Τρίτη 18 Ιούνη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-- Τουλάχιστον 19 άνθρωποι έχουν χάσει μέχρι στιγμής τη ζωή τους στην Ινδία από τις σφοδρές βροχοπτώσεις που σημειώνονται λόγω των μουσώνων ενώ ακόμα 40 είναι οι αγνοούμενοι. Σοβαρές είναι και οι υλικές ζημιές που έχουν σημειωθεί.

ΝΤΑΚΑ.-- Περισσότεροι από 140 εργάτες σε εργοστάσιο φασόν του Μπαγκλαντές ασθένησαν λόγω μολυσμένου νερού, με το περιστατικό να ακολουθεί, αντίστοιχη μόλυνση, 600 εργαζομένων σε άλλο εργοστάσιο το περασμένο Σάββατο. Τα εργοστάσια της περιοχής, που βρίσκεται κοντά στη Ντάκα, έκλεισαν για χθες, ενώ την υπόθεση ερευνά η αστυνομία.

ΛΙΣΑΒΟΝΑ.-- Απεργία κήρυξαν οι εκπαιδευτικοί στην Πορτογαλία, διαμαρτυρόμενοι ενάντια στα μέτρα λιτότητας και τις περικοπές στην Παιδεία με μείωση του προσωπικού και την αύξηση του διδακτικού ωραρίου από 35 σε 40 ώρες εβδομαδιαίως.

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Νέο κύμα βομβιστικών επιθέσεων και επιθέσεων με παγιδευμένα αυτοκίνητα σάρωσε το Ιράκ, την Κυριακή, με στόχο κυρίως πολίτες σε πόλεις με τη σιιτική πληθυσμιακή πλειοψηφία. Συνολικά σκοτώθηκαν 30 άνθρωποι και τραυματίστηκαν δεκάδες άλλοι. Οι πλέον πολύνεκρες επιθέσεις σημειώθηκαν στις πόλεις Νασιρίγια, Βασόρα, Κουτ, Νατζάφ, Μαχμουντίγια.

ΚΑΪΡΟ.-- Σειρά περιφερειακών κυβερνητών που πρόσκεινται στους ισλαμιστές «Αδελφούς Μουσουλμάνους» ή ανήκουν σε αυτούς διόρισε ο Πρόεδρος Μούρσι προκαλώντας σφοδρότατες αντιδράσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο διορισμός στην περιφέρεια του Λουξόρ μέλους της ισλαμιστικής οργάνωσης «Γκαμάα Ισλαμίγια» που είχε αναλάβει την ευθύνη για βομβιστική επίθεση με 60 νεκρούς τουρίστες το 1997, μόνο επειδή η οργάνωση στηρίζει τους «Αδελφούς Μουσουλμάνους». Γραφεία των ισλαμιστών πυρπολήθηκαν σε όλη τη χώρα.

ΑΝΤΙΣ ΑΜΠΕΜΠΑ.-- Συνάντηση πραγματοποίησαν χτες στην Αντίς Αμπέμπα οι υπουργοί Εξωτερικών Αιγύπτου, Μοχάμεντ Αμρ και Αιθιοπίας, Τέντρος Αντχανόμ, σε μία προσπάθεια να εκτονώσουν την ένταση στις διμερείς σχέσεις που προκαλεί η πρόσφατη εκτροπή των νερών του Μπλε Νείλου για τις ανάγκες κατασκευής τεράστιου αιθιοπικού φράγματος και υδροηλεκτρικού έργου που κατά το Κάιρο θα μειώσει σημαντικά τις ποσότητες εισροής νερού στη χώρα.

ΣΙΚΑΓΟ.-- Ιδιαίτερα «φορτωμένο» ήταν το αστυνομικό δελτίο το περασμένο Σαββατοκύριακο στο Σικάγο όπου σε διάφορα περιστατικά πυροβολισμών σκοτώθηκαν τουλάχιστον έξι άνθρωποι (ανάμεσά τους και ο 15χρονος Μάικλ Γουέστλεϊ) και τραυματίστηκαν άλλοι 41.

ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ.-- Αργά αλλά σταθερά αναρρώνει σε νοσοκομείο της Πρετόρια ο 94χρονος πρώην πρόεδρος της Ν. Αφρικής Νέλσον Μαντέλα όπου νοσηλεύεται εδώ και 10 μέρες με πνευμονική λοίμωξη.

ΠΡΑΓΑ.-- Παραιτήθηκε χτες η τρικομματική κυβέρνηση συνεργασίας στην Τσεχία με απόφαση του πρωθυπουργού Πετρ Νέτσας έπειτα από τις συλλήψεις δύο στενών συμβούλων του - ανάμεσά τους η 48χρονη Γιάνα Ναγκιόβα που κατηγορείται πως δωροδόκησε τρεις πρώην βουλευτές του κόμματος του πρωθυπουργού πείθοντάς τους να παραιτηθούν με αντάλλαγμα ανώτερες διοικητικές θέσεις με υψηλές αποδοχές σε κρατικές εταιρείες. Αυτά συμβαίνουν στην καπιταλιστική Τσεχία και οι αστικές δυνάμεις εξετάζουν συνδυασμούς «νέας» κυβέρνησης συνεργασίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ