Τετάρτη 17 Απρίλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Δεκάδες νεκροί από ισχυρό σεισμό

ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Ισχυρότατο ήταν το πλήγμα του Εγκέλαδου χτες στις 3.15 μ.μ. τοπική ώρα, σε ορεινή και δύσβατη περιοχή στα σύνορα του Ιράν με το Πακιστάν στην επαρχία του Σιστάν Μπαλουχιστάν, το οποίο έγινε αισθητό στην Ινδία, αλλά και σε άλλες χώρες του Κόλπου, όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κατάρ. Οι ιρανικές αρχές αναφέρουν ότι το μέγεθος του σεισμού ήταν 7,8 βαθμοί της κλίμακας Ρίχτερ με εστιακό βάθος πάνω από 95 χιλιόμετρα. Η ιρανική τηλεόραση έκανε λόγο, αρκετές ώρες μετά, αρχικά για τουλάχιστον 40 νεκρούς και μετά για 27, όμως τα στοιχεία δεν επιβεβαιώνονται επισήμως καθώς οι τηλεπικοινωνίες με την περιοχή έχουν διακοπεί και μόλις νωρίς το βράδυ, ώρα Ελλάδας, έφταναν τα σωστικά συνεργεία, όποτε εκφράζονται φόβοι ότι τα θύματα θα αυξηθούν.

Σοβαρότατες ήταν οι ζημιές στο γειτονικό Πακιστάν και ιδιαίτερα στην πόλη Μάσκιλ, της επαρχίας Μπαλουχιστάν όπου κατέρρευσαν ολόκληρα κτίρια. Οι πακιστανικές αρχές, μέχρι χτες βράδυ, μιλούσαν για 34 νεκρούς και περισσότερους από 80 τραυματίες, αν και οι έρευνες των σωστικών συνεργείων συνεχίζονται επίσης.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, ο χτεσινός σεισμός ήταν περίπου 180 φορές ισχυρότερος από αυτόν της περασμένης βδομάδας που σημειώθηκε κοντά στην πυρηνική εγκατάσταση του Μπουσχέρ, για την ακεραιότητα της οποίας έδιναν διαβεβαιώσεις τόσο Ιρανοί αξιωματούχοι όσο και Ρώσοι που εμπλέκονται στην κατασκευή της. Το Ιράν βρίσκεται σε σεισμογενή περιοχή καθώς στο υπέδαφός του συγκρούονται οι ευρασιατική με την αραβική πλάκα. Το 2005, σεισμός μικρότερου μεγέθους από το χτεσινό είχε προκαλέσει το θάνατο περισσότερων από 25.000 ανθρώπους στην πόλη Μπαμ η οποία είχε σχεδόν ισοπεδωθεί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ