Τετάρτη 8 Μάη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΗΠΑ
Συνομιλίες για «ανοιχτά μέτωπα» και Συρία

Την ώρα που πυκνώνουν τα σύννεφα της απροκάλυπτης στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία, απειλώντας με γενίκευση της σύγκρουσης στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζον Κέρι, πραγματοποίησε στη Μόσχα συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, και τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ.

Να σημειωθεί πως στις παραμονές το ρωσικό ΥΠΕΞ είχε εκφράσει την ανησυχία του, τόσο για τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη Συρία, όσο και για την «προετοιμασία της παγκόσμιας κοινής γνώμης για μια πιθανή ένοπλη επέμβαση» από το εξωτερικό. Ακολούθησε τηλεφωνική συνομιλία του Β. Πούτιν με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Επίσης, ο Σ. Λαβρόφ, σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Εξωτερικών της Συρίας, Ουάλιντ Μουάλεμ, υπογράμμισε πως είναι απαράδεκτη η παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας και των άλλων κρατών.

Τα ρωσικά ΜΜΕ απορρίπτουν τους ισχυρισμούς του Ισραήλ, πως χτύπησε φορτία όπλων και πολεμοφοδίων που κατευθύνονταν στη λιβανέζικη «Χεζμπολά» και κάνουν λόγο για την επιδίωξη του Ισραήλ να επέμβει στην εσωτερική διένεξη στη Συρία, στο πλευρό των δυνάμεων που επιδιώκουν την αποσταθεροποίηση και το παραπέρα αδυνάτισμα του καθεστώτος του Μπ. Ασαντ, ελέγχοντας τις στρατιωτικές δυνατότητες του συριακού καθεστώτος.

Κατά την έναρξη της συνάντησης με τον Κέρι και παρουσία των δημοσιογράφων, ο Β. Πούτιν, δήλωσε πως σύντομα θα απαντήσει στην επιστολή, που πρόσφατα έλαβε από τον Μπάρακ Ομπάμα, ενώ σχεδιάζει στο άμεσο μέλλον να συναντηθεί με τον Αμερικανό ομόλογό του.

Αν και μέχρι στιγμής δεν ανακοινώνονται λεπτομέρειες για τις συνομιλίες των δύο πλευρών, έχουν προσδιοριστεί τα βασικά θέματα που απασχολούν, κι αυτά είναι οι διαφορετικές προσεγγίσεις για τις εξελίξεις στη Συρία, οι διαφωνίες στο ζήτημα της αντιπυραυλικής άμυνας του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, ο αμερικάνο-ρωσικός «νομοθετικός πόλεμος» (Μαγκνίτσκι - Ντίμα Γιάκοβλεφ), το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, καθώς και οι εξελίξεις στην Κορεατική Χερσόνησο και γενικότερα στον Ειρηνικό Ωκεανό.


Ι.Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ