Πέμπτη 27 Ιούνη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ενισχύει την αντιμεταναστευτική πολιτική

Την προσήλωσή της στην εφαρμογή της αντιμεταναστευτικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης επανέλαβε χτες η κυβέρνηση διά στόματος υπουργού Δημόσιας Τάξης, Ν. Δένδια, σε ημερίδα του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ) με θέμα τη λεγόμενη εθελοντική επιστροφή μεταναστών στις χώρες τους και την επανένταξή τους.

Στην ημερίδα δόθηκαν στοιχεία που δείχνουν πόσο υποκριτικό είναι να μιλάμε για εθελοντική επιστροφή από τη στιγμή που - όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά - πολλές από αυτές τις «επιστροφές» προέρχονται και από μετανάστες που κρατούνται, χωρίς να έχουν διαπράξει κανένα αδίκημα, σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. Επιπλέον, αρκετοί είναι αυτοί που επιλέγουν ένα πρόγραμμα «εθελοντικής» επιστροφής υπό τη δαμόκλειο σπάθη της απέλασής τους. Σύμφωνα με στοιχεία του ΔΟΜ, μέχρι το τέλος του σχετικού προγράμματος (Αύγουστος 2012 - Ιούνης 2013) συνολικά 8.012 μετανάστες θα έχουν φύγει από την Ελλάδα για τις πατρίδες τους. Οι συνολικές εγγραφές στο πρόγραμμα ήταν 10.000. Από τον Ιούλη 2010 έγιναν 15.000 εγγραφές στα σχετικά προγράμματα και πραγματοποιήθηκαν 13.200 «επιστροφές».

Στην ημερίδα καταγγέλθηκαν από εκπρόσωπο της νιγηριανής κοινότητας οι πιέσεις που ασκούνται από την Ελληνική Αστυνομία σε προξενικές αρχές ακόμα και στις περιπτώσεις που κάποιος μετανάστης δεν θέλει να φύγει από την Ελλάδα. Επίσης, ότι αρκετές αεροπορικές εταιρείες αρνούνται τη μεταφορά ασθενών. Παράλληλα αναφέρθηκε πως καμία απόφαση απέλασης δεν ανακαλείται αν κάποιος μετανάστης αποφασίσει να ενταχθεί σε σχετικό πρόγραμμα «εθελοντικών επιστροφών». Σημειωτέον, λόγω της καπιταλιστικής κρίσης και της ανεργίας, πολλοί είναι οι μετανάστες που έχουν άδεια παραμονής σε ισχύ, αλλά ζητούν να φύγουν από την Ελλάδα μέσω αυτών των προγραμμάτων, τα οποία προβλέπουν την καταβολή σχετικού ποσού στον ενδιαφερόμενο λίγο πριν επιβιβαστεί στο αεροπλάνο. Η συντριπτική πλειοψηφία των μεταναστών που εντάσσονται σε τέτοια προγράμματα προέρχονται από Πακιστάν, Μπαγκλαντές, Αφγανιστάν. Από τους 7.773 που έφυγαν από Ελλάδα στο διάστημα 1/8/2012 μέχρι 21/6/2013, οι 6.190 ήταν αλλοδαποί «χωρίς χαρτιά» και οι 1.583 αιτούντες άσυλο.

Ο υπουργός Ν. Δένδιας επέμεινε στην εφαρμογή της ευρωενωσιακής αντιμεταναστευτικής πολιτικής («φράχτης» στον Εβρο, «σκούπες», φυλακίσεις, απελάσεις) επικεντρώνοντας στο να δοθούν περισσότερα χρήματα προς υλοποίησή της. Για το κόστος αυτών των μέτρων υπολόγιζε ότι είναι συνολικά περίπου 500 εκατ. ευρώ το χρόνο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ