Πέμπτη 23 Μάη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ
Πανηγυρίζει για το σύγχρονο σκλαβοπάζαρο που στήνει

Τις 126.520 έφτασαν οι αιτήσεις άνεργων νέων για τις 35.000 θέσεις του προγράμματος «Επιταγή Εισόδου στην αγορά εργασίας»

Πανηγυρίζει το υπουργείο Εργασίας με αφορμή την έκδοση των αποτελεσμάτων του προγράμματος ...«Επιταγή Εισόδου στην αγορά εργασίας» και χαρακτηρίζει ως «επιτυχία» ότι για τις 35.000 θέσεις απασχόλησης που προβλέπει κατατέθηκαν 126.520 αιτήσεις! Στην πραγματικότητα, βέβαια, δε γίνεται λόγος για πρόγραμμα αντιμετώπισης της ανεργίας, ή εξασφάλισης θέσεων εργασίας, αλλά για μια ακόμα ρύθμιση που ανακυκλώνει την ανεργία και μετατρέπει τους ανέργους σε τζάμπα εργατικό δυναμικό, για τους επιχειρηματίες, χωρίς μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Υπενθυμίζουμε ότι οι άνεργοι που θα ενταχθούν, θα παρακολουθήσουν 80 ώρες κατάρτισης και στη συνέχεια θα εργαστούν κάτω από τον τίτλο της «πρακτικής άσκησης» για πέντε μήνες σε επιχειρήσεις, οι οποίες απαλλάσσονται από την καταβολή μισθών και ασφαλιστικών εισφορών, αφού η αμοιβή τους (460 ευρώ για αποφοίτους ΑΕΙ/ΤΕΙ και 400 για τους υπόλοιπους) καταβάλλεται από το πρόγραμμα.

«Πετύχαμε μέσα στις πολύ δύσκολες συγκυρίες που έχουν να αντιμετωπίσουν οι νέοι (...) να τονώσουμε το ενδιαφέρον τους για αναζήτηση μίας ευκαιρίας απασχόλησης», δήλωσε ο υπουργός Εργασίας, Γ. Βρούτσης, λες και αιτία της ανεργίας είναι το μειωμένο ενδιαφέρον των νέων να αναζητήσουν δουλειά.

Οσο για τους ισχυρισμούς του υπουργού ότι η υλοποίηση του προγράμματος έβαλε «τέλος σε παλαιότερες πρακτικές "προσέλκυσης" των ανέργων με πελατειακό τρόπο» και δημιούργησε «ένα καινοτόμο, αυτοματοποιημένο και αντικειμενικό σύστημα επιλογής ωφελουμένων», όχι μόνο δεν επιβεβαιώνονται αλλά είναι χαρακτηριστικό το «σκλαβοπάζαρο» που στήθηκε το προηγούμενο διάστημα. Τα διάφορα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚ) από τη μια διαφήμιζαν τους ανέργους στις επιχειρήσεις σαν τζάμπα εργαζόμενους και από την άλλη προσπάθησαν να δεσμεύσουν τους νέους στο δικό τους πρόγραμμα κατάρτισης, προκειμένου να «τσεπώσουν» τα 1.200 ευρώ που προβλέπεται ως αμοιβή για τους παρόχους κατάρτισης.

Φαινόμενα εξαπάτησης καταγγέλλει σε χτεσινή ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ και υποστηρίζει πως πάροχοι κατάρτισης επιδόθηκαν σε «συστηματική παραπληροφόρηση» των ανέργων και «παρουσιάστηκαν ως δήθεν "μεσολαβητές" για την επιτυχή έκβαση της υποψηφιότητάς τους». Ο εμπαιγμός των ανέργων από τα ΚΕΚ είναι το κερασάκι στην τούρτα της υπερεκμετάλλευσης που τους σερβίρουν κυβέρνηση και εργοδότες, με τη συναίνεση και την ουσιαστική συμφωνία της ΓΣΕΕ. Η αγωνία της τελευταίας, όπως η ίδια αναφέρει, είναι η «βέλτιστη κοινωνική και αναπτυξιακή αποτελεσματικότητα της εν λόγω Δράσης». Ετσι, αντί να καταγγείλει τα προγράμματα της σύγχρονης σκλαβιάς, εκπόνησε «Οδηγό Πληροφόρησης - Ενημέρωσης» για τους ανέργους που αιτούνται τη συμμετοχή τους σε αυτά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ