Τετάρτη 19 Ιούνη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΟΪΚΑ
Κατακρεούργηση κονδυλίων για Ασφάλιση και Υγεία

Διαπιστώνουν «ελλείμματα» και ετοιμάζουν μέτρα

Νέες συναντήσεις με την τρόικα είχαν διαδοχικά χτες ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας και ο Αντ. Σαμαράς. Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, «η τρόικα άνοιξε τη βεντάλια όλων των θεμάτων, και συζητήθηκαν τα πρόσθετα μέτρα για τη διετία 2013 - 2014». Επίσης, συζητήθηκαν τα «ελλείμματα του ΕΟΠΥΥ και των ασφαλιστικών ταμείων, οι απολύσεις, ο επόμενος προϋπολογισμός και το αναμενόμενο κενό στα σχεδιαζόμενα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις για το 2013». Τα αντιλαϊκά διαβούλια αναμένεται να διακοπούν μέσα στη βδομάδα και να συνεχιστούν στις αρχές Ιούλη.

Εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου, όπου συμμετείχε στη συνάντηση Σαμαρά - τρόικας, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι «τέθηκαν όλα τα θέματα, αλλά όχι εκείνο της ΕΡΤ». Για το εάν θα υπάρξει επαναπρόσληψη των απολυμένων της ΕΡΤ, παρέπεμψε στη σημερινή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα ενημερώθηκε από τον πρωθυπουργό για το σχέδιο της κυβέρνησης αναφορικά με την ΕΡΤ.

Στη συνάντηση τρόικας - Στουρνάρα, έγινε συζήτηση για την κάλυψη των «ελλειμμάτων», που αναμένεται να εμφανίσουν για τη διετία 2013 - 2014. Το «δημοσιονομικό κενό», σύμφωνα κυβερνητικά στελέχη, προκύπτει από τον ΕΟΠΥΥ και τα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ ειδική επιτροπή ελέγχου της τρόικας, σε συνεργασία με τη συγκυβέρνηση, ήδη εξετάζει τα προτεινόμενα «ισοδύναμα μέτρα» στα υπουργεία Εργασίας και Υγείας.

Τα σπασμένα στον κρατικό προϋπολογισμό του 2014, θα φορτωθούν κατά κύριο λόγο στην παραπέρα διάλυση των κονδυλίων του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας. Το πλαφόν στις δαπάνες μπαίνει στα 12,2 δισ. ευρώ (από 13,7 δισ. για το 2013). Δηλαδή, θα καρατομηθούν ακόμη κατά 1,5 δισ. ευρώ (σε ποσοστό 11%) που θα επικεντρωθούν στην κρατική επιδότηση προς τα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά και σε άλλες κατηγορίες κονδυλίων που έχουν να κάνουν με τις λαϊκές ανάγκες.

Η παραπέρα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών της εργοδοσίας είναι στα προς διευθέτηση «ζητήματα» του υπουργείου Εργασίας. Σε συνέχεια της μείωσης σε ποσοστό 1,1% που προέκυψε μετά την κατάργηση της Εργατικής Εστίας και Εργατικής Κατοικίας, δρομολογούν μια ακόμη (3,9%), προκειμένου η σούμα των ασφαλιστικών ελαφρύνσεων της εργοδοσίας να φτάσει στο 5%.

Σε ό,τι αφορά τον ΔΕΣΦΑ, σύμφωνα με πληροφόρηση από τη συγκυβέρνηση, η προσφορά του αζέρικου μονοπωλίου Socar διαμορφώνεται στα 400 εκατ. ευρώ, κατά 70 εκατ. ευρώ υψηλότερη από την «αποτίμηση» της εταιρείας (330 εκατ. ευρώ) που έκαναν σύμβουλοι του ΤΑΙΠΕΔ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ