Παρασκευή 13 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Εκδηλώσεις για τη 40ή επέτειο της πτήσης του Γκαγκάριν

Ο Γ. Γκαγκάριν

Associated Press

Ο Γ. Γκαγκάριν
ΜΟΣΧΑ.-

Γιορταστικές εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν την Πέμπτη, 12 Απρίλη, σε ολόκληρη τη Ρωσία με την ευκαιρία της Μέρας της Κοσμοναυτικής και της 40ής επετείου της ιστορικής, διαρκείας 1 ώρας και 48 λεπτών, πτήσης του πρώτου ανθρώπου γύρω από τη Γη και σε ύψος 175-380 χλμ. με το διαστημόπλοιο «Βοστόκ-1», που αποτέλεσε το θρίαμβο της σοβιετικής επιστήμης, μετέδωσε το πρακτορείο ΡΙΑ «Νόβοστι». Σχετικά με το γεγονός αυτό, φόρο τιμής απέτισε η Ρωσία σ' έναν από τους μεγαλύτερους εθνικούς της ήρωες, τον Γιούρι Αλεξέγεβιτς Γκαγκάριν, τον Σοβιετικό κοσμοναύτη που στις 12 Απρίλη του 1961 ήταν ο πρώτος άνθρωπος που ταξίδεψε στο Διάστημα. Στη Μόσχα, βετεράνοι των πτήσεων στο Διάστημα κατέθεσαν στεφάνια στον τάφο του κοσμοναύτη, στην Κόκκινη Πλατεία.

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν παραβρέθηκε στην εκδήλωση στο Κέντρο Εκπαίδευσης Κοσμοναυτών «Γκαγκάριν» κοντά στη Μόσχα. Η διαστημική πτήση του Γκαγκάριν ήταν ένας «θρίαμβος της ανθρωπότητας», τόνισε ο Πούτιν στην ομιλία που εκφώνησε στο Μνημείο του Γιούρι Γκαγκάριν στο Κέντρο. Μετά τη συνάντησή του με τη Βαλεντίνα Γκαγκάρινα, σύζυγο του κοσμοναύτη, και τις δύο κόρες του, ο Πούτιν δώρισε στο Κέντρο ένα αυθεντικό πορτρέτο του 1961 του Γκαγκάριν. Στη Μόσχα, ο πρωθυπουργός Μιχαήλ Κασιάνοφ απέτισε φόρο τιμής στον Γκαγκάριν κατά την έναρξη της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου και τόνισε ότι «θα θυμόμαστε πάντα τον άθλο του». Το νήμα της ζωής του κόπηκε το Μάρτη του 1968, όταν αυτός και ο συγκυβερνήτης του σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια δοκιμών ενός νέου στρατιωτικού αεροσκάφους, το οποίο έπεσε και συνετρίβη.

Στο μεταξύ, αγανάκτηση προκάλεσε στη Ρωσία η ανακοίνωση του οίκου «Κρίστις» στη Νέα Υόρκη ότι στις 9 Μάη ορισμένα προσωπικά αντικείμενα του Γκαγκάριν θα εκτεθούν σε δημοπρασία. Σ' αυτά περιλαμβάνεται και το προσωπικό Ημερολόγιό του από την εκπαίδευσή του και την πτήση του, στη συνέχεια, το οποίο αναμένεται να πωληθεί προς περίπου 200.000 δολάρια. Για την ώρα όμως στη Ρωσία κανείς από τους ειδικούς και τις αρχές δε γνωρίζει, αν πράγματι πρόκειται για το Ημερολόγιο του Γκαγκάριν κι αν «ναι», τότε πώς βρέθηκε έξω από τη Ρωσία. Αναμένεται να διεξαχθούν οι σχετικές έρευνες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ