Σάββατο 1 Ιούνη 2013 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΚΑΪΡΟ.-- Θέμα χρόνου θεωρείται, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, η υπογραφή συμφωνίας μεταξύ της σαουδαραβικής εταιρείας ηλεκτρισμού και της αιγυπτιακής κυβέρνησης, προκειμένου η δεύτερη ν' αναλάβει έργο επέκτασης του δικτύου ηλεκτροδότησης στην Αίγυπτο για ν' αντιμετωπιστούν οι χρόνιες ελλείψεις ρεύματος. Το έργο, ύψους 2,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, εκτιμάται ότι θα διαρκέσει περίπου τρία χρόνια μέχρι να ολοκληρωθεί.

ΒΙΕΝΝΗ.-- Στη διατήρηση των τρεχόντων επιπέδων πετρελαϊκής παραγωγής προσανατολίζονταν χτες κατά την έναρξη της τακτικής συνόδου τους οι 12 χώρες - μέλη του Οργανισμού Πετρελαιοπαραγωγών Κρατών -ΟΠΕΚ- στην αυστριακή πρωτεύουσα. Σύμφωνα με δηλώσεις των περισσοτέρων από αυτούς, αναμενόταν να εγκρίνουν διατήρηση της -επίσημης εννοείται γιατί σε ανεπίσημο επίπεδο ήδη είναι μεγαλύτερη- ημερήσιας παραγωγής στα 30 εκατομμύρια βαρέλια, κρίνοντας ως «ικανοποιητική» την τιμή των 100 δολαρίων ανά βαρέλι που ισχύει σήμερα.

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Υπέρ των πολυεθνικών ενέργειας Total -Γαλλία- και Toyota Tsusho Corp -Ιαπωνία- λειτούργησε τελικά η επιβολή κυρώσεων στην, ιρανικών κεφαλαίων, εταιρεία Sima General Trading Company με έδρα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, από τις ΗΠΑ στο πλαίσιο των κυρώσεων σε βάρος εταιρειών που συνεργάζονται με την Τεχεράνη. Η ιρακινή κυβέρνηση, που διά της εταιρείας εισήγαγε μηνιαίως το 1/4 των αναγκών του Ιράκ σε βενζίνη, έναντι 40 εκατομμυρίων δολαρίων, έκλεισε πλέον συμφωνία με τις προαναφερόμενες πολυεθνικές για να παρακάμψει τις κυρώσεις.

ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗ.-- Περισσότεροι από χίλιοι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν υπό βροχή χτες το πρωί μπροστά από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) στη Φρανκφούρτη για να διαμαρτυρηθούν για τις πολιτικές λιτότητας στην Ευρωζώνη, σε μια διαδήλωση που οργανώθηκε από γερμανικά συνδικάτα και οργανώσεις. Πολλές εκατοντάδες αστυνομικοί αναπτύχθηκαν στο κέντρο της πόλης και δημιούργησαν φράγματα, ενώ ελικόπτερα επιτηρούν. Οι διαδηλωτές προγραμματίζουν νέα διαδήλωση για σήμερα στο κέντρο της Φρανκφούρτης.

TOKIO.-- Ο μεγαλύτερος εισαγωγέας αμερικανικών σιτηρών, η Ιαπωνία, ανακοίνωσε χτες πως αναστέλλει προσωρινά τις εισαγωγές σιταριού από τις ΗΠΑ έπειτα από τον εντοπισμό μη εγκεκριμένης μεταλλαγμένης ποικιλίας που έφερε τη σφραγίδα του κολοσσού μεταλλαγμένων Μonsanto σε αγροτική έκταση στο Ορεγκον.

ΛΟΜΕ.-- Χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι ολοκλήρωσαν χτες 48ωρη απεργία διεκδικώντας βελτίωση των συνθηκών εργασίας και των αμοιβών τους έπειτα από «ναυάγιο» των διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση του προέδρου του δυτικοαφρικανικού Τόγκο, Φορέ Γκνασινγκμπέ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ