Πέμπτη 6 Ιούνη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«ΕΝΙΑΙΟΣ ΦΟΡΟΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ»
Μονιμοποιεί και επεκτείνει τα χαράτσια στα λαϊκά νοικοκυριά

Η συγκυβέρνηση μονιμοποιεί τα χαράτσια στη λαϊκή στέγη και επιβάλλει νέους φόρους σε αγροτεμάχια, αγροτικές καλλιέργειες, εκτός σχεδίου περιοχές και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα. Αυτό προκύπτει από χτεσινή σύσκεψη του υπουργείου Οικονομικών με τα κόμματα της συγκυβέρνησης που έγινε για τη διαμόρφωση του λεγόμενου «ενιαίου φόρου ακινήτων» ο οποίος θα εφαρμόζεται από το 2014.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει:

1. ΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΔΑΦΙΚΩΝ ΕΚΤΑΣΕΩΝ, χωρίς καμία εξαίρεση, χωρίς αφορολόγητο όριο, με βάση εκκίνησης τα τετραγωνικά μέτρα και με προσαύξηση ανάλογα με την αξία του ακινήτου.

2. ΚΑΤ' ΑΠΟΚΟΠΗ ΧΑΡΑΤΣΙΑ ΑΝΑ ΣΤΡΕΜΜΑ για τα αγροτεμάχια και τις καλλιεργούμενες εκτάσεις. Κριτήρια προσαύξησης είναι η γεωγραφική θέση, αν είναι χέρσα ή καλλιεργούμενα, η απόσταση από τη θάλασσα, η πρόσβαση σε οδικά δίκτυα κ.ά. Ακόμη μεγαλύτερες επιβαρύνσεις σχεδιάζονται για αγροτεμάχια που βρίσκονται σε τουριστικές περιοχές, που χαρακτηρίζονται για την «οικοπεδική αξία» τους, δηλαδή σε όσα διαπιστώνεται η δυνατότητα «αξιοποίησης» και για άλλη χρήση, πέραν της αγροτικής! Και από το συγκεκριμένο προκύπτουν οι βλέψεις για συγκέντρωση γης αλλά και για αλλαγές της χρήσης γης με κριτήριο τα επιχειρηματικά κέρδη. Το πού στοχεύουν προκύπτει ανάγλυφα από τα στοιχεία με τα οποία τους τροφοδότησε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, σύμφωνα με τα οποία τα αγροτεμάχια που θέλουν να χαρατσώσουν χωρίζονται στις εξής κατηγορίες: 30 εκατ. στρέμματα γεωργικές καλλιέργειες, 25 εκατ. στρέμματα βοσκοτόπια, 10 εκατ. στρέμματα μη δηλωμένα καλλιεργήσιμα, 10 εκατ. στρέμματα μη δηλωμένα βοσκοτόπια. Η σούμα βγαίνει στα 75 εκατ. στρέμματα.

3. ΣΤΗ ΛΑΪΚΗ ΣΤΕΓΗ τα χαράτσια θα ξεκινούν από 1 ευρώ ανά τ.μ. και στη συνέχεια θα υπερδιπλασιάζονται με κριτήρια, όπως η εμπορική αξία, ο όροφος, το οικοδομικό τετράγωνο κ.ά.

Το ξεκλήρισμα των φτωχών αγροτών μέσω της φορολογικής πολιτικής έχει και συνέχεια με τη απογείωση των φόρων και των άλλων χαρατσιών, τα οποία ήδη έχουν ψηφιστεί και που επίσης θα ισχύσουν από το 2014. Στο 13% μπαίνει ο φόρος που ξεκινά από το πρώτο ευρώ στο εισόδημα των φτωχών αγροτών, στη βάση των λογιστικών βιβλίων, που η τήρησή τους θα γίνει υποχρεωτική για όλους τους αγρότες.

Η γκάμα της αντιλαϊκής πολιτικής έχει και συνέχεια με την ενεργοποίηση του μέτρου των κατασχέσεων μισθών και συντάξεων, τυχόν άλλων μικροεισοδημάτων για τις ληξιπρόθεσμες «οφειλές» των λαϊκών νοικοκυριών, που με ρυθμούς γεωμετρικής προόδου συνεχίζουν να στοιβάζονται στα «συρτάρια» της Εφορίας. Το νέο μέτρο έχει συναποφασιστεί από τη συγκυβέρνηση και τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς (ΕΕ - ΔΝΤ), οι οποίοι σε έκθεση, τον περασμένο Δεκέμβρη, έβαζαν ως πρώτη προτεραιότητα την ενεργοποίηση μηχανισμών, «ιδιαίτερα για τα 2,3 εκατομμύρια των φορολογουμένων που χρωστούν μικρές οφειλές κάτω από 3.000 ευρώ». Από τότε μέχρι σήμερα προστέθηκαν στις λίστες πάνω από 200.000 «οφειλέτες», λαϊκά νοικοκυριά που εκ των πραγμάτων και εξαιτίας της εγκληματικής πολιτικής του κεφαλαίου βρίσκονται σε αδυναμία αποπληρωμής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ