Παρασκευή 13 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ
ΠΑΟΣ - ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ
Πολέμησαν το ναζισμό και τον ιμπεριαλισμό

Εκδήλωση τιμής και μνήμης στους μαχητές του ΕΑΜ και του ΔΣΕ της Πελοποννήσου

Περήφανοι κρατάνε τη σημαία της Αντίστασης οι αγωνιστές της.ΦΩΤΟ: Γιώργος ΛΙΟΝΑΚΗΣ
Περήφανοι κρατάνε τη σημαία της Αντίστασης οι αγωνιστές της.ΦΩΤΟ: Γιώργος ΛΙΟΝΑΚΗΣ
Εκδήλωση τιμής στη μνήμη των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ (περιόδου 1941-49) της 3ης Μεραρχίας Πελοποννήσου - που έπεσαν στην περιοχή Πάου Καλαβρύτων, διοργάνωσαν τα ΠαραρτήματαΚαλαβρύτων και Κλειτορίας της ΠΕΑΕΑ, την περασμένη Κυριακή, στα Καλάβρυτα.

Το Πολιτικό Μνημόσυνο τελέστηκε στο Δημοτικό Διαμέρισμα Πάος του Δήμου Παΐων Καλαβρύτων. Παραβρέθηκαν επιζώντες αντάρτες του ΔΣΕ, συγγενείς πεσόντων, καθώς και ένας μεγάλος αριθμός αντιπροσωπειών μαζικών φορέων καθώς και παραρτημάτων της ΠΕΑΕΑ από ολόκληρη την Πελοπόννησο. Επίσης με πούλμαν έφθασαν από την Αθήνα αντιστασιακοί - μέλη πολλών παραρτημάτων της πρωτεύουσας. Εδωσαν ακόμη το «παρών» και οι Κεντρικές Διοικήσεις της ΠΕΑΕΑ και της ΠΕΑΤΑΘ-ΔΣΕ, τα μέλη των οποίων έφθασαν με πούλμαν που δρομολογήθηκαν από τις οργανώσεις.

Το ΚΚΕ εκπροσώπησαν, στην τιμητική αυτή εκδήλωση, μέλη Νομαρχιακών και Αχτιδικών Επιτροπών Πελοποννήσου. Επίσης παραβρέθηκε το μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ Λουίζα Ράζου, η οποία και χαιρέτισε στην εκδήλωση εκ μέρους του Κόμματος.

Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο αξιωματικός του ΔΣΕ και μέλος της ΠΕΑΤΑΘ - ΔΣΕ, Παναγιώτης Νικολόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε στην εποχή που η χώρα έπεσε στη φασιστική - ναζιστική κατοχή, σκιαγραφώντας το κλίμα της τρομοκρατίας που επικράτησε, την πείνα και την απογοήτευση του λαού. Αυτό το κλίμα, ηττοπάθειας, όπως είπε, ανατράπηκε με την ίδρυση του ΕΑΜ, το οποίο αγωνίστηκε με συνέπεια και αυτοθυσία, δίνοντας κουράγιο και φτερά στο λαό για ν' απελευθερωθεί. Επίσης μίλησε για την ίδρυση του ΔΣΕ, ο οποίος συνέχισε τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα πολεμώντας ενάντια στους Αγγλο-αμερικανούς ιμπεριαλιστές, οι οποίοι ευθύνονται για τον Εμφύλιο που ακολούθησε.

Ακολούθως ο ομιλητής στάθηκε στον αγώνα των μαχητών του ΔΣΕ στην Πελοπόννησο επί τρία χρόνια, με τον οποίο υπεράσπισαν τη ζωή τους, την τιμή και την ανεξαρτησία της πατρίδας και του λαού. «Στον κατάλογο των μαχητών που έπεσαν στην περιοχή, υπενθύμισε, περιλαμβάνονται και ονόματα άξιων ηγετικών στελεχών του ΔΣΕ Πελοποννήσου, όπως: του Κώστα Κανελλόπουλου, επιτελάρχη της 3ης Μεραρχίας και διοικητή της Σχολής αξιωματικών του ΔΣΕ Πελοποννήσου, του Δημ. Γιαννακούλα, του λαογέννητου ηγέτη και μαχητή Περδίκα, του Ν. Γκότση, του Παν. Αναστασόπουλου, του Κ. Μπασακίδη, του Δ. Κονδύλι, της Δασκαλοπούλου, της Μπενέκου, του Βαγγ. Ρογκάκου, του Γ. Σαρηγιάννη, του Μ. Σταθάκη και τόσων άλλων αγωνιστών, που έδωσαν τη ζωή τους για την εθνική ανεξαρτησία, τη δημοκρατία και την κοινωνική αναγέννηση.

Εκδηλώσεις μνήμης σαν τη σημερινή, όπως και σε άλλες περιοχές της Πελοποννήσου, υπογράμμισε ο ομιλητής, πρέπει να γίνονται και για έναν άλλο λόγο: για να αποδεικνύεται η ψευτιά και συκοφαντία με την οποία προσπάθησε, τότε αλλά και σήμερα, η αντίδραση, να παρουσιάσει τον αγώνα του λαού μας ως ξενοκίνητο». Καταλήγοντας ο πρώην αξιωματικός του ΔΣΕ, κάλεσε όλους τους αγωνιστές να υποσχεθούν ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα, ως την απαλλαγή του τόπου από την ξένη κυριαρχία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ