Τετάρτη 15 Μάη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ
Απεργία στα ορυχεία της εταιρείας «Λονμίν»

ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ.--

Η δολοφονία ενός συνδικαλιστή της οργάνωσης «AMCU» το περασμένο Σαββατοκύριακο από τα πυρά άγνωστου ενόπλου σε ταβέρνα στο Ράστενμπεργκ της Ν. Αφρικής αύξησε τις εντάσεις στην τοπική κοινωνία κυρίως μεταξύ των εργατών ορυχείων πλατίνας και χρυσού της ευρύτερης περιοχής προκαλώντας χτες την έναρξη απεργίας στις επιχειρήσεις και τα ορυχεία της εταιρείας «Λονμίν» («Lonmin»), που είναι η τρίτη διεθνώς στην παραγωγή πλατίνας.

Αν και δεν είναι σαφή τα ακριβή αίτια της απεργίας, εντούτοις, σημειώνεται σε μία περίοδο κατά την οποία αφενός βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις για τους μισθούς των εργαζομένων, αφετέρου η διοίκηση της «Lonmin» έχει δημοσιοποιήσει τα σχέδιά της για τις απολύσεις 6.000 εργατών σε μία προσπάθεια να διατηρήσει την υψηλή κερδοφορία έπειτα και από την κατά 6% μείωση στη χρηματιστηριακή αξία των μετοχών της εταιρείας.

Η κινητοποίηση σημειώνεται επίσης εννιά μήνες μετά τη δολοφονία 34 απεργών - εργατών του χρυσωρυχείου «Μαρικάνα» της εταιρείας «Lonmin» από τα καταιγιστικά πυρά δεκάδων αστυνομικών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ