Τρίτη 16 Απρίλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Ενταση με τη δίκη Μουμπάρακ

Σκληρά αντιλαϊκά μέτρα προετοιμάζει η ηγεσία του Μούρσι

ΚΑΪΡΟ.--

Σε θρίλερ εξελίσσεται η παραμονή ή όχι του πρώην Προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ στη φυλακή. Το Σάββατο, το προεδρείο του δικαστηρίου που επρόκειτο να τον επαναδικάσει για την κατηγορία της εμπλοκής του στις δολοφονίες πλέον των 800 διαδηλωτών και τον τραυματισμό χιλιάδων άλλων κατά τις διαδηλώσεις εναντίον του στις αρχές του 2011, ανακοίνωσε την παραίτησή του προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων εντός και εκτός δικαστικής αίθουσας που κατέληξαν σε μικροεπεισόδια. Χτες, οι συνήγοροί του πέτυχαν να δοθεί έγκριση αποφυλάκισής του όσον αφορά τη συγκεκριμένη κατηγορία καθώς έχει εκτίσει το μεγαλύτερο μέρος της προβλεπόμενης κράτησης χωρίς να έχει τελεσιδικήσει η υπόθεση. Παρ' όλα αυτά, τελικά ο Μουμπάρακ θα παραμείνει προφυλακισμένος καθώς εκκρεμούν σε βάρος του και κατηγορίες για διαφθορά.

Εντός των επομένων ημερών αναμένεται να οριστεί και το νέο προεδρείο που θα τον δικάσει για δεύτερη φορά. Κατά τη διάρκεια της αρχικής δίκης ο Μουμπάρακ είχε καταδικαστεί, όπως και ο τότε υπουργός Εσωτερικών αλ Αχλι, σε ισόβια για τις δολοφονίες διαδηλωτών. Επικαλούμενοι, όμως, σειρά «διαδικαστικών παραβάσεων και ελλείψεων», οι συνήγοροί τους κατάφεραν να πετύχουν επανεκδίκαση της υπόθεσης.

Στο μεταξύ, ολοκληρώνονται σήμερα δύο βδομάδες συζητήσεων ανάμεσα στην αιγυπτιακή ηγεσία των ισλαμιστών «Αδελφών Μουσουλμάνων» και αντιπροσωπείας του ΔΝΤ, χωρίς ν' αναμένεται επίσημη ανακοίνωση συμφωνίας για το δάνειο ύψους 4,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων που συζητιέται και προβλέπει νέες αιματηρές θυσίες για τα λαϊκά στρώματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ