Κυριακή 2 Ιούνη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
7ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Αθήνας

«Ψαροκόκαλο»
«Ψαροκόκαλο»
To Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους «Psarokokalo», είναι ένα ετήσιο κινηματογραφικό φεστιβάλ που διοργανώνεται στην Αθήνα και στοχεύει στην προβολή, ανάπτυξη, έρευνα και πρόοδο της κινηματογραφικής τέχνης και τεχνικής. Το φετινό, 7ο Φεστιβάλ, για πρώτη φορά θα προβάλλει τις διαγωνιζόμενες ταινίες παράλληλα και στις ίδιες ημερομηνίες (3-9/6) στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις, σε συνεργασία με τοπικούς φορείς. Συγκεκριμένα το Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος (Ιερά Οδός 48 και Μ. Αλεξάνδρου, Κεραμεικός) και στις εξής περιοχές: Στη Θεσσαλονίκη, σε συνεργασία με την Κινηματογραφική Λέσχη Θεσσαλονίκης, στο κινηματογράφο «Φαργκάνη» (Εγνατία & Ιασωνίδου). Στην Ανδρο (κινηματοθέατρο Χώρας). Στη Σέριφο (Πολυχώρος στο Λιβάδι). Στη Σύρο (κινηματογράφος «Παλλάς»). Στη Μυτιλήνη (θερινός κινηματογράφος στο πάρκο της Επάνω Σκάλας).

Το Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα περιλαμβάνει προβολές επιλεγμένων ταινιών μικρού μήκους από όλο τον κόσμο (μυθοπλασίας, κινουμένου σχεδίου, ντοκιμαντέρ και πειραματικές ταινίες). Ολες οι ταινίες διαγωνίζονται για το βραβείο κοινού του Φεστιβάλ. Οι περισσότερες ταινίες έχουν συμμετάσχει και διακριθεί σε μεγάλα διεθνή φεστιβάλ (Καννών, Βενετίας, Βερολίνου, Σάντανς, Κλερμόντ Φεράντ κ.ά.) και προβάλλονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Μεταξύ των ταινιών του προγράμματος είναι και οι εξής:

«Lοiς» (Αυστραλία) της Alexandra Schepisi, fiction (γυρίστηκε στη Σίφνο, με την Jacki Weaver - υποψήφια για Οσκαρ για την ερμηνεία της στην ταινία «Αnimal Kingom)». «Sunday 3» (Γερμανία) του Jochen Kuhn (animation - υποψηφιότητα της Γερμανίας στα Ευρωπαικά Βραβεία Κινηματογράφου 2013). «Mystery» (Ισπανία) του Chema Garcia Ibarra (μυθοπλασίας - υποψηφιότητα της Ισπανίας στα Ευρωπαικά Βραβεία Κινηματογράφου από το Φεστιβάλ Βερολίνου). «In Search Of A Donkey» (Ελβετία) της Μaria Nicollier (μυθοπλασίας - βραβευμένη στα φεστιβάλ Ζυρίχης, Γενεύης, Λονδίνου και συμμετοχή στα φεστιβάλ Λοκάρνο, Ρώμης, Κιέβου και άλλα 16). «Βon Voyage» (Ελβετία) του Fabio Friedli (animation, που παρουσιάζει δεκάδες μετανάστες σε ένα κατάμεστο φορτηγό, με προορισμό την Ευρώπη, όπου, μετά από ένα βασανιστικό ταξίδι, αντιμετωπίζουν μια άλλη σκληρή πραγματικότητα). Η ταινία απέσπασε 14 διεθνή βραβεία και συμμετείχε σε περισσότερα από 40 φεστιβάλ.

Το Φεστιβάλ θα περιλαμβάνει και αφιερώματα σε μεγάλα διεθνή φεστιβάλ, διάσημους σκηνοθέτες και άλλες ειδικές προβολές. Μεταξύ των αφιερωμάτων είναι και τα εξής:

-- Στον βραβευμένο Πορτογάλο σκηνοθέτη Joao Salaviza («Χρυσός Φοίνικας» Φεστιβάλ Καννών 2009, «Χρυσή Αρκτος» Φεστιβάλ Βερολίνου 2012), με προβολή επιλεγμένων ταινιών του και ζωντανή συνομιλία μαζί του μέσω «skype». Ο Joao Salaviza θα παρουσιάσει σε αποκλειστικότητα υλικό από την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία που τώρα γυρίζει και θα συνομιλήσει με το κοινό για το έργο του.

-- Νορβηγικά ντοκιμαντέρ για την Αθήνα. Κάθε χρόνο φοιτητές της Σχολής Westerdals Schoolof Communication της Νορβηγίας ταξιδεύουν σε μια πόλη για ένα μήνα, για να κάνουν μικρά ντοκιμαντέρ που ξεφεύγουν από τα στενά πολιτιστικά και εθνικά σύνορα. Το Νοέμβρη του 2012, 26 φοιτητές ήρθαν στην Αθήνα και γύρισαν 10 ταινίες με «ήρωες» τους απλούς καθημερινούς ανθρώπους που ζουν σε μια πόλη με παρατεταμένη οικονομική και πολιτιστική κρίση.

-- Σύγχρονος Μεξικανικός κινηματογράφος. Αφιέρωμα στις σημαντικότερες μεξικανικές ταινίες των τελευταίων ετών, σε συνεργασία με την πρεσβεία του Μεξικό στην Ελλάδα.

-- Σύγχρονα πολωνικά ντοκυμαντέρ, σε συνεργασία με το φεστιβάλ Shortwaves.

-- Γερμανικό animation. Επιλογή εννέα ταινιών animation που διακρίθηκαν σε γερμανικά και διεθνή φεστιβάλ, χαρακτηριστικό δείγμα της εξέλιξης στο χώρο του animation στη Γερμανία κατά την περασμένη δεκαετία.

-- Βραβευμένες ταινίες. Επιλογή ταινιών που γυρίστηκαν τα τελευταία χρόνια.

Ολες οι προβολές γίνονται με αγγλικούς υπότιτλους. Το εισιτήριο για κάθε προβολή κοστίζει 5 ευρώ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ