Σάββατο 11 Μάη 2013 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΛΕΗΛΑΣΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ
Ακόμη καταγράφουμε...

Απρίλης 1941: Οι Γερμανοί υψώνουν τη σημαία με τη σβάστικα στην Ακρόπολη
Απρίλης 1941: Οι Γερμανοί υψώνουν τη σημαία με τη σβάστικα στην Ακρόπολη
Στην... καταγραφή των αρχαιοτήτων που λεηλάτησαν οι ναζί στην Κατοχή βρίσκεται ακόμη το ελληνικό κράτος, 68 χρόνια από τη λήξη του πολέμου και 69 από την απελευθέρωση της Αθήνας!

Το δυσοίωνο -για τις αρχαιότητες- αυτό συμπέρασμα προκύπτει από την απάντηση που έδωσε η ΓΓ Πολιτισμού (πρώην ΥΠΠΟ) σε δημοσιογραφικά «σχόλια», όπως τα χαρακτηρίζει, για πώληση μέσω διαδικτύου στη Γερμανία, λεηλατημένων στην Κατοχή ελληνικών αρχαιοτήτων. Προφανώς η απάντηση αφορά σε όσα ειπώθηκαν στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου «στον ενικό» από τον συγγραφέα του βιβλίου «Αρχαιοκαπηλίες των Γερμανών στην Ελλάδα επί κατοχής» Γιώργο Λεκάκη.

Το υπουργείο λοιπόν λέει ότι «από την έρευνα στο αρχείο κλαπέντων πολιτιστικών αγαθών, το οποίο τηρείται στην αρμόδια Διεύθυνση της Γενικής Γραμματείας Πολιτισμού, δεν προκύπτει ότι τα συγκεκριμένα αρχαία έχουν κλαπεί από ελληνικά μουσεία ή αρχαιολογικές αποθήκες», ενώ «για τον ισχυρισμό ότι τα συγκεκριμένα αρχαία εξήχθησαν από την Ελλάδα στη διάρκεια της κατοχής 1940 - 1945, σημειώνεται ότι οι παράνομες ανασκαφές και οι κάθε είδους καταστροφές πολιτιστικών αγαθών, κατά την περίοδο 1941 - 1945, έχουν καταγραφεί σε ειδικό τόμο, με τίτλο "Ζημίαι των αρχαιοτήτων εκ του πολέμου και των στρατών κατοχής" (Αθήνα 1946)».

Προσθέτει, ότι «για την επιστροφή τους μετέβησαν στην αλλοδαπή (Ομοσπονδιακή Δημοκρατία Γερμανίας, Ιταλία, Αυστρία), μεταπολεμικώς, πολλοί Ελληνες αρχαιολόγοι» και ότι «η Διεύθυνση Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών ολοκληρώνει τις διαδικασίες επαναπατρισμού αρχαιολογικού υλικού (δεκάδων χιλιάδων οστράκων νεολιθικής περιόδου), τα οποία εξήχθησαν παρανόμως από την Ελλάδα στη διάρκεια της Κατοχής». Επίσης, «με εγκύκλιο, ήδη από το Φεβρουάριο του 2013, ζητήθηκε από όλες τις Υπηρεσίες της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων, να καταγράψουν ποιες αρχαιότητες εξήχθησαν από την Ελλάδα στη διάρκεια της Κατοχής και ποιες εξ αυτών έχουν επαναπατρισθεί». «Προκειμένου να τεκμηριωθεί το αίτημα επιστροφής τους ζητήθηκε να υπάρξει εξονυχιστική έρευνα του αρχείου των Υπηρεσιών και να αποσταλούν οι περιγραφές, οι φωτογραφίες ή και σχέδιά τους. Μάλιστα, για πρώτη φορά καταγράφηκαν οι καταστροφές και αρπαγές βυζαντινών και μεταβυζαντινών αντικειμένων. Τέλος, σε συνεργασία με την Διεύθυνση Εθνικού Αρχείου Μνημείων ερευνάται το σύνολο του αρχειακού υλικού του Ιστορικού Αρχείου της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και εντός των επομένων μηνών θα εξαχθούν οριστικά και επιστημονικώς τεκμηριωμένα συμπεράσματα για το θέμα των αρπαγέντων ελληνικών πολιτιστικών θησαυρών, στη διάρκεια της Κατοχής».

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι η καταγραφή του 1946 δεν ήταν -αντικειμενικά ίσως- τελειωτική αφού δεν περιείχε τα βυζαντινά, ενώ μόλις τον περασμένο Φεβρουάριο άρχισε νέα καταγραφή, τα αποτελέσματα της οποίας θα εξαχθούν τους επόμενους μήνες. Αρα, δεν ξέρουμε ακριβώς τι έχει αρπαχθεί από τους ναζί και συνεπώς, είναι μάλλον πρόωρο να συμπεραίνει το υπουργείο ότι αυτά που πωλούνται σήμερα στη Γερμανία δεν ανήκουν σε εκείνες τις αρχαιότητες μόνο και μόνο επειδή δεν περιλαμβάνονται στην καταγραφή του 1946.

Σε κάθε περίπτωση, οι εγκληματικές ευθύνες όλων των μεταπολεμικών αστικών κυβερνήσεων μέχρι και σήμερα είναι προφανείς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ