Κυριακή 14 Απρίλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Υπό τη βαριά σκιά του Τσάβες και των σχεδίων ανατροπής

Ο εκτελών χρέη Προέδρου Νικολάς Μαδούρο έχει αδιαμφισβήτητο προβάδισμα

Ο Ν. Μαδούρο έκλεισε την εκστρατεία του με μεγάλη λαϊκή συγκέντρωση στο Καράκας
Ο Ν. Μαδούρο έκλεισε την εκστρατεία του με μεγάλη λαϊκή συγκέντρωση στο Καράκας
Στις κάλπες καλούνται σήμερα σχεδόν 19 εκατομμύρια ψηφοφόροι, για δεύτερη φορά το τελευταίο εξάμηνο, προκειμένου να εκλέξουν πρόεδρο, στη θέση του πρόωρα χαμένου προέδρου Ούγκο Τσάβες. Προγνωστικά και δημοσκοπήσεις ομοφωνούν ότι ο υποψήφιος του Ενιαίου Σοσιαλιστικού Κόμματος - PSUV και ασκών χρέη Προέδρου Νικολάς Μαδούρο, που έχει τη στήριξη και πολλών άλλων κομμάτων ανάμεσά τους και του ΚΚ Βενεζουέλας, θα καταγράψει μάλλον μια εύκολη νίκη έναντι του κύριου αντιπάλου του Ενρίκε Καπρίλες Ραντίνσκι, κυβερνήτη της επαρχίας Μιράντα και υποψήφιου του κόμματος «Δικαιοσύνη Πρώτα» («Movimiento Primero Justicia»), ως υποψήφιου του Χώρου Δημοκρατικής Ενότητας (MUD), που στηρίζεται από δώδεκα κόμματα του κέντρου και της δεξιάς.

Υπάρχουν ακόμη πέντε υποψήφιοι αλλά φέρονται ότι θα συγκεντρώσουν σχεδόν μηδαμινά ποσοστά και ουσιαστικά δεν διαβραματίζουν ρόλο. Ωστόσο το πραγματικό διακύβευμα όπως έχει διαφανεί το τελευταίο διάστημα, δεν είναι εάν ο Μικολάς Μαδούρο θα καταγράψει μία εύκολη ή δύσκολη νίκη, αλλά τι θα γίνει την επομένη των εκλογών, καθώς τα σενάρια βρίθουν για μία επικείμενη κατάσταση χάους. Σενάρια προφανώς ενταγμένα στην εκστρατεία αποσταθεροποίησης και εκτροπής, εκστρατεία που εκπορεύεται από ένα «συντονιστικό» εντός της Βενεζουέλας αλλά και διεθνώς.

Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας, εδώ και μέρες, έχει προχωρήσει σε σειρά αποκαλύψεων και καταγγελιών για τη χρήση βρώμικων και φονικών μέσων στην εκστρατεία ανατροπής, μεταξύ αυτών τη δράση διάφοροι μισθοφόρων εντός της Βενεζουέλας. Την αποκάλυψη της δράσης των μισθοφόρων έκανε ο ίδιος ο Νικολάς Μαδούρο, δημοσιοποιώντας ηχογραφημένη συζήτηση που παραδόθηκε στις αρχές της Βενεζουέλας από τις μυστικές υπηρεσίες χώρας της Κεντρικής Αμερικής.

Πολυσχιδής και πολύχρονη εκστρατεία εκτροπής

Στο ηχογραφημένο ντοκουμέντο αποκαλύπτεται «ότι ομάδα μισθοφόρων έχει εισέλθει στη χώρα, σε συντονισμό με μέλη της δεξιάς στην Κεντρική Αμερική και ορισμένους τομείς που σχετίζονται με τον υποψήφιο της αντιπολίτευσης», κατήγγειλε ο Μαδούρο. Κατά τον Μαδούρο, η ομάδα έχει τρεις στόχους πριν τη διεξαγωγή των εκλογών: σαμποτάζ στο σύστημα ηλεκτροδότησης - ήδη ο επικεφαλής του κεντρικού στρατηγείου των Ενόπλων Δυνάμεων Βίλμερ Μπαριέντος έχει ανακοινώσει τη σύλληψη δεκαεπτά ατόμων που πιάστηκαν επ' αυτοφόρω να προκαλούν δολιοφθορές - αύξηση των βίαιων εγκλημάτων και τη δολοφονία του ίδιου, ενώ ως εγκεφάλους του σχεδίου και της συνωμοσίας κατηγόρησε δύο Αμερικανούς πρώην υψηλόβαθμους αξιωματούχους, τον Ρότζερ Νοριέγκα και τον Οτο Ράιχ. Ο υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας, Ελίας Χάουα, σε συνέντευξη διευκρίνισε ότι η ηχογραφημένη συνομιλία είναι μεταξύ του απόστρατου συνταγματάρχη Νταβίντ Κοτς Αράνα που θεωρείται ότι έχει στενούς δεσμούς με τον αντικουβανό εγκληματία Λουίς Ποσάδα Καρίλες και το Σαλβαδοριανό πολιτικό Ρομπέρτο Ντ'Ομπουισόν που θεωρείται ο συντονιστής της επιχείρησης.

Μερικές μέρες αργότερα, ο αντιπρόεδρος Ντιοσντάδο Καμπέγιο, αποκάλυψε επικοινωνίες και ηλεκτρονικό μήνυμα του Αρμάντο Μπρικέτ, πρώην επικεφαλής της εκλογικής εκστρατείας και θεωρούμενος ως διάδοχος του Καπρίλες, μέλος του κόμματος Primero Justicia στις 6 Απριλίου με τον Γκιγιέρμο Σάλας, επικεφαλής της ΜΚΟ Esdata (υποτίθεται κάνει επιστημονική ανάλυση των εκλογών και υπερασπίζεται το δικαίωμα της ψήφου!) όπου «εξέθεσαν το σχέδιο για την υπονόμευση του έργου και της υπόστασης της Εθνικής Εκλογικής επιτροπής (CNE) ενόψει των εκλογών». Παράλληλα, κατήγγειλε και συνάντηση του Καπρίλες και του Μπρικέτ με τον διευθυντή της εφημερίδας Εl Nacional Μιγκέλ Οτέρο προφανώς για συντονισμό της καμπάνιας παραπληροφόρησης και τέλος έδωσε στη δημοσιότητα αποδείξεις για τις ενέργειες διαφόρων ΜΚΟ να προσπαθήσουν να υποσκάψουν και αλλοιώσουν τους εκλογικούς καταλόγους και να υπονομεύσουν τη διενέργεια των εκλογών. Ενέργειες που στοχεύουν στο να καταγγελθεί εκ μέρους της αντιπολίτευσης η «νοθεία» των εκλογών ώστε να μην αναγνωριστούν τα αποτελέσματα και να γίνει η αφορμή για την εξαπόλυση διεθνούς εκστρατείας απομόνωσης και απαξίωσης της κυβέρνησης που θα προκύψει την επομένη.

Στο πλαίσιο αυτό, εντάσσεται και η ενέργεια του Καπρίλες να αρνηθεί να υπογράψει τα έγγραφα της Εκλογικής Επιτροπής για τη διεξαγωγή των εκλογών που θα σήμανε και το σεβασμό και αναγνώριση των αποτελεσμάτων. Εγγραφο που έχουν υπογράψει όλοι οι άλλοι υποψήφιοι και ο ίδιος κατά την προηγούμενη αναμέτρηση με τον Ούγκο Τσάβες, στις 7 Οκτωβρίου, από τον οποίο είχε χάσει πανηγυρικά.

Οι αποκαλύψεις και το «τσουνάμι» των πληροφοριών για τα σχέδια της αντιπολίτευσης μόνο σοβαρά πρέπει να εκληφθούν, δεδομένου του «πλούσιου ιστορικού» της αντιπολίτευσης, όσον αφορά τις προσπάθειες ανατροπής ακόμη και την εκδήλωση πραξικοπημάτων, όπως το πραξικόπημα των 36 ωρών του Απριλίου του 2002, που ακυρώθηκε και ανατράπηκε εξαιτίας της κινητοποίησης των λαϊκών μαζών. Ενέργειες που ουκ ολίγες φορές, αποσιωπήθηκαν από τα διεθνή αστικά ΜΜΕ που «είναι ενσωματωμένα» στην εκστρατεία και φυσικά τις συνεχείς καταγγελίες της κυβέρνησης Τσάβες τις κατέτασσαν ως «υπερβολές της προπαγάνδας του δικτάτορα Τσάβες»...

Ωστόσο, η προ ημερών διαρροή των εγγράφων του ιστότοπου Wikileaks τα διαψεύδουν καθώς τηλεγράφημα που εστάλη τον Νοέμβρη του 2006 από τον Γουίλιαμ Μπράουνφιλντ που είχε απελαθεί και ανταμείφθηκε από την κυβέρνηση του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα και σήμερα είναι βοηθός υπουργός Εξωτερικών, αναφέρει συγκεκριμένα ότι το πάγιο στρατηγικό σχέδιο ήταν η διείσδυση στη βάση πολιτικής υποστήριξης του Τσάβες με στόχο να τη διαιρέσουν, να προστατεύσουν ζωτικές για τις ΗΠΑ επιχειρήσεις που λειτουργούν στη χώρα και να απομονώσουν διεθνώς τον ηγέτη της Βενεζουέλας.

Ο Καπρίλες πλειοδοτεί - ο Μαδούρο δεσμεύεται

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η αναφορά ότι η αυξανόμενης σημασίας «κοινωνία των πολιτών της χώρας δεν έχει περάσει ακόμα υπό τον πλήρη έλεγχο του Τσάβες», οπότε το σημείο αυτό χαρακτηριζόταν ως «τρύπα» του συστήματος προς αξιοποίηση - εκμετάλλευση. Η USAID (παραμάγαζο της CIA) πλήρωσε εκατομμύρια δολάρια για να διοργανώσει 3.000 φόρουμ (!) με στόχο να γεφυρώσει τις διαφορές των οπαδών του Τσάβες με την αντιπολίτευση και να πετύχει τη σταδιακή αποστασιοποίησή τους από τον Τσάβες.

Πρόκειται για τα ίδια φόρουμ που έχουν ταχθεί αναφανδόν υπέρ του Καπρίλες και προβάλλουν εντελώς στρεβλά την ατζέντα του υποψήφιου της αντιπολίτευσης, όπως παραδείγματος χάριν ότι έκανε «αντιπρόταση», ουσιαστικά πλειοδότησε στην προεκλογική δέσμευση του Νικολάς Μαδούρο για αύξηση 38% έως 45%του κατώτατου ορίου των αποδοχών σε τρεις φάσεις, την 1η Μάη, το Σεπτέμβρη και το Νοέμβρη, σε άμεση αύξηση 40%. Φυσικά, ο Καπρίλες μπορεί να πλειοδοτεί όσο θέλει, γνωρίζοντας ότι μάλλον δε θα εκλεγεί και επαναλαμβάνοντας την ίδια ακριβώς ατζέντα που είχε και τον περασμένο Οκτώβρη, όταν ήταν αντιμέτωπος με τον Ούγκο Τσάβες. Μονότονα επιχειρεί να επιβάλει ένα φιλολαϊκό προφίλ, αν και έχουν ήδη αποκαλυφθεί τόσο το πραγματικό πρόγραμμα του Καπρίλες όσο και τα άμεσα οικονομικά μέτρα που πρόκειται να λάβει. Από τα πρώτα, η κατάργηση του προγράμματος «MERCAL Misiones», που επιδοτεί σούπερ μάρκετ, ώστε οι οικογένειες να προμηθεύονται σε χαμηλές τιμές όλα τα βασικά είδη τροφίμων, η κατάργηση του προγράμματος «Gran Mision Vivienda» για τη δημιουργία κατοικιών, η αύξηση των τιμών των εισιτηρίων και αύξηση των τιμών όλων των καταναλωτικών και άλλων ειδών κατά 5%. Αλλες άμεσες προτεραιότητες είναι η επαναρρύθμιση του τραπεζικού τομέα, δραστική μείωση των κρατικών δαπανών και της χρηματοδότησης των κοινωνικών προγραμμάτων και των δημόσιων υπηρεσιών, άνοιγμα της οικονομίας στην αγορά και τις ιδιωτικές και τις ξένες επενδύσεις και φυσικά.... πρώτη του προτεραιότητα, όπως δήλωσε ο ίδιος πρόσφατα, ο άμεσος τερματισμός της βοήθειας προς την Κούβα και η διάρρηξη των αδελφικών σχέσεων των δύο χωρών.

Από την άλλη πλευρά, ο Νικολάς Μαδούρο δεσμεύεται να συνεχίσει το «μπολιβαριανό» σχέδιο του Τσάβες, που έχει ξεκινήσει από το Γενάρη του 1999 και τα επιτεύγματα κυρίως μέσω των πόρων που προέρχονται από το πετρέλαιο αφορούν στην άμβλυνση οξυμένων προβλημάτων που ταλάνιζαν τα λαϊκά στρώματα για δεκαετίες. Οπως ο αναλφαβητισμός, η έλλειψη προμήθειας φτηνών διατροφικών προϊόντων, παροχές υγείας, κατοικίας, καλλιεργήσιμης γης για ακτήμονες... Είναι γεγονός ότι υπήρξε σημαντική πρόοδος και βελτίωση της θέσης των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων, ωστόσο η οικονομική εξουσία παρέμεινε στο κεφάλαιο σε πολύ βασικούς τομείς, γι' αυτό και σε πολλούς κλάδους υπάρχει όξυνση της ταξικής πάλης και δε λείπουν ακόμα και οι δολοφονίες πρωτοπόρων αγωνιστών συνδικαλιστών.

Σε αυτή τη μάχη στο πλευρό των δυνάμεων που στηρίζουν τον Νικολάς Μαδούρο και το ΚΚ Βενεζουέλας-PCV, που καλεί τους ψηφοφόρους να στηρίξουν τον Μαδούρο και το Κομμουνιστικό Κόμμα ως την πιο συνεπή δύναμη για τη σοσιαλιστική προοπτική. Με βάση το εκλογικό σύστημα ο ψηφοφόρος μπορεί να ψηφίσει τον υποψήφιο Πρόεδρο μέσω του πολιτικού κόμματος που τον στηρίζει. Ετσι μπορεί να καταμετρηθεί και η δύναμη των κομμάτων, και το PCV στοχεύει στην περαιτέρω εκλογική στήριξή του, που θα αξιοποιήσει για να δυναμώσει το εργατικό κίνημα και να βαθύνει η σύγκρουση με την ντόπια αστική τάξη.


Χριστίνα ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ