Τρίτη 16 Ιούλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Αρχαίο «κωμειδύλλιο με άσματα»

Με την αναβίωση της κωμωδίας του Μενάνδρου «Σαμία», ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου (ΘΟΚ) επανέρχεται, στην Επίδαυρο, μετά από τετράχρονη απουσία, στις 19 και 20 Ιούλη (9 μ.μ.). Μια παράσταση «πολύχρωμο κωμειδύλλιο με άσματα». Πρωταγωνιστούν: Αλκίνοος Ιωαννίδης, Κώστας Δημητρίου, Σπύρος Σταυρινίδης, Σταύρος Λούρας, Στέλα Φυρογένη (Σαμία). Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης επιστρέφει στο ρόλο του Μοσχίονα, που υποδύθηκε το 1993, έχοντας μόλις αποφοιτήσει από τη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου.

Η «Σαμία» είναι ένα από τα τέσσερα σωζόμενα έργα του Μενάνδρου (342-292 π.Χ.). Μέσα από μια σειρά παρεξηγήσεων, το έργο πραγματεύεται τα μπερδέματα που δημιουργεί μεταξύ δύο οικογενειών ένα εξώγαμο παιδί. Η παράσταση τοποθετεί τη δράση στην Αθήνα των αρχών του 20ού αιώνα. Η μετάφραση του ποιητή Γιάννη Βαρβέρη, η σκηνοθεσία του Εύης Γαβριηλίδη, τα σκηνικά - κοστούμια του Γιώργου Ζιάκα, οι χορογραφίες του Ισίδωρου Σιδέρη και η μουσική του Μιχάλη Χριστοδουλίδη προσφέρουν ένα απολαυστικότατο θέαμα.

Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε ανάμεσα σε άλλα στο σημείωμά του, στην έκδοση της μετάφρασης του έργου, ο ποιητής Γιάννης Βαρβέρης «... ο Μένανδρος, εισηγητής μιας ευρύτατης θεατρικής φόρμας που επηρέασε τη ρωμαϊκή κωμωδία, την κομέντια ντελ άρτε μέχρι και το βουλεβάρτο, όφειλε να επιδοτηθεί σκηνικά με μιαν, ίσως αυθάδη, ένεση δροσιάς».

Παίζουν επίσης: Δημήτρης Αντωνίου, Προκόπης Αγαθοκλέους, Θέα Χριστοδουλίδου, Νιόβη Χαραλάμπους, Αννα Γιαγκιώζη, Νεοκλής Νεοκλέους, Σώτος Σταυράκης, Μαργαρίτα Ζαχαρίου, Αλέξανδρος Παρίσης, Μάριος Κωνσταντίνου, Ανδρέας Κούτσουμπας, Νίκη Δραγούμη, Αντρη Κυριακού, Ανδρέας Φυλακτού, Κωνσταντίνος Γαβριήλ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ