Τετάρτη 22 Μάη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Ενταση και ανταλλαγές πυρών στα Γκολάν

Εντονες κινήσεις του ισραηλινού στρατού σημειώνονται στα κατεχόμενα υψώματα του Γκολάν, που ανήκουν στην Συρία
Εντονες κινήσεις του ισραηλινού στρατού σημειώνονται στα κατεχόμενα υψώματα του Γκολάν, που ανήκουν στην Συρία
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΒΗΡΥΤΟΣ - ΜΑΔΡΙΤΗ.--

Ανταλλαγή πυρών σημειώθηκε, χτες το πρωί, στη διαχωριστική γραμμή που βρίσκεται στα κατεχόμενα από τον ισραηλινό στρατό υψώματα του Γκολάν με αποτέλεσμα να ανέβει το θερμόμετρο της έντασης. Ο συριακός στρατός ανακοίνωσε ότι έβαλε κατά ισραηλινού τζιπ που παραβίασε τη γραμμή εκεχειρίας και προχωρούσε με κατεύθυνση το, ελεγχόμενο από τους αντικαθεστωτικούς, χωριό Μπιρ Ατζάμ, αφήνοντας εκ νέου νύξεις για στήριξή τους από το Ισραήλ. Επίσης, στην ανακοίνωση ξεκαθαρίζεται ότι σε οποιαδήποτε άλλη απόπειρα παραβίασης της συριακής εθνικής κυριαρχίας θα υπάρξει άμεση απάντηση.

Από την άλλη, ο ισραηλινός στρατός υποστήριξε ότι δέχτηκε πυρά από την ισραηλινή πλευρά για πολλοστή φορά και ανταπάντησε.

Στη συριακή πόλη Κουσάιρ, που έχει στρατηγική σημασία γιατί συνδέει τη Δαμασκό με τα παράλια συνεχίζονται οι μάχες και ο συριακός στρατός αναφέρει ότι με μεγάλο κόστος κατάφερε να θέσει το μεγαλύτερο μέρος της υπό έλεγχο. Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στους αντικαθεστωτικούς, τα θύματα της μάχης θα αυξηθούν πολύ περισσότερο καθώς οι ίδιοι έχουν παγιδεύσει δρόμους και σοκάκια της πόλης με εκρηκτικά.

Διπλωματικός μαραθώνιος

Σε ένα κείμενο οκτώ σημείων κατέληξαν μετά από διήμερες συζητήσεις στη Μαδρίτη 80 εκπρόσωποι οργανώσεων Σύρων αντικαθεστωτικών, μεταξύ των οποίων αντιπροσωπεία της «Συριακής Εθνικής Συμμαχίας» αλλά και ο πρώην επικεφαλής της Μουάζ αλ Κχάτιμπ. Απευθυνόμενος στους παρισταμένους, ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών, Ζοζέ Μανουέλ Γκαρσία Μαργκάλο, υποστήριξε ότι η χώρα του στηρίζει πλέον την αναγκαιότητα χορήγησης «αμυντικού υλικού», το οποίο δεν προσδιόρισε ακριβώς, στους αντικαθεστωτικούς και άφησε να εννοηθεί, χωρίς να δεσμευτεί, ότι θα θέσει το θέμα στην επόμενη σύνοδο των ΥΠΕΞ της ΕΕ για τη Συρία στις 27 του μήνα. Στο τελικό κείμενο που εγκρίθηκε ξεκαθαρίζεται ότι οι συμμετέχοντες θεωρούν πως ο μοναδικός λόγος που θα μπορούσε να συμμετάσχει σε πολιτικό διάλογο ο πρόεδρος Ασαντ είναι «για να διευκρινίσει τους όρους της αποχώρησής του από την εξουσία». Οι συμμετέχοντες στη σύνοδο συναίνεσαν στο να είναι επίσημος εκπρόσωπός τους σε οποιαδήποτε διάσκεψη η «Εθνική Συριακή Συμμαχία», της οποίας οι επικεφαλής θα συνεδριάσουν την Πέμπτη στην Κωνσταντινούπολη για να συζητήσουν τη στάση τους ενόψει της αμερικανο-ρωσικής πρότασης για Διεθνή Σύνοδο.

Εντούτοις, πληροφορίες ανέφεραν ότι πιθανότατα δε θα λάβουν τελικές αποφάσεις την Πέμπτη αλλά εντός των επομένων δύο εβδομάδων. Το ζήτημα της Διεθνούς Συνόδου αναμένεται να συζητηθεί σήμερα και στο Αμμάν της Ιορδανίας όπου πραγματοποιείται άλλη μια συνάντηση των «Φίλων της Συρίας», στην οποία συμμετέχουν δυνάμεις που στηρίζουν τους αντικαθεστωτικούς (ΗΑΕ, Σ. Αραβία, Κατάρ, Αίγυπτος, Βρετανία, Γερμανία, Γαλλία, ΗΠΑ κλπ) αλλά όχι αντιπροσωπεία των αντικαθεστωτικών. Στο Αμμάν θα βρεθεί και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, προερχόμενος από το Σουλτανάτο του Ομάν όπου παρευρέθηκε στη μονογραφή συμφωνίας 2,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων ανάμεσα στο Ομάν και την εταιρεία «Raytheon» για προμήθεια αμυντικών αντιαεροπορικών συστημάτων τελευταίας τεχνολογίας, καθώς η αμερικανική κυβέρνηση είχε «μεσολαβήσει» για το κλείσιμο της συμφωνίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ