Πέμπτη 23 Μάη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
KINA
Επίσκεψη ειδικού απεσταλμένου του Προέδρου της ΛΔ Κορέας

ΠΙΟΝΓΚΓΙΑΝΓΚ - ΠΕΚΙΝΟ.--

Συναντήσεις με ανώτερους Κινέζους αξιωματούχους με πρώτον τον επικεφαλής του τμήματος Διεθνών Σχέσεων του Κουμουνιστικού Κόμματος Κίνας Γουάνγκ Τζιαρούι ξεκίνησε χτες στο Πεκίνο ο 63χρονος αντιπτέραρχος Τσόε Ριόνγκ Χάε, που είναι ο πλέον υψηλόβαθμος αξιωματούχους από τη ΛΔ Κορέας που επισκέπτεται την Κίνα έπειτα από το θάνατο του πρώην προέδρου Κιμ Γιονγκ Ιλ τον περασμένο Αύγουστο και την άνοδο του νυν προέδρου Κιμ Γιονγκ-Ουν στον προεδρικό θώκο τον περασμένο Δεκέμβρη.

Ο 63χρονος αντιπτέραρχος είναι διευθυντής του Πολιτικού Γραφείου του Κορεατικού Λαϊκού Στρατού και μετέβη στο Πεκίνο με την ιδιότητα του ειδικού απεσταλμένου του Βορειοκορεάτη ηγέτη. Σύμφωνα με Νοτιοκορεάτες πολιτικούς αναλυτές, στόχος της επίσκεψης του αντιπτέραρχου Τσόε είναι, μεταξύ άλλων, η βελτίωση των διμερών σχέσεων μετά τους τριγμούς που προκάλεσε η απόφαση του Πεκίνου να υποστηρίξει την επιβολή κυρώσεων από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, με αφορμή την τελευταία πυρηνική δοκιμή αλλά και η πιθανή προετοιμασία μιας συνάντησης κορυφής ανάμεσα στον νέο Κινέζο Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ και τον Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ-Ουν ενδεχομένως πριν τη συνάντηση του πρώτου με την πρόεδρο της Νότιας Κορέας Παρκ Γκέουν Χίε στο τέλος του ερχόμενου Ιούνη.

Η ημερομηνία της επίσκεψης του Βορειοκορεάτη απεσταλμένου στο Πεκίνο δε θεωρείται τυχαία. Γίνεται λίγες μέρες μετά την επίσκεψη ειδικού απεσταλμένου του Ιάπωνα πρωθυπουργού Σίνζο Αμπε στην Πιονγκγιάνγκ και λίγες βδομάδες πριν τη συνάντηση του Κινέζου Προέδρου Σι με τον Αμερικανό ομόλογό του Μπ. Ομπάμα στις 7 και 8 Ιουνίου στις ΗΠΑ, ενώ παράλληλα εδώ και λίγο καιρό έχουν αρχίσει έντονες παρασκηνιακές κινήσεις για επανέναρξη των εξαμερών συνομιλιών του Πεκίνου για την αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ