Τρίτη 2 Ιούλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΕΛΛΑ
Καταστροφές σε καλλιέργειες από χαλαζόπτωση

Νέες καταστροφές στις δενδροκαλλιέργειες προκλήθηκαν από τη χαλαζόπτωση που σημειώθηκε το απόγευμα του Σαββάτου 29 Ιούνη σε πολλά χωριά των Δήμων Εδεσσας και Σκύδρας στην Πέλλα. Στο μεταξύ, τα συνεργεία του ΕΛΓΑ ακόμη δεν έχουν ολοκληρώσει τους ελέγχους στα χωράφια για να διαπιστώσουν το μέγεθος των προηγούμενων ζημιών που προκλήθηκαν από τον παγετό (17 Μάρτη) και το χαλάζι (7/4 και 10/5) το προηγούμενο διάστημα.

Το Σάββατο, το χαλάζι χτύπησε κυρίως τα χωριά Ριζάρι, Αρνισσα, Ζέρβη, Αγιο Αθανάσιο, Παναγίτσα και Ξανθόγεια, Σεβαστιανά, Μαυροβούνι, Προφήτη Ηλία, Καλή, Ανυδρο και Μάνδαλο, προκαλώντας μεγάλες καταστροφές λίγο πριν τη συγκομιδή σε καλλιέργειες με κεράσια, ροδάκινα και μήλα.

Οι αγρότες βρίσκονται σε απόγνωση καθώς εξαιτίας του παγετού η παραγωγή είναι έτσι κι αλλιώς κατά πολύ μειωμένη, αλλά και όση καρποφόρησε χτυπιέται απανωτά από το χαλάζι, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς εισόδημα.

Καταγγέλλουν πως και αυτή τη φορά δεν λειτούργησε το πολυδάπανο σύστημα αντιχαλαζικής προστασίας του ΕΛΓΑ, ενώ την ίδια στιγμή ο ΕΛΓΑ «καμαρώνει» για το αποθεματικό, που δημιούργησε με το «χαράτσωμα» και των δενδροκαλλιεργητών της περιοχής.

Ερώτηση προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κατέθεσε το ΚΚΕ, με την οποία ζητά να απαντήσει σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προχωρήσει η κυβέρνηση, ώστε: «Να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε να γίνουν από τον ΕΛΓΑ άμεσα οι εκτιμήσεις για το σύνολο των ζημιών με έγκαιρη πρόσληψη του απαραίτητου γεωτεχνικού προσωπικού. Να αποζημιωθούν επιτέλους δίκαια και έγκαιρα οι αγρότες για το 100% των ζημιών που υπέστησαν και των οποίων το εισόδημα συνεχώς μειώνεται εξαιτίας των εφαρμοζόμενων αντιαγροτικών πολιτικών της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων καθώς και των επαναλαμβανόμενων ζημιών, που τα τελευταία χρόνια έχουν υποστεί. Να λειτουργήσει επιτέλους το πολυδιαφημισμένο αντιχαλαζικό σύστημα προστασίας του ΕΛΓΑ, το οποίο θα προστάτευε τους αγρότες της περιοχής από ισχυρές χαλαζοπτώσεις».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ