Τρίτη 16 Απρίλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
Χρειάζεται ενιαίος αγώνας για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους

Η πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ αποφάσισε χτες να γίνει στάση εργασίας αύριο...

Τις αντιλαϊκές αποφάσεις για τις απολύσεις στο Δημόσιο καταγγέλλουν με ανακοίνωσή τους οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ και καλούν τους εργαζόμενους σε οργάνωση του αγώνα. Στην ανακοίνωση επισημαίνεται:

«Η τρικομματική κυβέρνηση υλοποιώντας τα συμφωνηθέντα με ΕΕ και ΔΝΤ προχωράει σε απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων - 15.000 μέχρι το 2014 - με διαθεσιμότητες, καταργήσεις και συγχωνεύσεις φορέων, κ,λπ. Λέει ψέματα ότι θα προχωρήσει σε νέες προσλήψεις, επιδιώκοντας να καλλιεργήσει αυταπάτες στο 1,5 εκατομμύριο ανέργους ότι θα βρουν δουλειά αν απολυθούν εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα. Οι απολύσεις στο δημόσιο τομέα θα προστεθούν στις ακόμα περισσότερες απολύσεις εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα.

Το δημοσιονομικό όφελος, που λένε ότι θα έχουν, κατά 30-40% από τις απολύσεις, θα προέλθει από την εφαρμογή και επέκταση των νέων εργασιακών σχέσεων στο Δημόσιο. Με λίγα λόγια, θα απολύουν εργαζόμενους με σταθερή δουλειά και θα τους αντικαθιστούν με συμβασιούχους ορισμένου χρόνου, ενοικιαζόμενους, μαθητευόμενους κ.λπ.

Παραπλανά, αποδίδοντας την κατάσταση στο Δημόσιο αποκλειστικά στους "επίορκους". Τα λαϊκά στρώματα δεν έχουν γιατρό και φάρμακο, δεν έχουν σύνταξη και χρήματα να επιβιώσουν όχι μόνο ή κυρίως εξαιτίας των "επίορκων", αλλά γιατί αυτό το Δημόσιο λειτουργούσε και λειτουργεί όχι για να εξυπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες αλλά τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων.

Κανείς να μην τους πιστέψει.

Χρειάζεται ενιαίος αγώνας των εργαζομένων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, των ανέργων. Με μαζικές διαδικασίες, Γενικές Συνελεύσεις, συγκεντρώσεις και κινητοποιήσεις να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας.

ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗ ΣΤΑΘΕΡΗ ΚΑΙ ΜΟΝΙΜΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ ΑΦΟΡΑ ΟΛΟΥΣ».

Κινητοποιήσεις «στο πόδι»

Με αποφάσεις της στιγμής και χωρίς καμιά προετοιμασία η πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ προσπαθεί να «σώσει τα προσχήματα». Σε χτεσινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής πήρε απόφαση για παναττική στάση εργασίας αύριο (12 το μεσημέρι έως λήξη του ωραρίου) ενάντια στις απολύσεις.

Η εκπρόσωπος των δυνάμεων του ΠΑΜΕ στο Δημόσιο, Β. Πανουτσάκου, επισήμανε ότι οι απολύσεις δεν είναι νέα εξέλιξη όπως θέλει να την παρουσιάζει η συνδικαλιστική πλειοψηφία. Ηταν γνωστό εδώ και πολύ καιρό ότι θα γίνουν και αυτό αναδεικνύει τις τεράστιες ευθύνες της συνδικαλιστικής πλειοψηφίας - ΠΑΣΚ, ΔΑΚΕ και «Αυτόνομη Παρέμβαση» (ΣΥΡΙΖΑ) - που απέρριψε την πρόταση που οι ταξικές δυνάμεις έχουν καταθέσει στο Γενικό Συμβούλιο από τις αρχές του περασμένου Μάρτη, για ολοκληρωμένο πρόγραμμα κινητοποιήσεων, καλά προετοιμασμένων. Συγκεκριμένα, οι ταξικές δυνάμεις είχαν προτείνει τριήμερο Γενικών Συνελεύσεων με στάσεις εργασίας ή καταλήψεις, δύο απεργίες, στα τέλη Μάρτη και στις αρχές Απρίλη, κατάληψη όλων των χώρων δουλειάς, νέα 48ωρη στα μέσα Απρίλη και νέα συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου. Παράλληλα, να οργανωθούν δράσεις μπλοκαρίσματος των αρμόδιων οργάνων που θα αποφασίζουν για τις διαθεσιμότητες - απολύσεις, να ακυρωθούν στην πράξη οι αξιολογήσεις. Ζητήματα αιχμής οι απολύσεις, η κατάργηση των ΣΣΕ, η υπονόμευση τομέων όπως Υγεία, Παιδεία και άλλα.

Τέλος, η Β. Πανουτσάκου σημείωσε ότι η πρόταση για την αυριανή στάση εργασίας είναι απόφαση της τελευταίας στιγμής, χωρίς καμία δυνατότητα προετοιμασίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ