηκε ακόμα ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στους υπολογισμούς της για τη βιωσιμότητα της κυπριακής οικονομίας, εισηγήθηκε την πώληση του «πλεονάσματος αποθεμάτων χρυσού της Κύπρου για την είσπραξη 400 εκατ. ευρώ», για το οποίο αρμόδια να αποφασίσει είναι η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου.

Σύμφωνα με στοιχεία που επικαλείται το «Ρόιτερς», περίπου 10,6 δισ. ευρώ εκτιμάται ότι θα εξασφαλιστούν από την εκκαθάριση της Λαϊκής Τράπεζας και την επιβολή τέλους («κούρεμα») στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ στην Τράπεζα Κύπρου. Επίσης, 600 εκατομμύρια θα προέλθουν από την αύξηση της φορολογίας των επιχειρήσεων και των επενδύσεων.

Κόντρες για την τραπεζική εποπτεία

Ισχυρές αντιθέσεις αναμένεται να υπάρξουν σε Γιούρογκρουπ και Εκοφίν πάνω στο ζήτημα των μεταρρυθμίσεων για την τραπεζική ένωση και την τραπεζική εποπτεία, που αποφάσισε τον περασμένο Ιούνη η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ. Τραπεζικοί όμιλοι και μονοπώλια επιδιώκουν να ενισχύσουν τη θέση τους και να προσελκύσουν νέα κεφάλαια, για να περιορίσουν τις ζημιές από το βάθεμα της καπιταλιστικής κρίσης.

Στο πλαίσιο αυτό, οι υπουργοί Οικονομικών της λυκοσυμμαχίας και με στόχο να προασπίσουν τα ιδιαίτερα συμφέροντα των εγχώριων τραπεζικών τους ομίλων, θα συζητήσουν τους τρόπους που στο μέλλον θα εκκαθαρίζονται οι λεγόμενες «προβληματικές τράπεζες», πότε θα συμμετέχουν οι καταθέτες στις «διασώσεις τραπεζών», πως θα λειτουργήσει ο ΕΜΣ σχετικά με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και πώς θα δημιουργηθεί ένα ενιαίο ταμείο εκκαθάρισης των τραπεζών.

Συγκεκριμένα επί τάπητος θα τεθούν:

1. Σχέδιο νόμου που προετοιμάζεται και θα μπορούσε να τεθεί σε ισχύ από το 2015, βάσει του οποίου οι καταθέτες θα καλούνται να «συνεισφέρουν» σε περίπτωση που μια τράπεζα αντιμετωπίζει πρόβλημα. Βάσει του σχεδίου οι μέτοχοι και οι καταθέτες (με ποσά άνω των 100.000) ευρώ θα είναι οι πρώτοι που θα υποστούν ζημιές όταν καταστρέφεται κεφάλαιο στις τράπεζες.

2. Το σχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ). Σ' αυτήν την κατεύθυνση, σύμφωνα με δημοσιεύματα και πληροφορίες, σχεδιάζεται οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης να συνεισφέρουν 10% ως 20% από το κόστος ανακεφαλαιοποίησης μιας εγχώριας τράπεζας, εφόσον η ανακεφαλαιοποίηση γίνει απευθείας από τον EΜΣ.

3. Να συμπεριλαμβάνονται στο «κούρεμα» και οι τοποθετήσεις κεφαλαίων που έχουν μεταξύ τους οι τράπεζες, οι οποίες δανείζουν η μια την άλλη, στο πλαίσιο μελλοντικών διαδικασιών «διάσωσης» τραπεζών. Η συγκεκριμένη πρόταση για «κούρεμα» διατραπεζικών καταθέσεων προκάλεσε ήδη έντονες αντιδράσεις από την πλευρά των Γαλλίας, Ιταλίας και Ισπανίας, αφού θα δημιουργήσει ασφυξία στα τραπεζικά τους συστήματα και θα οδηγήσει σε παραπέρα πάγωμα του διατραπεζικού δανεισμού.

Στο Γιούρογκρουπ θα συζητηθούν και τα αιτήματα των κυβερνήσεων της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας για επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής των δανείων που έχουν πάρει από την ΕΕ.

Κλιμάκωση της αντιλαϊκής επέλασης

Τη συνέχιση με αμείωτους ρυθμούς της βάρβαρης επίθεσης ενάντια στους λαούς ζήτησε το στέλεχος της ΕΚΤ Γ. Ασμουσεν, κραδαίνοντας την απειλή της εξόδου κάποιου κράτους από τη Ζώνη του ευρώ. «Νομικά δεν είναι δυνατή η έξοδος από την Ευρωζώνη. Πιο σημαντικό ακόμα είναι όμως να επιδείξουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι μέσα στους επόμενους μήνες τη βούληση να μη φτάσουν τα πράγματα ως εκεί», δήλωσε στη Γερμανική εφημερίδα «Stuttgarter Zeitung» και κάλεσε τις κυβερνήσεις να προχωρήσουν στην εφαρμογή των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων.

«Αν σε μία χώρα δεν υπάρχει κυβέρνηση επειδή ο λαός δεν εμπιστεύεται την πολιτική τάξη, αυτό είναι κάτι που η νομισματική πολιτική δεν μπορεί να διορθώσει. Το ίδιο συμβαίνει και όταν μία χώρα δεν έχει κάνει τίποτα για να υλοποιήσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και έχασε την ανταγωνιστικότητά της. Η ΕΚΤ δεν μπορεί να υποκαταστήσει την κυβερνητική πολιτική, να εξυγιάνει τους προϋπολογισμούς και τις τράπεζες», σημείωσε το στέλεχος της ΕΚΤ, καλώντας ουσιαστικά το πολιτικό προσωπικό της άρχουσας τάξης να πάρει μέτρα για τη χειραγώγηση του λαού.

Ο ίδιος ανέφερε πως «υπάρχει ανάγκη ολοκλήρωσης της Τραπεζικής Ενωσης» προκειμένου «η Ευρώπη να αποκτήσει μεγαλύτερη προστασία από μελλοντικές κρίσεις». Στο ίδιο πνεύμα, η επικεφαλής του ΔΝΤ Κρ. Λαγκάρντ σε ομιλία της προχτές στη Νέα Υόρκη ανέφερε ότι «χρειάζεται μια πραγματική τραπεζική ένωση που θα ενισχύσει τα θεμέλια της νομισματικής ένωσης» και πρόσθεσε ότι «μια επιλογή είναι η άμεση ανακεφαλαιοποίηση από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας των προβληματικών τραπεζών που έχουν συστημικές επιπτώσεις». Αντίθετη με την άμεση ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών από τον ΕΜΣ είναι η Γερμανία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ