Παρασκευή 6 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ
ΠΟΑΟ
Οι αγωνίστριες γυναίκες τίμησαν την ημέρα τους

Την ημέρα που συμβολίζει τους αγώνες των γυναικών όλου του κόσμου - ενάντια στην ανισότητα, στις διακρίσεις, τη φτώχεια, τον πόλεμο και το ρατσισμό, την 8η του Μάρτη - Διεθνή Μέρα των Γυναικών - γιόρτασαν πρόσφατα οι αντιστασιακές γυναίκες, σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Επιτροπή Γυναικών της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αντιστασιακών Οργανώσεων (ΠΟΑΟ), στην αίθουσα των γραφείων τους, Πειραιώς 6.

Μέσα σε μια πολύ ζεστή ατμόσφαιρα οι αγωνίστριες της Εθνικής Αντίστασης, κουβαλώντας μαζί τους μνήμες από τους αγώνες που ήταν γεμάτοι ηρωισμούς, αυτοθυσίες και ελπίδες για ένα καλύτερο αύριο, τίμησαν την ημέρα αυτή.

Η ομιλήτρια, Φρόσω Κοττορού, παίρνοντας το λόγο, αφού έθιξε, κατ' αρχάς, στην ομιλία της το νόημα της ημέρας, στάθηκε ιδιαίτερα στην κορυφαία στιγμή που η γυναίκα της χώρας μας πήρε μέρος μαζικά στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα και οργανώθηκε στις αντιστασιακές Οργανώσεις ΕΑΜ, ΕΠΟΝ, Εθνική Αλληλεγγύη, ΕΛΑΣ και αργότερα στο Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας (ΔΣΕ). «Στους αγώνες αυτούς - τόνισε ανάμεσα στ' άλλα, η ομιλήτρια - η Ελληνίδα αγωνίστρια εξυψώθηκε, έγινε ισότιμη με τον άνδρα στη δράση και στις θυσίες. Εγινε καθοδηγήτρια, αξιωματικός, εθνοσύμβουλος, βουλευτίνα.

Ετσι εξοπλισμένη με τα ιδανικά της Εθνικής Αντίστασης, τα ιδανικά της Ειρήνης και του σοσιαλισμού, μπήκε στο δρόμο της πάλης και όχι της υποταγής. Διαπαιδαγωγήθηκε με πανανθρώπινα ιδανικά, που μετουσιώθηκαν σε ηρωισμό, αυτοθυσία, παλικαριά και ηρωισμό μπρος το θάνατο. Θα τη δούμε πρώτη στα συλλαλητήρια, ν' αντιμετωπίζει με το κορμί της τα γερμανικά τανκς. Θα τη δούμε μπροστά στους βασανιστές της, να υπομένει κάθε είδους βαρβαρότητες, χωρίς να βγάζει λέξη από τα μυστικά τους αγώνα μας που γνώριζε, μέχρι το θάνατο. Θα τη δούμε έγκλειστη στις φυλακές και στα ξερονήσια, με μια ανάταση ψυχής, να ξεπερνάει κάθε είδους δυσκολία, ταπείνωση, βασανιστήρια, πείνα, χωρισμό από τα μικρά παιδιά της, τους ηλικιωμένους γονείς, τα αγαπημένα της πρόσωπα. Τέλος, θα τη δούμε με τ' όπλο στο χέρι να ρίχνεται πρώτη στη μάχη και να γίνεται παράδειγμα τόλμης, ήθους και αντοχής».

Κλείνοντας την ομιλία της, κάλεσε τις γυναίκες να υψώσουν φωνή διαμαρτυρίας ενάντια στους ιμπεριαλιστές, φονιάδες των λαών και να σταθούν αλληλέγγυες μ' όλες τις αγωνιζόμενες γυναίκες της γης.

Στην εκδήλωση απαγγέλθηκαν ποιήματα του αγώνα. Ενώ το χορευτικό της Βαγγελιώς Λύτρα παρουσίασε, με επιτυχία, ορισμένους λαϊκούς και δημοτικούς χορούς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ