Σάββατο 13 Ιούλη 2013 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Ενταση και αντίπαλες διαδηλώσεις

Από τη χτεσινή συγκέντρωση των υποστηρικτών του Μούρσι
Από τη χτεσινή συγκέντρωση των υποστηρικτών του Μούρσι
ΚΑΪΡΟ.--

Στο ρυθμό αντίπαλων διαδηλώσεων βρισκόταν από χτες το πρωί η αιγυπτιακή πρωτεύουσα. Οπαδοί και μέλη των ισλαμιστών «Αδελφών Μουσουλμάνων» και του ανατραπέντος προέδρου Μούρσι είχαν αρχίσει να συγκεντρώνονται, ήδη, από το πρωί με αφορμή τις προσευχές της Παρασκευής (που είναι και η πρώτη του Ραμαζανιού) έξω από το τέμενος Ραμπάα αλ Ανταουίγια, στο ανατολικό Κάιρο, κοντά στο οδόφραγμα της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς, όπου τη Δευτέρα τα ξημερώματα έγινε αιματοκύλισμα με 51 νεκρούς και περισσότερους από 400 τραυματίες για το οποίο οι ισλαμιστές κατηγορούν το στρατό και αντιστρόφως.

Οι επικριτές και αντίπαλοι του Μούρσι και των «Αδελφών Μουσουλμάνων» συγκεντρώθηκαν αργότερα το απόγευμα στην πλατεία Ταχρίρ, όπου μεταξύ άλλων υπήρχε το σχέδιο να διοργανώσουν και ένα ανοιχτό ιφτάρ, δηλαδή γεύμα που παραβιάζει τη νηστεία καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας που επιβάλλει το Ραμαζάνι. Ενόψει των διαδηλώσεων, ΗΠΑ και Γερμανία διατύπωσαν εκ νέου εκκλήσεις «αυτοσυγκράτησης» με τη δεύτερη να ζητά να τερματιστούν οι «περιοριστικοί όροι» σε βάρος του Μούρσι.

Την ίδια στιγμή, τόσο η μεταβατική ηγεσία όσο και οι «Αδελφοί Μουσουλμάνοι» εντείνουν την προπαγάνδα ανταλλάσσοντας κατηγορίες καθώς ένα σημαντικό τμήμα των διαδηλωτών που συμμετείχαν στις διαμαρτυρίες κατά του Μούρσι δε «βλέπει με καλό μάτι» την ανάμιξη του στρατού στα πολιτικά πράγματα. Ο μεταβατικός πρωθυπουργός Χαζίμ αλ Μπιμπλάουι διόρισε, όπως έγινε γνωστό, ως αναπληρωτή του το δικηγόρο Ζιάντ Μπαχάα αλ Ντίν, επικεφαλής του νεοσύστατου σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, χωρίς, όμως, να διευκρινίζεται αν στην επιλογή αυτή συμφωνούν και οι άλλες δυνάμεις που στηρίζουν την κυβέρνηση, και κυρίως οι σαλαφιστές του «αλ Νούρ». Ο Μπιμπλάουι θα συνεχίσει το Σαββατοκύριακο τις επαφές για το σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ