Τρίτη 21 Μάη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΝΑΥΠΗΓΕΙΩΝ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ
Να απορρίψουν οι εργάτες τη συρρίκνωση και τον τεμαχισμό του ναυπηγείου

«Οφείλουμε για το δικό μας μέλλον και των οικογενειών μας να διεκδικήσουμε το δίκιο μας. Τίποτα δε θα μας χαριστεί», διαμηνύει στους εργαζόμενους των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, η αγωνιστική παράταξη Εργοστασιακή Επιτροπή (ΕΕΝΣ), τους οποίους καλεί με ανακοίνωσή της να βγουν μπροστά διεκδικώντας «η κυβέρνηση να αναλάβει την πολιτική ευθύνη να ανοίξει το ναυπηγείο με όλες του τις δραστηριότητες, χωρίς καμιά απόλυση και να πληρωθούν όλοι οι εργαζόμενοι». Να πουν «όχι στον τεμαχισμό και τη συρρίκνωση του ναυπηγείου», να οργανώσουν την πάλη τους μαζί με όλους τους εργαζόμενους των ναυπηγείων και του κλάδου Μετάλλου με προοπτική δημόσιο ενιαίο φορέα ναυπηγικής βιομηχανίας.

Η ΕΕΝΣ κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου επισημαίνει ότι το σχέδιο παραπέρα συρρίκνωσης ακόμα και διάλυσης του ναυπηγείου είναι σε πλήρη εξέλιξη. Οπως αναφέρει, τα αραβογερμανικά μονοπώλια που λυμαίνονται το ναυπηγείο απαιτούν και άλλο «ζεστό χρήμα» και αν οι ορέξεις τους δεν ικανοποιηθούν, σύμφωνα με πληροφορίες που «έρχονται» από Ευρωπαϊκή Ενωση και κυβέρνηση, δεν αποκλείεται ακόμα και το «λουκέτο».

Σημειώνουμε άλλωστε ότι την προηγούμενη βδομάδα, ο αρμόδιος Επίτροπος της ΕΕ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «η παύση των δραστηριοτήτων της εταιρείας (σ.σ. της σημερινής ιδιοκτήτριας εταιρείας των ναυπηγείων) και η πώληση των περιουσιακών της στοιχείων θα επέτρεπε σε άλλους δυνητικά ενδιαφερόμενους επενδυτές να αποκτήσουν αυτά τα περιουσιακά στοιχεία, και, χωρίς τα βάρη του παρελθόντος, να κάνουν την καλύτερη δυνατή χρήση τους».

Η ΕΕΝΣ σημειώνει στην ανακοίνωση ότι μέσα σε όλες αυτές τις εξελίξεις και τους πρόσθετους κινδύνους που εμφανίζονται για τους εργάτες, ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ κρατούν πάνω από ένα μήνα τους εργαζόμενους στη γωνία, αλλά συνεχίζοντας να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην αντιλαϊκή πολιτική. Με ευθύνη τους 80 εργαζόμενοι δεν πήραν την έκτακτη οικονομική ενίσχυση 1.000 ευρώ που καταβλήθηκε από το υπουργείο Εργασίας την περασμένη βδομάδα, μετά τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των εργαζομένων το προηγούμενο διάστημα. Οι 80 εργαζόμενοι έμειναν χωρίς επίδομα με το πρόσχημα ότι ήταν υπό διαδικασία συνταξιοδότησης! Ωστόσο, πρόκειται για εργαζόμενους που, όπως και οι συνολικά 1.000 εργαζόμενοι του ναυπηγείου, έχουν να δουν μισθό από τον Απρίλη του 2012, δηλαδή από τότε που η εργοδοσία επέβαλε το μέτρο της εκ περιτροπής εργασίας με ένα μεροκάματο τη βδομάδα! Ακόμα, με ευθύνη του εργοδοτικού κυβερνητικού συνδικαλισμού το επίδομα δεν πήραν και οι 158 εργαζόμενοι του τροχαίου υλικού.

Η ΕΕΝΣ σημειώνει ότι, ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ πρέπει να απομονωθούν ενώ και το παράδειγμα των Ναυπηγείων Ελευσίνας που άρχισαν απολύσεις αφού ο ιδιοκτήτης τσέπωσε εκατομμύρια ευρώ, δείχνει το αδιέξοδο της πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων. Απορρίπτουμε την παρουσία κάθε ιδιώτη, υπογραμμίζει η παράταξη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ