Πέμπτη 19 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
Τηλεόραση
«Μικρόφωνο» στον αριθμό των συχνοτήτων

Ανοιχτό παραμένει το θέμα των αδειών των ραδιοφωνικών σταθμών Αττικής μετά και τη νέα προκήρυξη του υπουργείου Τύπου για τις 5 συχνότητες που δημοσιεύτηκε στις 11 Απρίλη. Στην προκήρυξη των πέντε συχνοτήτων «ενσωματώνεται» και η προκήρυξη για τις τρεις συχνότητες που είχε δημοσιευτεί στις 21 Φλεβάρη του 2001. Οι αιτήσεις των 42 υποψηφίων για τις τρεις συχνότητες ραδιοφωνικών σταθμών, ήδη βρίσκονται στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης.

Μετά και τη νέα προκήρυξη το ΕΣΡ θα μοριοδοτήσει συνολικά για τις 8 συχνότητες, διατυπώνοντας τη σύμφωνη γνώμη του για τους ραδιοφωνικούς σταθμούς που θα πάρουν νόμιμη άδεια. Σύμφωνα με τη νέα προκήρυξη για τη χορήγηση αδειών ραδιοφωνικών σταθμών του Νομού Αττικής, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να καταθέσουν τις αιτήσεις τους στη διεύθυνση εποπτείας του υπουργείου Τύπου, μέχρι τις 2 Μάη. Οι ραδιοφωνικοί σταθμοί οι οποίοι ήδη έχουν καταθέσει τις αιτήσεις τους για τις τρεις συχνότητες, έχουν τη δυνατότητα να καταθέσουν μέχρι τις 2 Μάη νέα ή συμπληρωματικά στοιχεία. Για την υποβολή των αιτήσεων οι ενδιαφερόμενοι καταβάλλουν 7.000.000 δρχ. Σύμφωνα με την προκήρυξη, οι άδειες που θα χορηγηθούν θα έχουν διάρκεια τεσσάρων ετών.

Ηδη ως γνωστό, λειτουργούν εκτός από τους 20 ραδιοφωνικούς σταθμούς για τους οποίους το ΕΣΡ διατύπωσε με τη μοριοδότηση τη σύμφωνη γνώμη του και άλλοι 8 που το ΕΣΡ «υπέδειξε» στον υπουργό Τύπου για να λειτουργήσουν στο «μεταβατικό στάδιο». Μπορεί το υπουργείο Μεταφορών προς το παρόν να εμμένει στη θέση του ότι στο Λεκανοπέδιο «χωρούν» 28 ραδιοφωνικοί σταθμοί, εντούτοις ανοιχτό παραμένει το ζήτημα της «αύξησης» των ραδιοφωνικών σταθμών που μπορούν να λειτουργήσουν στο φάσμα των συχνοτήτων του Λεκανοπεδίου. Η ΕΙΙΡΑ (Ενωση Ιδιοκτητών Ιδιωτικών Ραδιοσταθμών Αθήνας) επικαλείται μελέτες που αποδεικνύουν ότι μπορούν να λειτουργήσουν 35 ραδιοφωνικοί σταθμοί. Το θέμα του αριθμού των συχνοτήτων έγινε αντικείμενο συζήτησης στην Επιτροπή Αποτίμησης Τεχνολογίας της Βουλής. Αποφασίστηκε η σύσταση επιτροπής εμπειρογνωμόνων. Ετσι το θέμα του αριθμού δεν έχει «κλείσει» και αναμένεται το πόρισμα της Επιτροπής για το εάν ή όχι υπάρχει «χώρος» για να εκπέμψουν περισσότεροι από 28 ραδιοφωνικοί σταθμοί. Τη δυνατότητα να εκπέμψουν 35 σταθμοί ακόμη και από τον Υμηττό υποστηρίζει ο καθηγητής του ΕΜΠ Ν. Ουζούνογλου, ενώ ο υφυπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών, Α. Βούλγαρης, υποστηρίζει ότι την αρμοδιότητα για τις διαθέσιμες συχνότητες την έχει κυρίως η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, η οποία έχει καταλήξει στις 28 συχνότητες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ