Παρασκευή 21 Ιούνη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Συνεχίζεται ο πόλεμος προπαγάνδας

Από τις πρόσφατες μεγάλες κινητοποιήσεις
Από τις πρόσφατες μεγάλες κινητοποιήσεις
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ, ΣΜΥΡΝΗ.--

Μετά την άγρια καταστολή της τουρκικής αστυνομίας εναντίον των αντικυβερνητικών κινητοποιήσεων, που είχε σαν αποτέλεσμα τρεις άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους, έξι να βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο και 8.000 να τραυματιστούν, η τουρκική κυβέρνηση συνεχίζει την προπαγάνδα κατά των διαδηλώσεων που ξεκίνησαν στις 30 Μάη και συνεχίζονται μέχρι σήμερα, με τη μορφή πλέον της «σιωπηλής διαμαρτυρίας» και ανθρώπους που στέκονται ακίνητοι σε διάφορες πόλεις. Οι κινητοποιήσεις που ξεκίνησαν με αφορμή την άγρια καταστολή με στόχο διαδηλωτές που αντιτίθεντο στην «ανάπλαση» του πάρκου Γκεζί στην πλατεία Ταξίμ, για την κατασκευή εμπορικού κέντρου και οθωμανικού μνημείου, συνεχίστηκαν για 20 μέρες εκφράζοντας τη συσσωρευμένη δυσαρέσκεια του τουρκικού λαού απέναντι στην κυβερνητική πολιτική του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του πρωθυπουργού, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Χτες νέα επίθεση της αστυνομίας πραγματοποιήθηκε το πρωί στη Σμύρνη, προκειμένου να διαλυθούν οι διαδηλωτές, ενώ προσήχθησαν 59 άνθρωποι. Ακόμα 13 διαδηλωτές, που έχουν συλληφθεί, διατάχθηκε να κρατηθούν με την κατηγορία των βανδαλισμών.

Την Τετάρτη το βράδυ ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, επιχείρησε για ακόμα μία φορά να αποδώσει τη λαϊκή δυσαρέσκεια σε θεωρίες συνωμοσίας, αναφέροντας παράλληλα ότι η κυβέρνηση έχει πάρει το μάθημά της και το αναλύει εξονυχιστικά. Ο Α. Νταβούτογλου επέκρινε για ακόμα μία φορά τον τρόπο με τον οποίο μεταδόθηκαν οι κινητοποιήσεις από τα διεθνή ΜΜΕ, τα οποία όπως υποστήριξε παρουσίασαν υπερβολικά την κατάσταση, σαν να επρόκειτο για πόλεμο, τη στιγμή «που στη Συρία, όπου υπάρχει πόλεμος, δεν υπάρχει καμία κάλυψη».

Το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, προωθεί νέο γύρο φιλοκυβερνητικών συγκεντρώσεων ως επίδειξη δύναμης απέναντι στους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές, τους οποίους έχει επανειλημμένα χαρακτηρίσει «τρομοκράτες, πλιατσικολόγους και εξτρεμιστικά στοιχεία υποκινούμενα από ξένα οικονομικά κέντρα, με στόχο την ανακοπή της ανάπτυξης της τουρκικής οικονομίας».

Το ΚΚ Τουρκίας χτες καλούσε σε κινητοποιήσεις στη Μερσίνα, με αφορμή την επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τους Μεσογειακούς Αγώνες, προκειμένου ο λαός να στείλει εκ νέου μήνυμα ότι δεν υποκύπτει. Στη διαδήλωση αργά το απόγευμα επιτέθηκαν οι αστυνομικές δυνάμεις με αντλίες νερού, ενώ δεν υπήρχαν ως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές πληροφορίες για τραυματίες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ