Τετάρτη 19 Ιούνη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΧΑΛΑΖΙ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Μεγάλο πλήγμα για τους φτωχούς αγρότες

Αποψη από τις καταστροφές
Αποψη από τις καταστροφές
Μεγάλο πλήγμα δέχτηκε η αγροτική παραγωγή στη Θεσσαλία από τις χαλαζοπτώσεις των τελευταίων ημερών. Ιδιαίτερα έχουν πληγεί δενδροκαλλιέργειες (αχλάδια, ροδάκινα, βερίκοκα), αλλά και καλλιέργειες με κηπευτικά, αμπέλια, σιτηρά, καλαμπόκια, βαμβάκι, τριφύλλι, καπνό κ.ά.

Μεγάλες είναι οι ζημιές σε χωριά των Δήμων Τυρνάβου (Δένδρα, Πλατανούλια, Αγία Σοφία, Δαμάσι), Ελασσόνας (Βαλανίδα, Κρανέα), Φαρσάλων (Υπέρεια, Ζωοδόχος Πηγή, Κρήνη, Χαλκιάδες, Αγιος Κων/νος, Χαρά, Αμπελιά, Ξυλάδες, Νεράιδα), της Λάρισας, καθώς και σε πεδινά χωριά του Δήμου Πύλης Τρικάλων, (Παλαιομονάστηρο, Λυγαριά, Γόμφοι), όπως και του Δήμου Σοφάδων Καρδίτσας (Γεφύρια).

Αντιπροσωπείες των Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων που δραστηριοποιούνται στο πλαίσιο της ΠΑΣΥ, περιοδεύουν στις πληγείσες περιοχές και μαζί με τους αγρότες απαιτούν οι εκτιμήσεις των ζημιών να είναι άμεσες και πάνω από όλα αντικειμενικές, οι αποζημιώσεις δίκαιες και να δοθούν γρήγορα στους παραγωγούς, που κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς εισόδημα και να μην μπορέσουν να συνεχίσουν την καλλιεργητική δραστηριότητα.

Ζητούν ακόμα ν' αλλάξει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ, ώστε να καλύπτει όλες τις ζημιές στην παραγωγή, αλλά και στο κεφάλαιο, που οφείλονται σε φυσικά αίτια και να αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς, υπογραμμίζοντας ότι για να γίνει αυτό χρειάζεται επαρκής κρατική χρηματοδότηση στον ΕΛΓΑ, ο οποίος, σήμερα, λειτουργεί ανταποδοτικά και στηρίζεται μόνο στις κάθε χρόνο και υψηλότερες εισφορές των αγροτών και κτηνοτροφών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ