Σάββατο 14 Απρίλη 2001 - Κυριακή 15 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ
Προς τι η μείωση των εξοπλιστικών προγραμμάτων;

Η απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να αναβάλει σειρά εξοπλιστικών προγραμμάτων ύψους 7,8 τρισεκατομμυρίων έγινε αντικείμενο πολλών ερμηνειών. Ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου, ο οποίος είχε επισκεφθεί προσφάτως την Τουρκία, άφησε να εννοηθεί ότι η απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης προέκυψε μετά την απόφαση της Κυβερνητικής Επιτροπής για την περικοπή του ελληνικού εξοπλιστικού προγράμματος. Την άποψη αυτή συμμερίστηκαν αρκετά μέσα ενημέρωσης, τα οποία έσπευσαν να ερμηνεύσουν τη συγκεκριμένη εξέλιξη ως δείγμα μιας νέας ύφεσης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Στην πραγματικότητα, τόσο η ελληνική όσο και η τουρκική κυβέρνηση κατέληξαν στην απόφαση για την περικοπή ή την αναβολή των εξοπλιστικών τους προγραμμάτων για να ικανοποιήσουν δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει απέναντι τόσο στην Ευρωπαϊκή Ενωση η πρώτη, όσο και στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο η δεύτερη. Οσον αφορά στην ελληνική κυβέρνηση, η απόφαση για την περικοπή του εξοπλιστικού προγράμματος επιβλήθηκε από την υποχρέωσή της να μειώσει δραστικά το εξωτερικό χρέος και το έλλειμμα, όπως ορίζει το «Σύμφωνο Σταθερότητας της Οικονομίας». Στην περίπτωση της Τουρκίας, η αναβολή του εξοπλιστικού προγράμματος είναι ένας από τους όρους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τη χορήγηση δανείου ύψους 12 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Πάντως, η κατάσταση στην Τουρκία είναι στην κυριολεξία εκρηκτική, καθώς η κυβέρνηση επιχειρεί να εφαρμόσει ένα εξοντωτικό πρόγραμμα «σταθεροποίησης» (υπαγορευμένο από το ΔΝΤ) και οι εργαζόμενοι αντιδρούν με καθημερινές, μεγάλες και μαχητικές κινητοποιήσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ