Πέμπτη 11 Ιούλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ
Νέα βουτιά 4,6% το Μάη

Σε πτωτική τροχιά σχεδόν όλοι οι κλάδοι της μεταποίησης

Νέα μεγάλη μείωση 4,6% παρουσίασε, σε ετήσια βάση, η βιομηχανική παραγωγή το Μάη του 2013, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ενώ σε σχέση με το έτος βάσης 2005 - δείκτης το 100 - η βιομηχανική παραγωγική δραστηριότητα έχει απολέσει 27 εκατοστιαίες μονάδες. Είναι προφανές ότι η βιομηχανία της χώρας συνεχίζει να βρίσκεται αντιμέτωπη με τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης, αλλά και τη - πέρα από την κρίση - δραματική υποχώρηση της ζήτησης από την εσωτερική αγορά, σαν συνέπεια των μεγάλων μειώσεων των μισθών και των συντάξεων, αλλά και την εκτίναξη της ανεργίας, λόγω των εφαρμοζόμενων πολιτικών λιτότητας.

Το εντυπωσιακό στοιχείο είναι ότι η παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος έχει μειωθεί κατά 40,4 ποσοστιαίες μονάδες, σε σχέση με τα επίπεδα παραγωγής του 2005, ενδεικτικό της υπολειτουργίας των βιομηχανικών μονάδων, αλλά και της οικονομίας που κάνουν τα λαϊκά νοικοκυριά. Οριακά θετικά κινείται η επεξεργασία και παροχή φυσικού νερού.

Η παραγωγή σε ετήσια βάση σε Ορυχεία - Λατομεία το Μάη του 2013 εμφανίζει εντυπωσιακή πτώση 19,6% και σε σχέση με το 2005 έχει απολέσει 33,5 εκατοστιαίες μονάδες της παραγωγικής της δραστηριότητας.

Η παραγωγή στις μεταποιητικές βιομηχανίες εμφανίζει υποχώρηση 1,8%, αλλά η κατάσταση θα ήταν σαφώς χειρότερη, αν η παραγωγή των παράγωγων πετρελαίου και άνθρακα, η οποία επηρεάζει σημαντικά το συνολικό όγκο της μεταποιητικής βιομηχανίας, δεν παρουσίαζε εντυπωσιακή άνοδο κατά 20,1%.

Ενδεικτικό είναι ότι από τους 24 κλάδους της μεταποιητικής βιομηχανίας, το μήνα Μάη, μόνο σε τρεις ο δείκτης παραγωγής κινείται πάνω από το 100 (ποτά, παράγωγα πετρελαίου και άνθρακα και βασικά φαρμακευτικά προϊόντα και σκευάσματα). Στους υπόλοιπους 21 μεταποιητικούς βιομηχανικούς κλάδους, η παραγωγή κινείται κάτω από τα επίπεδα του 2005, με τα τρόφιμα να εμφανίζουν εντυπωσιακή πτώση 9,5%, ενώ οι λεγόμενοι παραδοσιακοί βιομηχανικοί κλάδοι (κλωστοϋφαντουργικές ύλες, είδη ένδυσης, δέρματα - είδη υπόδησης, ξύλο και φελλός, έπιπλα) εμφανίζουν παραγωγική κατάρρευση. Το ίδιο ισχύει και για τα μη μεταλλικά ορυκτά (τσιμέντο) που έχει πληγεί καίρια από την κρίση στο χώρο των κατασκευών και της οικοδομής. Ανοδικά κινήθηκε η παραγωγή το Μάη, αν και από πολύ χαμηλή βάση, στα μηχανήματα και είδη εξοπλισμού (48,4%), μηχανοκίνητα οχήματα, ρυμουλκούμενα, ημιρυμουλκούμενα (18,4%), βασικά φαρμακευτικά προϊόντα και σκευάσματα (8,1%), παράγωγα πετρελαίου και άνθρακα (20,1%).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ