Κυριακή 14 Ιούλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Επιμένει η κυβέρνηση στην πρακτική της βίας απέναντι στις διαδηλώσεις

Κόντρα στην καταστολή ο τουρκικός λαός αντιστέκεται καθημερινά
Κόντρα στην καταστολή ο τουρκικός λαός αντιστέκεται καθημερινά
Επτά νεκρούς μετρούν πλέον οι λαϊκές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην Τουρκία, που ξεκίνησαν το Μάη, με αφορμή τα σχέδια της κυβέρνησης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τη δήθεν «ανάπλαση» του Πάρκου Γκεζί και της Πλατείας Ταξίμ και εξελίχθηκαν σε ένα μαζικό κύμα κινητοποιήσεων ενάντια στη συνολική κυβερνητική πολιτική. Η είδηση του θανάτου του 19χρονου φοιτητή, Αλί Ισμαΐλ Κορκμάζ, ο οποίος είχε πέσει θύμα ξυλοδαρμού από «φιλοκυβερνητικούς» που δρουν παράλληλα με την αστυνομία και επιτίθενται με μαχαίρια και όπλα εναντίον των διαδηλωτών, ήταν απλά ακόμα μία επιβεβαίωση της βιαιότητας της κρατικής καταστολής και της δράσης παρακρατικών ομάδων, που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση εδώ και 45 μέρες, προκειμένου να διαλύσει τις κινητοποιήσεις, οι οποίες ωστόσο συνεχίζονται σταθερά.

Η κυβέρνηση του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) έχει επιστρατεύσει αστυνομικές δυνάμεις και ομάδες «κρούσης» ενόπλων με πολιτικά, βία, συκοφαντίες, προπαγάνδα, απειλές και προβοκάτσιες για να διαλύσει τις διαδηλώσεις χωρίς καμία επιτυχία. Αντίθετα, οι πρόσφατες συλλήψεις στελεχών του ΚΚ Τουρκίας (ΤΚΡ), του Κόμματος Εργασίας (ΕΜΕΡ) και συνδικαλιστών που συμμετέχουν και στηρίζουν τις κινητοποιήσεις και οι επτά θάνατοι διαδηλωτών, (πέντε που χτυπήθηκαν κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων και δύο ακόμα που εξέπνευσαν λόγω καρδιακών προβλημάτων από τα δακρυγόνα) έδωσαν ώθηση στις κινητοποιήσεις με το λαό να δηλώνει ότι θα συνεχίσει με μαχητικότητα, χωρίς καμία υποχώρηση.

Δεν υποχωρούν οι διαδηλώσεις

Η κηδεία του Α. Κορκμάζ που πραγματοποιήθηκε στην ιδιαίτερη πατρίδα του, την Αντάκια, μετατράπηκε σε νέα διαδήλωση κατά της κυβέρνησης, με χιλιάδες κόσμου να υπόσχονται τόσο στο 19χρονο όσο και στα υπόλοιπα θύματα της κρατικής βίας, ότι η κυβέρνηση «θα κληθεί να λογοδοτήσει» για τις πράξεις της, υπογραμμίζοντας ότι δεν υποχωρούν απέναντι στην τρομοκρατία. Τις κινητοποιήσεις, που διήρκεσαν μέχρι το βράδυ, διέλυσε για ακόμα μία φορά η αστυνομία, πιστή στη βίαιη καταστολή, με αποτέλεσμα ένας ακόμα διαδηλωτής να τραυματιστεί σοβαρά και να νοσηλεύεται με κίνδυνο της ζωής του. Μάχη για να κρατηθεί στη ζωή δίνει και ένας 17χρονος, που τραυματίστηκε τη Δευτέρα, από δακρυγόνο και νοσηλεύεται σε κώμα, ενώ αρκετοί ακόμα διαδηλωτές, μεταξύ των 8.000 τραυματιών, από τις κινητοποιήσεις των προηγούμενων ημερών βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Την ίδια στιγμή, μαζική κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε και έξω από το δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης σε ένδειξη αλληλεγγύης για τα στελέχη πολιτικών κομμάτων και συνδικαλιστικών οργανώσεων που συμμετέχουν στις διαδηλώσεις, κατά τη διάρκεια της δίκης των 12 εξ αυτών. Η πίεση του κόσμου και το κύμα αλληλεγγύης που δημιουργήθηκε, σε συνδυασμό με την αδυναμία της κυβέρνησης να κάμψει τις κινητοποιήσεις που πραγματοποιούνται ενάντια στην πολιτική που εφαρμόζει είχαν σαν αποτέλεσμα να αποφασιστεί η απελευθέρωσή τους, ενώ αποφάσεις να αφεθούν ελεύθεροι συλληφθέντες για τις κινητοποιήσεις ελήφθησαν επίσης στη Μερσίνα και το Κοτζάελι.

Σε ανακοίνωσή του, για τις κινητοποιήσεις, το ΕΜΕΡ αναφέρει μεταξύ άλλων ότι η συνεχιζόμενη πάλη θα πάρει νέες μορφές βασισμένη στις νέες απαιτήσεις και συνθήκες, σημειώνοντας ότι το μαζικό λαϊκό κίνημα και η αντίσταση έχουν κάνει σημαντική πρόοδο στους αγώνες για ισότητα, δημοκρατία, ελευθερία, ειρήνη και αλληλεγγύη. Οπως αναφέρει το ΕΜΕΡ, το σοκ που προκάλεσαν οι διαδηλώσεις είναι αναπόφευκτο παρότι δεν μπορεί να περιμένει κανείς αλλαγή στην κυβερνητική στάση.

Το ΚΚ Τουρκίας, από την πλευρά του, σε κάλεσμα που απηύθυνε στο λαό να συνεχίσει την αντίσταση, αναφέρει ότι όταν εκατομμύρια άνθρωποι αντιστέκονται και βγαίνουν στους δρόμους, πρέπει να ανοίξει η συζήτηση πιο αποφασιστικά για την εναλλακτική προοπτική εξουσίας. Το ΚΚ Τουρκίας συμμετέχει και στηρίζει τις κινητοποιήσεις, από την πρώτη στιγμή με όλες του τις δυνάμεις, αναδεικνύοντας παράλληλα ζητήματα που αφορούν τις αντιλαϊκές πολιτικές της κυβέρνησης, αλλά και τη συμμετοχή της στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, καλώντας το λαό να συνεχίσει να δίνει δυναμικό «παρών» στις κινητοποιήσεις.

Το ΚΚΕ καταδικάζει την κρατική καταστολή στην Τουρκία

Τη συνεχιζόμενη κρατική καταστολή και τις διώξεις ενάντια σε οργανώσεις του λαϊκού κινήματος, σε στελέχη και μέλη κομμάτων και οργανώσεων, από μεριάς της κυβέρνησης Ερντογάν, καταδίκασε με ανακοίνωσή του το ΚΚΕ, σημειώνοντας ότι «είναι βαθιά γελασμένοι οι εκπρόσωποι του κεφαλαίου και της εξουσίας τους αν πιστεύουν ότι είναι δυνατόν να κάμψουν με αυτό τον τρόπο τη λαϊκή αντίσταση ενάντια στην εκμετάλλευση, την καταπίεση και την καταστολή, που συνοδεύουν τον καπιταλισμό». Παράλληλα, το ΚΚΕ στην ανακοίνωσή του εξέφρασε την αλληλεγγύη του στο σύνολο του αγωνιζόμενου τουρκικού λαού και την απαίτηση για «άρση κάθε περιορισμού στη συνδικαλιστική και πολιτική δράση». Αντίστοιχη παρέμβαση έκανε και η Ευρωκοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ, καταγγέλλοντας την υποκρισία της ΕΕ «περί υπερβολικής χρήσης βίας», την ίδια στιγμή που στηρίζει τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις στην Τουρκία, που χτυπάνε τα λαϊκά δικαιώματα.


Α.Φ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ