Κυριακή 19 Μάη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
Ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί

Μπορεί οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ να βρίσκονται σε απεργιακές κινητοποίησεις από τις αρχές του περασμένου Μάρτη, με αποφάσεις των αλλεπάλληλων συνελεύσεών τους, κάτω από το βάρος των οξυμένων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν και κυρίως ενόψει των ακόμη μεγαλύτερων και σοβαρότερων που αναμένονται το επόμενο διάστημα, αλλά η πλειοψηφία της διοίκησης της ΕΣΗΕΑ κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να εκτονώσει τις αγωνιστικές διαθέσεις, να ανακόψει την κλιμάκωση, να οδηγήσει την κινητοποίηση σε εκφυλισμό.

Αυτό αποδείχτηκε περίτρανα τη βδομάδα που πέρασε. Η συνέλευση των δημοσιογράφων είχε μεν αποφασίσει 48ωρη απεργία για την Τετάρτη και Πέμπτη 16 και 17 Μάη, αλλά η συνδιοίκηση «Συσπείρωσης» και «Δημοσιογράφων» είχε άλλα στο μυαλό της. Προκειμένου να δημιουργηθεί κλίμα εκτόνωσης, ζήτησε από τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΡΤ, Γκίκα Μάναλη, μια έγγραφη επιβεβαίωση όπου να φαίνεται ότι «δίνει κάτι». Ετσι, έφτασε μια ανακοίνωση της ΕΡΤ που αφορούσε μόνο ένα αίτημα και συγκεκριμένα την καταβολή μέρους των δεδουλευμένων για κυριακάτικα, αργίες, νυχτερινά κλπ για να μεθοδευτεί η διακοπή των απεργιών. Αντί της 48ωρης απεργίας, οι παρατάξεις «Συσπείρωση», «Δημοσιογράφοι» και ΚΕΔ αποφάσισαν να γίνει νέα συνέλευση «για να «εκτιμηθούν τα νέα δεδομένα». Αλλά για να μη δείξουν ότι ξεπουλάνε τον αγώνα, ανακοίνωσαν ότι τάχα δίνουν «τελεσίγραφο» στην κυβέρνηση, αν επιμείνει «στην απαράδεκτη και απαξιωτική πολιτική που ακολουθεί απέναντι στη δημόσια ραδιοτηλεόραση και στους δημοσιογράφους», στη διάρκεια της συνέλευσης θα αρχίσει 24ωρη απεργία. Ανέφεραν ακόμη υποκριτικά ότι υπάρχει και η απόφαση για 48ωρη απεργία, αλλά και για 24ωρες επαναλαμβανόμενες.

Το τελεσίγραφο ήταν για τα μάτια του κόσμου. Στην πραγματικότητα πόνταραν σε αναδίπλωση των δημοσιογράφων στη συνέλευσή τους. Την πρότειναν ανοιχτά και την επιδίωξαν. Ομως εισέπραξαν κατακραυγή και αναγκάστηκαν να κηρύξουν με fax την 24ωρη απεργία, εκείνη τη στιγμή. Σκόπιμα στο τελεσίγραφο δεν έθεταν συγκεκριμένα αιτήματα, αλλά παρέθεταν και μάλιστα σε εισαγωγικά το ψήφισμα της συνέλευσης των δημοσιογράφων. Οχι από δημοκρατική ευαισθησία, αλλά για να μεταφέρουν την ευθύνη της απόφασης στους δημοσιογράφους. Αλλωστε, από το πρωί της ίδιας ημέρας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, όχι μόνο δεν ένοιωσε την ανάγκη να απαντήσει στο «τελεσίγραφο», αλλά αντίθετα κατηγόρησε τη διοίκηση της ΕΣΗΕΑ για «κουτοπονηριές» που «δεν μπορούν να κρύψουν την προσπάθειά της να επιβάλλει και πάλι "σκοτάδι" στις διεθνείς κινήσεις του πρωθυπουργού», μιας και ο Αντ. Σαμαράς βρισκόταν στο Πεκίνο.

Ετσι έγινε η 24ωρη απεργία από τις 7 μ.μ. της Τετάρτης, η οποία, μετά από προσφυγή της ΕΡΤ, κηρύχτηκε παράνομη από το δικαστήριο το απόγευμα της Πέμπτης. «Συσπείρωση» και «Δημοσιογράφοι» επιδίωξαν να μη συνεδριάσει καν το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, με τη δικαιολογία ότι είχαν συνεννοηθεί με την ΠΟΕΣΥ να συνεχίσει την απεργία από τη στιγμή της κοινοποίησης της απόφασης μέχρι τη λήξη της.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες δίνουν τον αγώνα οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ, αυτοί που βιώνουν τις συνέπειες της πολιτικής της κυβέρνησης, της ΕΕ και του κεφαλαίου και αντιλαμβάνονται ότι τα ακόμη χειρότερα έρχονται με τα σχέδια για συρρίκνωση της ΕΡΤ, προς όφελος των ιδιωτικών συμφερόντων. Εχουν ήδη αρκετή εμπειρία. Ξεπερνώντας συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες, μπορούν να συνεχίσουν και να κλιμακώσουν τον αγώνα τους. Με περιεχόμενο που απαιτεί η υπεράσπιση των δικών τους πραγματικών συμφερόντων, με ενότητα, αλληλεγγύη και βάζοντας στο στόχαστρο τις πραγματικές αιτίες των προβλημάτων, σε συμπαράταξη με όσους αγωνίζονται για την ανατροπή της βάρβαρης πολιτικής κυβέρνησης - κεφαλαίου - ΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ