Τρίτη 11 Ιούνη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αύριο Τετάρτη τα συλλαλητήρια της ΠΑΣΕΒΕ για το Ασφαλιστικό

Στις 7 μ.μ. στην πλ. Κάνιγγος η συγκέντρωση της Αθήνας

Στις 8.30 π.μ. έξω από τα γραφεία του ΟΑΕΕ η συγκέντρωση της Θεσσαλονίκης.

Σε ολόκληρη τη χώρα απλώνεται, αύριο Τετάρτη, το σύνθημα της ΠΑΣΕΒΕ, «τώρα γενικός ξεσηκωμός» ενάντια στην κατεδάφιση του συστήματος της Δημόσιας Κοινωνικής Ασφάλισης, καθώς σε περισσότερες από 20 πόλεις της Ελλάδας οι αυτοαπασχολούμενοι και μικροί ΕΒΕ διαδηλώνουν ενάντια στα νέα αντιασφαλιστικά μέτρα που επεξεργάζεται η τρικομματική συγκυβέρνηση.

Το κεντρικό συλλαλητήριο της ΠΑΣΕΒΕ, στο οποίο καλεί και η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας, πραγματοποιείται στις 7 το απόγευμα στην πλ. Κάνιγγος. Η συγκέντρωση της Θεσσαλονίκης πραγματοποιείται στις 8.30 π.μ. έξω από τα γραφεία του ΟΑΕΕ (Εγνατία 66).

Το πρωί της Τετάρτης έχουν προγραμματιστεί συγκεντρώσεις στα τοπικά γραφεία του ΟΑΕΕ σε Αγρίνιο, Αλεξανδρούπολη, Βόλο, Γιάννενα, Δράμα, Ηράκλειο, Καβάλα, Καλαμάτα, Κεφαλλονιά, Κόρινθο, Λαμία, Λάρισα, Ξάνθη, Πάτρα, Ρόδο, Τρίκαλα, Χανιά. Την ίδια μέρα, στην Κατερίνη, η ΠΑΣΕΒΕ προγραμματίζει συγκέντρωση στις 10 το πρωί στα πολυιατρεία του ΕΟΠΥΥ (πρώην ΙΚΑ). Την επόμενη μέρα, Πέμπτη 13 Ιούνη, θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στην Καρδίτσα στα γραφεία του τοπικού ΟΑΕΕ. Στην Ικαρία, ο Σύλλογος Αυτοαπασχολούμενων - Βιοτεχνών - Επαγγελματιών - Εμπόρων οργανώνει συγκέντρωση την Τετάρτη, στις 8.30 το βράδυ, στον Αγιο Κήρυκο και την Πέμπτη, 13 του Ιούνη, στις 7 το απόγευμα, στις Ράχες, στην αίθουσα του Χριστού. Κινητοποίηση στις 8.30 το πρωί στα γραφεία του ΟΑΕΕ οργανώνει αύριο και η ΠΑΣΕΒΕ Κοζάνης. Στην κινητοποίηση αποφάσισαν να συμμετάσχουν οι Σύλλογοι Ιδιοκτητών ΤΑΞΙ και Καφεπωλών.

Οι αντιμονοπωλιακές δυνάμεις των ΕΒΕ με την πανελλαδική τους αγωνιστική καμπάνια, δίνουν μάχη ώστε να αποκαλυφθούν στους αυτοαπασχολούμενους της χώρας οι εγκληματικές ευθύνες όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων που οδηγούν τον ΟΑΕΕ σε οικονομική εξόντωση, πολιτική που συνεχίζει απαρέγκλιτα η τρικομματική κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ.

Πιο συγκεκριμένα, τα έσοδα του ΟΑΕΕ έχουν μειωθεί και λόγω της μείωσης της κρατικής επιχορήγησης κατά 30%, με αποτέλεσμα να ετοιμάζονται σχέδια μείωσης των συντάξεων, όπως η πρόσφατη αιφνιδιαστική ρύθμιση που προέβλεπε μειώσεις στους νέους συνταξιούχους του Ταμείου κατά 30%-35%, η οποία μπορεί να αποσύρθηκε, αλλά αποτελεί προσωρινό ελιγμό, ώστε να μετρηθούν αντιδράσεις και να επανέλθει με ίδια ή διαφορετική μορφή. Ο ΟΑΕΕ κάθε μήνα το τελευταίο διάστημα εισπράττει περί τα 130-150 εκατομμύρια ευρώ και καταβάλλει για συντάξεις τα διπλάσια, δηλαδή περίπου 300 εκατομμύρια ευρώ.

Σε σύνολο 774.000 ασφαλισμένων το 2012, οι 380.000 ενεργοί ασφαλισμένοι, κυρίως αυτοαπασχολούμενοι, αδυνατούν να πληρώνουν εισφορές και συσσωρεύονται οφειλές ως χρέη, ύψους 5,9 δισ. από 3 δισ. που ήταν το 2011. Από τις επιχειρήσεις που διέκοψαν τις εργασίες τους, 196.000 ασφαλισμένοι διέκοψαν την ασφάλισή τους στο Ταμείο αφήνοντας οφειλές 1.5 δισ. Τον τελευταίο χρόνο διέκοψαν τις εργασίες τους περίπου 35.000 ασφαλισμένοι στο Ταμείο. Ενας στους δύο ελεύθερους επαγγελματίες δεν καταβάλλει τις εισφορές του στον ΟΑΕΕ, με αποτέλεσμα οι απλήρωτες εισφορές του να φτάνουν τα 7,4 δισ. από 3,5 δισ. που ήταν το 2009. Με βάση τον κρατικό προϋπολογισμό του 2013, ο ΟΑΕΕ εμφανίζει ταμειακό έλλειμμα - ρεκόρ ύψους 581 εκατ. ευρώ που ήταν το 2012 (+1.880%).

Με νεότερες εκτιμήσεις που συνυπολογίζουν την κατά 30% μείωση των εσόδων από τις εισφορές των ασφαλισμένων και την απόσυρση της διάταξης για την «εισφορά αλληλεγγύης» επί του τζίρου των επιχειρήσεων, η οποία είχε ενταχθεί στον προϋπολογισμό του 2013, ποσού 150 εκατ. ή συνολικά 600 εκατ. για τα έτη 2013-2014, το έλλειμμα αναμένεται να φτάσει τα 830 εκατ. ευρώ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ