Παρασκευή 31 Μάη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΑ ΕΔΑΦΗ
Νέες ισραηλινές εποικιστικές προκλήσεις

Η ελληνική κυβέρνηση στηρίζει την ισραηλινή κατοχή

ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΡΑΜΑΛΑ.--

Το τελικό «πράσινο φως» για την οικοδόμηση επιπλέον κατοικιών σε δύο εποικισμούς της Ανατολικής Ιερουσαλήμ έδωσε, χτες, το υπουργείο Οικισμού του Ισραήλ υλοποιώντας αποφάσεις που είχαν «παγώσει» πριν από μερικούς μήνες. Σύμφωνα με την ισραηλινή οργάνωση Terrestrial Jerusalem, δόθηκε έγκριση για ανέγερση 300 νέων κατοικιών στον εποικισμό Ραμότ και 707 στον Γκίλο, που βρίσκεται κοντά στη Βηθλεέμ.

Η είδηση προκάλεσε την άμεση αντίδραση της Παλαιστινιακής Αρχής, διά του διαπραγματευτή Σάεμπ Ερακάτ, ο οποίος κατηγόρησε την ισραηλινή κυβέρνηση ότι καταστρέφει κάθε προοπτική διαλόγου και αναθέρμανσης της ειρηνευτικής διαδικασίας, όπως και τις διαμεσολαβητικές προσπάθειες του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Τζον Κέρι.

Το θέμα των εποικισμών συζητήθηκε και στη συνάντηση που είχε χτες στη Ραμάλα με τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο, Μαχμούντ Αμπάς, ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Αβραμόπουλος. Ο Αμπάς επανέλαβε ότι η παλαιστινιακή πλευρά τάσσεται υπέρ «της αναθέρμανσης» του διαλόγου και της επιτυχίας της διαμεσολάβησης της αμερικανικής διπλωματίας, αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει όσο η ισραηλινή κυβέρνηση επιμένει να μην «παγώνει» την εποικιστική διαδικασία και να μη δέχεται να συζητήσει στη βάση των ορίων του 1967. Ο Δ. Αβραμόπουλος, από την άλλη, δήλωσε ότι η Ελλάδα τάσσεται υπέρ «της λύσης των δύο κρατών», υπέρ της «διαμεσολάβησης Κέρι» και δήθεν επέκρινε τους εποικισμούς. Ωστόσο και η σημερινή κυβέρνηση και οι προηγούμενες αστικές, όπως και η ΕΕ και οι ΗΠΑ, έχουν συνάψει στρατηγικές συμφωνίες με το κράτος - θύτη όλης της περιοχής, Ισραήλ, και ενισχύουν ποικιλότροπα την ισραηλινή κατοχή, που στραγγαλίζει τον παλαιστινιακό λαό στη μαρτυρική Λωρίδα της Γάζας και τη Δυτική Οχθη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ